Novi početak za vaše financije

Možda ste poželjeli izbrisati ovu godinu, a možda vam je ova neobična situacija bila poziv na buđenje što se tiče vašeg financijskog zdravlja. Ako ste dobili poziv na buđenje, poslušajte ga! Jer kriza je bilo i uvijek će ih biti – treba pronaći način kako isplivati iz krize uz što manje gubitaka. I zašto onda ne baciti pogled na svoju financijsku situaciju i odlučiti se za promjene…

  • Bez krivnje, bez srama – konačno ste se odvažili popisati sve svoje dugove, sve svoje troškove, sva svoja primanja i sad se pitate “kamo je otišao moj novac?” Možda nemate nikakve ušteđevine u ovom trenutku, ali zato imate hrpu dugova na kreditnim karticama i sad ste počeli optuživati sebe ili svog partnera za situaciju. Nemojte ići tim putem – prošlost je iza vas, koncentrirajte se na budućnost. Kakve god greške da ste radili u prošlosti što se tiče novce, što ste htjeli napraviti a niste, potpuno je nevažno. Krenite naprijed i nemojte žaliti za ničim. Udahnite, izdahnite i počnite sređivati svoje financije.
  • Snimite svoje trenutno financijsko stanje – Ako ne znate odakle krećete, kako ćete znati kamo idete? I kad putujete negdje i koristite npr. GPS zadajete si polazište i naravno cilj. Dakle, treba slikati svoje financije “prije” kako biste ih mogli usporediti sa stanjem “poslije”. Izvucite svoje bankovne izvode za nekoliko prethodnih mjeseci, izvode kreditnih kartica, stanja otplate kredita, eventualno stanje mirovinskih fondova i dobro ih pogledajte. Dobit ćete sliku svog trenutnog stanja, neku bilancu – a to se naziva i osobno neto bogatstvo (net worth). Možete svoje podatke upisati i u tablicu Izračun neto bogatstva koju ćete pronaći u kategoriji – Besplatne stvari. Ako su vam trenutno dugovi i troškovi veći od imovine, to ne znači da se kroz određeno vrijeme situacija neće poboljšati. To vam je samo pokazatelj da imate dosta posla pred sobom.
  • Riješite se kreditnih kartica – možda nemate kreditne kartice pa ovaj korak možete preskočiti 😉 ali nekako sumnjam. Znam da su kartice dio svakodnevnog života i teško vam je zamisliti funkcioniranje bez njih – ali pokušajte na ovo gledati kao na privremenu mjeru. Dok ne uštedite za crni fond, ili ne vratite neki dug…. A onda ako želite možete se vratiti kreditnoj kartici. No, možda se predomislite kad vidite da život funkcionira i bez kreditnih kartica. Kažu da za promjenu financijskih navika treba barem tri tjedna…
Pokušajte živjeti bez korištenja kreditnih kartica – Photo by Pixabay on Pexels.com
  • Više se potrudite štedjeti – Imate volju štediti, ali na kraju mjeseca ne ostaje vam ništa za štednju. Pokušajte obrnuti redoslijed ili da citiram Warren Buffet-a (jednog od najbogatijih ljudi na svijetu) Don’t save what is left after spending but spend what is left after saving (Ne štedite što ostane nakon trošenja, nego trošite što ostane nakon štednje.). Mislim, ne morate biti tako radikalni kao Warren Buffett, osim ako ne želite postati treći najbogatiji čovjek na svijetu. Štednju treba uplanirati u troškove, napraviti neke promjene u lifestylu i to može pomoći u štednji. A za dodatne ideje pogledajte i prethodne postove Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi i Može li se uštedjeti na kupovini hrane?
  • Stvorite nove navike – Ako su vaše navike i načini provođenja slobodnog vremena bili vezani uz trošenje novaca (shopping, odlasci u restorane ili u kino), pokušajte ih promijeniti ili barem prorijediti. Ako se odreknete svega što vas veseli, vrlo brzo će se javiti nezadovoljstvo, a samim time i želja da odustanete od promjena financijskih navika. Ne znači da se morate odreći baš svega, ali razmislite koliko vas takav lifestyle košta. Možda umjesto odlaska u shopping da otiđete u neku dulju šetnju prirodom, napravite neke fotografije, objavite ih na nekoj društvenoj mreži. Vjerujem da ste kreativni i da ćete se sjetiti stvari koje vas vesele i opuštaju, a ne koštaju previše 🙂 .
Stvorite navike koje nisu vezane s trošenjem novaca – Photo by Jonathan Borba on Pexels.com

Nikada nije kasno započeti s promjenom financijskih navika. Možda je baš ljeto dobro vrijeme za novi početak.

Samo hrabro i štedno!

Processing…
Success! You're on the list.

Jedna misao o “Novi početak za vaše financije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s