Novac i filmovi: Velika igra (Molly’s game)

Nekako uz najnovije opuštanje mjera koje su obuhvatile otvaranje kockarnica, kasina i automat klubova sjetila sam se ovog filma iz 2017.

Molly Bloom je stvarna osoba, tzv. poker princeza, a film je snimljen prema njezinoj autobiografiji, što ga čini još interesantnijim.

Ako niste gledali film, niti ništa čuli o njemu, radi se o mladoj “poduzetnici” (u interpretaciji odlične Jessice Chastain) koja je organizirala najekskluzivnije ilegalne partije pokera za glumce, sportaše, bankare, biznismene i bogataše koji su bili spremni odvojiti pozamašne svote novaca za sudjelovanje u jednoj večeri pokera.

U filmu, Molly se uključuje u organiziranje pokerskih igara u Los Angelesu na nagovor svog šefa Dean Keith-a za koga počinje raditi kako bi financirala studij. Molly zarađuje velike svote samo od napojnica koje dobiva kao domaćica na igrama i usput uči o poslu i naravno o pokeru. Nakon što ju je Dean otpušta jer smatra da je previše nezavisna, Molly organizira svoju partiju pokera u koju privlači i neke Dean-ove igrače. No, ubrzo joj igrač X (za koga mnogi tvrde da je Tobey Maguire u stvarnom životu) svojim postupcima uništava večeri pokera i praktički ju izgura iz kombinacije. Molly odlazi u New York i tamo započinje organizaciju na još višem nivou – uz uključivanje atraktivnih hostesa i povisivši iznos “ulaza” na njezinu igru na vrtoglavih 250.000,00 dolara za noć pokera.

Možda mislite da ako ne igrate poker i ne znate pravila igre ovaj film nije za vas. Nisam ni ja neki znalac što se tiče pokera, ali ovaj film je izuzetno inteligentno i dinamično napravljen uz puno preokreta i uz odličnu atmosferu. Usput se radi o drami gdje su likovi detaljno razrađeni i meni film nije bio dosadan niti u jednom trenutku, a nije niti čudno, jer je za scenarij i režiju zaslužan Aaron Sorkin (između ostalog scenarist za filmove Društvena mreža, Steve Jobs ).

Ovdje bih čak pohvalila i prijevod, iako me hrvatski prijevodi puno puta zbune i odvuku od filma koji želim gledati, jer ga ne prepoznam. Iako je Molly organizatorica pokerske igre, ona je i ne sluteći okružena “velikim” igračima (FBI agentima, ruskom i talijanskom mafijom) koji joj na neki način i presude.

Film je zanimljiv i sa ženske perspektive – vidjeti kako žena funkcionira kao poduzetnica – kako je snalažljiva, kako povećava svoju moć, ali pritom ima i dodanu vrijednost – suosjećajnost i moralne skrupule. To se najbolje vidi kad joj se nudi blaža kazna ako preda popise svih igrača koji su igrali kod nje – što ona odbija uz objašnjenje da bi takva informacija uništila brakove, a možda i živote.

I da zaključim; želite li pogledati film o pokerskim partijama s nizom zanimljivih likova, o velikim zaradama i još većim gubitcima, o ljudskoj pohlepi i velikim igračima – tada pogledajte Molly’s game.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s