Početkom mjeseca odvojeno za štednju – krajem mjeseca potrošeno – gdje je problem?

Ruku gore kome se to dogodilo?

Znači, u siječnju smo odlučili da ćemo ovu godinu biti fokusirani na financije i štednju, počeli smo štedjeti i sad u veljači, nekima se pojavio problem iz naslova – novci određeni za štednju, ili čak stavljeni na štednju su potrošeni. Budući da su neki od vas spomenuli ovaj problem, odlučila sam napisati post koji će pokušati dati neki odgovore baš na to pitanje.

Moram priznati da sam se i ja na početku pokušaja štednje znala naći u sličnoj ili istoj situaciji. I onda bih se naravno uputila na internet tražeći odgovore na pitanje u čemu griješim?

Obično je odgovor bio – nedostatak discipline i upornosti.

Ali, trebalo je platiti ratu kredita, kupovati hranu do sljedeće plaće, platiti režije, a novaca na računu više nije bilo. Možda sam trebala biti disciplinirana i uporna nas držati na kruhu i vodi 🤔.

Mislim da tu nije bio glavni problem – koliko ja to vidim prvi i osnovni problem je pogrešno postavljen budžet i preveliki dugovi.

Bez stavljanja troškova na papir nema ni kontrole – Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Da – svi mi imamo volje i želje staviti novac na štednju, ali naravno da taj novac moramo negdje “uzeti”, tj. odnekud uštedjeti. Zašto je sad tu važno napraviti budžet? Ako su vam mjesečna zaduženja – bilo krediti ili dugovi na kreditnim karticama – “pojela” čitavu mjesečnu zaradu, teško ćete moći nešto uštedjeti, jer novaca jednostavno nema. Govorim iz iskustva – bilo je i takvih perioda u mom vođenju financija 😦 .

Koliko god mislimo da su kreditne kartice korisne, ako se dovedete u situaciju da potrošite čitavu plaću na kreditnu karticu, taj ćete problem prenositi kroz čitav niz mjeseci, sve dok se te kartice ne riješite. Kako je D. Ramsey rekao to je kao da živite gledajući u retrovizor, tj. plaćate sada nešto što ste već odavno kupili i potrošili.

Također sam došla do zaključka da i štednju treba upisati u budžet – i to kao trošak. Jer, te novce koje odvajate za štednju, ma koliko malen iznos bio, nećete moći potrošiti na nešto drugo. To je možda očito, ali eto ponekad zaboravimo na očito.

Dakle, svođenje dugova na neku podnošljivu mjeru također je preduvjet za štednju. Suočite se sa svojim dugovima i nemojte se nervirati. Vaš udio duga u plaći možda je 80, 90 posto, i vjerojatno niste jedini u takvoj situaciji. No to ne znači da ne možete poboljšati situaciju i ostaviti si više prostora za trošenje. Detaljnije o tome možete pročitati i u mom postu Što napraviti kad “plivate u dugovima”?

U svakom slučaju, nemojte se obeshrabriti, nemojte odustati. Krenite polako u obračun s dugovima, a ako trebate motivaciju i ohrabrenje uvijek se vratite na moj blog 😉 .

Za još ideja i savjeta pogledajte i Jednostavni kućni budžet i Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s