Štednja

Kako napraviti hitni ili crni fond?

Iako odavno već postoji izreka ” Čuvaj bijele novce za crne dane!” možete se kladiti da puno ljudi nema hitni fond ili crni ili krizni fond.
Neki ga zovu i crni ili krizni fond, ali meni je draži hitni fond, jer nema nekih  negativnih konotacija, a osim toga, kad nastupi neka hitna ili nepredviđena situacija hitno će vam zatrebati i novci.Evo upravo ovih dana svjedočimo situaciji na koju ne možemo utjecati – na višu silu. Ako sada nemate hitni fond, vjerojatno se zadužujete po karticama, idete u minuse…uglavnom uz sve probleme povećavate i svoj dug, a time i razinu stresa.
No, nije samo pandemija razlog zašto treba imati hitni fond – ako vas zadesi gubitak posla ili neki nepredviđeni kvarovi, pa čak i gubitak novčanika ili mobitela, vaše će financije pretrpjeti težak udarac.
U neformalnim razgovorima s ljudima oko sebe ispada da neki od njih računaju na kreditne kartice ili odobreni minus kao na hitni fond. Ne treba pri tom zaboraviti da su baš te dvije varijante zapravo osobni krediti koji sa sobom nose i određene kamate.
Čak i ako ste već zaduženi to ne znači da ne možete i ne trebate započeti s hitnim fondom.
Korak 1 Započnite s hitnim fondom i odredite iznos
Možda ste pročitali knjigu financijskog savjetnika Dave Ramsey-ja “Total Money Makeover” u kojem kao baby-korak 1 određuje hitni fond od 1000 dolara. To bi preračunato iznosilo nekih 7.000,00 kn. Trebate li toliko ili ne morate sami odlučiti ovisno o svojoj situaciji – imate li stalne prihode ili radite na bazi honorara, jeste li samohrani roditelj ili imate partnera…
Moj bi savjet bio da se ne zamarate koliko bi “trebali” uštedjeti. Jednostavno krenite! Počnite barem s malim iznosima (neke ideje u mojim prethodnim postovima) i onda povećavajte štednju prema mogućnostima.
Korak 2 - Gdje čuvati novac?
Voljela bih da vam mogu reći kako postoji neka banka u Hrvatskoj koja svojim kamatama prati inflaciju, ali bojim se da toga nema. Banke su u zadnje vrijeme još i smanjile kamate na štednju i to bez iznimke.
Ipak nije loše držati novac u banci jer, između ostalog, nije vam kod kuće, nećete posegnuti za njim krajem mjeseca kad “zagusti”,  neće vam ga nitko ukrasti, nećete ga slučajno zametnuti, a na kraju krajeva država jamči za ušteđene iznose građana za slučaj da banka propadne. Moram i taj najcrnji scenarij spomenuti, jer svjedoci smo da se i to događalo.
U svakom slučaju ako želite novac čuvati u banci, bilo bi dobro da račun na koji štedite bude zaseban, da za njega ne plaćate nikakvu naknadu i da brzo možete doći do novaca.
Korak 3 - Definirajte hitnu situaciju
Prije trošenja novca iz hitnog fonda postavite si tri pitanja; Je li hitno? Je li neočekivano? Je li nužno?
Evo prije nekih mjesec dana pukla nam je vodovodna cijev – morali smo platiti majstore i naravno račun za vodu je otišao u nebo – to je po meni hitna situacija. Kvar na autu s kojim idete na posao, kvar na klima uređaju usred ljeta – hitne situacije. Kauč koji odavno želite je na velikom sniženju – nije hitna situacija.
Namučili ste se da uštedite novac za hitnu situaciju, nemojte ga olako potrošiti.
Korak 4 - Automatizirajte štednju
Pogledajte svoj budžet i odlučite koliko možete staviti na stranu u ovom trenutku. Ako otvorite negdje štedni račun otvorite ujedno i trajni nalog kojim ćete automatski prebaciti neki određeni iznos na štednju. Najbolje odabrati neki datum u mjesecu nakon što primite plaću ili honorar. Počnite s malim iznosima ako niste u mogućnosti odvojiti veće. I 50,00 kn je bolje nego ništa! Osim toga što ne uštedite – potrošit ćete. Ako stavite novac na stranu, velika je šansa da vam neće niti nedostajati.
Korak 5 - "Pojačajte štednju"
Recimo da ste automatizirali štednju, već nešto imate ušteđeno. Da ubrzate štednju “pomozite si” i štednjom kovanica ili možda uštedama; prilikom kupovine namirnica ili odjeće – sve kako bi povećali ušteđeni iznos. Osobno ne preporučam da se opteretite stvaranjem hitnog fonda nauštrb dugova ili kredita. Bolje štedjeti u skladu s vlastitim mogućnostima, jer ako se previše forsirate vjerojatno ćete u nekom trenutku odustati. Samo polako i strpljivo do cilja.

Nadam se da će vam ovi predloženi koraci dati inspiraciju za stvaranje vašeg plana štednje za hitni fond.
Jeste li započeli sa svojim hitnim fondom?

6 misli o “Kako napraviti hitni ili crni fond?”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s