Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi

Ako ste čitali moj post Počnite ovdje – izradom kućnog budžeta suočili ste se sa svojim trenutnim troškovima, zaključili da nema novaca za štednju i otišli na kavu? Pogrešno! Da rezimiramo – postoje fiksni troškovi (krediti, režije, najamnine, auto kredit, auto osiguranje i sl.) koji su iz mjeseca u mjesec isti ili dospijevaju na naplatu svaki mjesec, a postoje i varijabilni troškovi (prijevoz, namirnice, troškovi za odjeću, slobodne aktivnosti za djecu i sl.) koji se mogu mijenjati i prilagođavati ovisno o vašoj trenutnoj situaciji.

Mislite da ne možete mijenjati fiksne troškove? Razmislite još jednom.  

Uzmimo na primjer kredite. Ako malo pratite kretanje kamatnih stopa možda ste primijetili da su kamatne stope počele padati u zadnje vrijeme. Recimo da ste uzeli kredit prije dulje vremena – provjerite kolika vam je kamata na taj kredit. Moja je prijateljica je ove godine uspjela sniziti kamatnu stopu za svoj stambeni kredit pregovaranjem sa svojom bankom i argumentima da će, ako joj ne prilagode kamatu trenutnom stanju na tržištu, jednostavno promijeniti banku. Banke naravno žele zadržati svoje klijente – osobito ako ste redovni platiša, ali niti jedna banka vam neće automatski uskladiti vašu kamatnu stopu sa novim, nižim kamatnim stopama. Ako ste recimo uzeli kredit s kamatom od 7,49% on se neće automatski spustiti na kamatnu stopu od 5,57%. Zato treba posjetiti svog osobnog bankara ili možda otići čak i u drugu banku i raspitati se o njihovim ponudama i vašim opcijama. Naravno da taj korak može od vas tražiti i neke dodatne radnje, jer ako uzimate novi kredit s manjom kamatnom stopom da “prebijete” onaj s većom kamatom, trebat ćete i neke dokaze (platne list, podatke o zaduženosti, Zadužnicu i sl.). Naravno da svaki odlazak javnom bilježnik  radi ovjere dokumenata košta, ali ako na taj način uspijete uštedjeti recimo 10.000,00 kn na otplati kamata, ili ako uspijete umanjiti mjesečno opterećenje,  razmislite je li vam taj trošak ipak isplativ?

Postoje tu naravno i auto-osiguranja i osiguranja općenito – jeste li sigurni da imate najpovoljniju policu? Ako jeste super, ako ne – krenite u akciju! Malo telefonskih razgovora, surfanja po internetu, uspoređivanja polica različitih osiguravateljnih društava i možete također uštedjeti par stotina kuna na godišnjoj razini.   

I što se tiče režija može se nešto poduzeti! – Photo by Rodolfo Clix on Pexels.com

Što se tiče režija – i tu se može nešto poduzeti. Kao što možda znate u posljednjih nekoliko godina broj opskrbljivača električne energije i plina se povećao. (Izvori; https://www.hrote.hr/tko-su-postojeci-opskrbljivaci-elektricnom-energijom-u-republici-hrvatskoj i https://www.hera.hr/hr/iplin/ ) Možda nije loše kontaktirati više opskrbljivača i napraviti usporedbe cijena (možda vam se mjesečna ušteda neće činiti znatnom, ali razmišljajte na godišnjoj razini). Usporedite, odlučite i razmišljajte o uštedi.

Postoje naravno i mogućnosti i načini kako smanjiti mjesečni račun za struju; od nabave štednih kućanskih aparata iz A energetskog razreda (što opet zahtijeva određena ulaganja), korištenja LED žarulja, pa do gašenja svjetla kad izlazite iz prostorije.  Koliko to god banalno zvučalo, iz iskustva znam da ovi koraci djeluju.

Evo, kao što vidite svugdje se može pronaći novac za uštedu.

Bitno je da taj pronađeni novac zaista i uštedite, a ne smatrate ga pozivom na trošenje.  

Samo hrabro i štedno!

Stavovi, savjeti i mišljenja iz ovog članka su osobna mišljenja i stavovi autora i temelje se na osobnim iskustvima. Ovaj blog nije namijenjen stručnom savjetovanju niti zamjenjuju pravne ili financijske savjete.

12 misli o “Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s