Što napraviti kad “plivate u dugovima”?

Nedavno ste se suočili s neugodnom činjenicom – imate hrpu dugova i sad razmišljate “Kako ih otplatiti?” Kredit za auto, dugovi na kreditnim karticama, zaostale neplaćene režije, osobne pozajmice, minus na računu.

Nije lako živjeti na dug!

Ne radi se samo o troškovima koje ste već napravili, a koji vam odnose mjesečnu zaradu, već su tu i psihičko opterećenje i emocionalni stres zbog kojih ostajete budni noćima. I kao što zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu, tako i vi želite da se oslobodite tereta dugova što prije.

Ali nije dovoljno samo poželjeti – treba krenuti u akciju i napraviti plan “napada” na dugove – treba vam i motiv i akcija 🙂 . Evo nekih prijedloga kako započeti:

Odredite ciljeve i podijelite ih u kratkoročne i dugoročne – U kratkoročne ciljeve spada ono što namjeravate ili morate odraditi u kratkom roku – npr. u roku od dva mjeseca želite otplatite kreditnu karticu s najmanjim iznosom duga. Fokusirate se prvo na taj kratkoročni cilj i poduzmete sve da ga zaista i odradite (npr. ne trošite na stvari koje nemaju veze s tim ciljem, štedite kovanice i sl.) . U dugoročne ciljeve spada npr. štednja za školovanje djeteta. Kako su i novac i vrijeme ograničeni resursi, i neće vam svaki mjesec pristizati novac iz neočekivanih i novih izvora, morate iz svojih primanja osloboditi novac za štednju. Odličan način za oslobađanje novaca je kada se uspijete riješiti manjih dugova, a i kad napravite neke promjene lifestyle navika (manje odlazaka na piće, manje trošenja na najnovije gadgete i sl.).

Napravite proračun – Znam, zvučim kao pokvarena ploča, ali možete li realno bez proračuna? Znate li uopće koliko mjesečno trošite na izlaske, kave s prijateljima? Koliko možete potrošiti na tu kategoriju, a da pri tom ne ugrozite svoje ciljeve? Ako niste sigurni – napravite si budžet. I uračunajte u njega i izlaske. Ali kako je novac koji imate ograničen, smanjite troškove u nekoj drugoj kategoriji, npr. u trošenju na odjeću. Dakle kroz proračun dajete si slobodu da trošite, u okviru novaca koje imate na raspolaganju, na ono što trebate i želite, s ciljem da ne ulazite u nova zaduženja. Ako ste do sada odustajali od izrade proračuna jer vam se činilo kompliciranim – preuzmite ovu jednostavnu tablicu i krenite Jednostavni kućni budžet.

Bez proračuna nema ni slobode u trošenju! – Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Razgovarajte o budućim kupovinama – Prednost toga što ste odrasli je da ne trebate tražiti dozvolu da si nešto kupite i da na nešto potrošite novac. Ali zašto se onda ne ponašate odraslo i ne donosite samo pametne odluke? Svi mi ponekad pomiješamo želje i potrebe i zato je dobro s nekim razgovarati o tome što namjeravamo kupiti. Mislite da novi tablet spada u potrebe, a ne u želje – dovoljan je jedan razgovor s prijateljem, partnerom, odraslim djetetom da se pokolebate u odluci i predomislite. Ponekad se sami izgubimo u svojim odlukama, a vjerujte mi iz iskustva znam koliko puta su mi razgovori pomogli da ne potrošim novce na neke trenutne želje 🙂 .

Ako ste u fazi otplate dugova prije kupovine dobro je posavjetovati se s nekim – Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

Budite štedljivi – ta riječ se više uopće ne koristi – nije “in”. I često se pod riječi štedljiv podrazumijeva škrt, ali to nije isto, niti približno. Štedljivi ljudi znaju na čemu će štedjeti i prije svega zašto, ali znaju i na što će potrošiti novac. Štedljiv čovjek će, ako zaključi da treba uštedjeti na hrani, početi planirati, tražiti akcije, pročitati moj post Može li se uštedjeti na kupovini hrane? 🙂 . Škrtica će se pozvati na besplatan ručak kod nekoga, a možda uopće nema financijskih problema, i naravno neće nikad uzvratiti poziv na ručak. Ako i niste po prirodi štedljivi, pokušajte usvojiti neke štedljive navike barem kroz period u kojem otplaćujete nagomilane dugove.

Odredite vremenski rok otplate dugova – Evo nas nazad na akciji! Imam npr. dug na kreditnoj kartici od 3.000,00 kn i planiram ga otplatiti u roku od 3 mjeseca. Znači svaki mjesec trebam “pronaći” u budžetu 1.000,00 kn za otplatu te kartice i pri tom paziti da ne ulazim u nova zaduživanja. Mogu dakle sljedeća tri mjeseca prestati kupovati……(to sami nadopunite!)

Tako ćete si napraviti neki sistem otplate dugova. Ako ste si odredili preveliki ili neostvarivi mjesečni iznos jednostavno produljite rok, pa umjesto u 3 mjeseca iz našeg primjera, otplatite dug za 5 mjeseci. Bitno je da si zadate rok i da krenete. I da, kad otplatite jedan dug – primite se otplate sljedećeg.

Nadam se da će vam ovi prijedlozi pomoći da organizirate svoj plan djelovanja, tj. akcije u rješavanju dugova. Najteže je krenuti, ali kad jednom krenete ideje i motivacija će se pojačavati.

Samo hrabro i štedno!

Sviđaju vam se sadržaji na ovom blogu?! Pridružite se mojoj e-mail listi, pratite savjete o štednji, upravljanju osobnim financijama i popravite svoju financijsku situaciju.

2 misli o “Što napraviti kad “plivate u dugovima”?

  1. Povratni ping: Početkom mjeseca odvojeno za štednju – krajem mjeseca potrošeno – gdje je problem? – Štedimo

  2. Povratni ping: Kućni budžet vas preopterećuje? – Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s