Kućni budžet vas preopterećuje?

Nekako svi imamo volje i želje promijeniti svoje financijsko stanje, više štedjeti za ono što želimo, za osjećaj sigurnosti, ali ne želimo se suočiti s realnim troškovima i našim prihodima. Zašto ne želimo voditi evidenciju o troškovima? Imamo sve pod kontrolom? Oduzima nam previše vremena?

Pa, evo da počnem od sebe – dugo sam izbjegavala staviti stvari na papir, jer negdje u podsvijesti sam znala da trošim više nego što bih smjela. To je onda rezultiralo situacijom u kojoj nikako nisam uspijevala ništa uštedjeti, a sve veći minus na računu pokrivala bih dodatnim zaduživanjem, karticama, kratkotrajnim pozajmicama. Danas, nakon niza pokušaja i pogrešaka, mislim da sam već davno trebala staviti stvari na papir i dovesti svoju financijsku kuću u red.

Dakle, prvi korak u izradi vašeg budžeta bit će suočavanje s troškovima iz prethodnog mjeseca (iako bi idealno bilo barem tri mjeseca voditi evidenciju radi točnog pregleda trošenja). Pokušajte se sjetiti na što ste sve potrošili novac – pronađite račune, prokopajte bankovne izvatke -snađite se kako znate 🙂 . Podijelite svoje troškove na kategorije, npr. hrana, fiksni troškovi, otplata dugova, odjeća. Moguće da ćete se neugodno iznenaditi koliko se troši u nekim kategorijama.

E, sad – budžet nije samo stavljanje troškova na papir – on vam može poslužiti za transformaciju vaših financija i poboljšanje vašeg stanje – naravno ako to želite. Pogledajte što vam budžet govori – gdje novac “curi”, tj. koja su problematična područja u kojima se najviše troši. Zašto? Može li se na tim područjima smanjiti trošenje? Krpanje rupa – nazovimo ih tako – neće vas obogatiti, ali će pomoći da vaš brod ne potone. Znači spriječit ćete katastrofu i krenuti dalje.

Vođenje budžeta pomoći će da saznate koja područja potrošnje su problematična za vas – Photo by Alexander Mils on Pexels.com

Drugo – identificirajte vaše fiksne troškove. Napravite popis troškova koji se ponavljaju svaki mjesec. Kad pomislimo na te troškove pomislimo obično na režije (plin, struja, komunalije), ali fiksni troškovi su i neka tarifa za mobitel, osiguranje, kablovska televizija – dakle sve što dolazi na naplatu svaki mjesec. Nakon što ste napravili popis fiksnih troškova razmislite možete li neke od njih smanjiti ili čak izbaciti iz budžeta. O fiksnim troškovima pogledajte i moj post Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi. Fiksne troškove moramo učiniti podnošljivima za naš budžet, tj. ako nam potroše većinu prihoda nešto moramo promijeniti, jer je takvo stanje neodrživo na duge staze.

Sad smo došli do varijabilnih troškova, tj. onih koji se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Za njih kažu da su “tihi ubojica” u budžetu. Unutar varijabilnih troškova (hrana, odjeća, troškovi za zabavu, automobil) definirajte problematične zone. Evo na primjer meni je to još uvijek trošak hrane. Nekome to može biti impulzivno trošenje na odjeću ili gadgete ili nešto treće. Kod problematičnih područja trošenja mogli biste si pomoći uvođenjem kuverti. Dakle, odredite iznos koji možete potrošiti npr. za hranu – odvojite toliko u gotovini ili ako plaćate karticama jednostavno svaki put zapišite potrošeni iznos na kuvertu “Hrana”. I kad ste potrošili predviđeno – stanite!

Na kraju su nam ostali dugovi i štednja. Ako imate više dugova, trebate ih posložiti po iznosima i odrediti prioritete otplate. Mislim, vjerojatno vam neki od tih dugova ulaze i u fiksne troškove, ali recimo dug na kreditnim karticama, pa još ako je revolving, vjerojatno ne ulazi. Odredite si kao cilj da neki od tih dugova podmirite u što je moguće kraćem roku – već sam nešto pisala o tome u Što napraviti kad “plivate u dugovima”?

Što se štednje tiče, evo na mom primjeru, postoji barem 15 stvari za koje bih željela štedjeti. Ali, nemam dovoljno novaca za sve želje i ciljeve. Zato predlažem da napravite što smo i mi doma ove godine napravili – popišite sve želje i potrebe za štednjom i odredite prioritete. Štedite za jedan ili dva ili ako možete i više ciljeva, ali svakom odredite iznos koji ćete mjesečno odvajati i upišite ga u budžet.

Nadam se da su vam ovi savjeti malo približili kako se uhvatiti u koštac s vođenjem evidencije i ne bojte se – jednom kad krenete sve će biti lakše.

Preuzmite besplatnu tablicu Jednostavni kućni budžet, a također pogledajte i Kako kontrolirati emocionalnu potrošnju?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s