Može li se uštedjeti na kupovini hrane?

Trudite se držati potrošnju unutar budžeta koji ste si zadali, pokušavate uštedjeti na hrani? Onda je ovaj post upravo za vas! Nudim neke ideje i savjete kako odmah početi štedjeti na svakodnevnim namirnicama.

Vodeći evidenciju mjesečne potrošnje došla sam do iznosa koji moja obitelj od 5 obično troši u toj kategoriji. Taj iznos ne odskače puno od onoga što po statistikama potroši prosječno hrvatsko kućanstvo mjesečno (cca. 30% prihoda).

Ako ste odlučili štedjeti evo nekoliko ideja;

1. Idite rjeđe u kupovinu

Mislite da se šalim? Je li vam se ikada dogodilo da uđete u dućan po samo jednu stvar i natrpate košaru svim i svačim (jer je ova tava baš na akciji, ovaj kuhinjski nož je predobar – jednom bi mi mogao zatrebati…). Umjesto planiranih 70,00 kn dok dođete do blagajne potrošili ste 150,00 kn!

Da izbjegnete takav scenarij, bilo bi možda bolje otići u veću nabavu jednom tjedno, a ako uspijete rjeđe još i bolje.

Najbolji način za uštedu na namirnicama je planiranje obroka, tj. planiranje što ćete jesti i kuhati recimo na tjednoj bazi. Želite napraviti punjene paprike – za to vam treba mljeveno meso, paprike, paradajz u tetrapaku….. Ako te sastojke nemate doma, napravit ćete si popis (može i na mobitelu) i s tim idete u kupovinu.

Zvuči kao previše posla? Pa, ponekad i je, ali ako želite uštedjeti treba uložiti i nešto truda i vremena. Trud će vam se isplatiti.

Pokušajte si napraviti neki tjedni jelovnik – kao što postoji u menzama ili slično i onda krenite u nabavu. Ideje i inspiracije za tjedne jelovnike možete dobiti na raznim sajtovima (npr. meni kad ponestane inspiracije, posjetim coolinarika ).

Možete napraviti popis omiljenih jela vaših ukućana i po tome planirati jelovnik.

2. Kuhajte s onim što imate doma (shelf-cooking)

Za ručak ste odlučili napraviti tortilje i skoknete do dućana po namirnice. Nakon što ste došli kući utvrdite da ste već imali u ormaru konzervu graha i kukuruza ili paket tortilja. Potrošili ste novac na ono što već imate 😦 .

Dakle prije odlaska u nabavu provjerite svoje police u smočnici, hladnjak, zamrzivač i od toga što imate u kući isplanirajte ručak ili večeru. Ponekad ćete ih trebati dopuniti nekim drugim namirnicama, a ponekad će vam inventura po stanu dati dovoljno namirnica za obrok.

To se u novije vrijeme nazivashelfcooking (termin koji je skovala blogerica Jordan Page iz USA-a) ili kuhanje s onim što imate na policama.

Iako ovaj pojam zvuči vrlo inovativno, rekla bih da su i naše bake koristile ovu metodu 😃. One su bile prave umjetnice, jer u doba neimaštine i nepostojanje izbora roba koji imamo danas, trebalo je improvizirati s onim što im je na raspolaganju – pa su tako same radile rezance za juhu, pekle kruh i sl. (što shelfcooking upravo i preporučuje – umjesto kupovine gotovih proizvoda, pokušati nešto skuhati takoreći od nule).

3. Umjesto odlaska u trgovinu naručite online 

Ovdje ne mislim na korištenje servisa za dostavu koji su se “procvjetali” u zadnje vrijeme, već naručivanje namirnica koje vam trebaju u kućanstvu direktno od trgovine u kojoj inače kupujete namirnice iz njihovih internet trgovina.

Koliko ja znam samo jedna trgovina u Hrvatskoj nudi ovu opciju. Dostava se plaća nekih 30-tak kuna, ali ista ta trgovina nudi i mogućnost preuzimanja naručenih namirnica što se ne plaća dodatno.

Zašto ovo preporučujem? Prvo, koncentrirati ćete se na stvari koje zaista trebate, a neće vam pažnju odvući neka čokolada na akciji, povoljno pakiranje soka i sl. Ako ne lutate besciljno kroz hrpe polica i hrpica robe vrlo promišljeno organiziranih po dućanu da vas navedu na dodatnu kupnju, nećete doći u napast kupiti nešto što niste planirali i što vam ne treba nužno baš sad. Drugo, kako stavljate stvari u košaricu, tako vam se zbraja iznos i onda nema neugodnih iznenađenja na blagajni. Ovisno o iznosu koji želite potrošiti možete “izbaciti” neku namirnicu ili smanjiti količinu.

4. Koristite kartice za skupljanje bodova

Tu se naravno postavlja pitanje postoji li cashback (povrat novca nakon što obavite kupovinu) uopće u Hrvatskoj? Da – iako to nije tako dobro razrađeno kao možda negdje drugdje u Europi ili USA – ali ušteda je ušteda. Zašto bacati poklonjeni novac? Dosta trgovina ima svoje loyalty programe preko kojih skupljate bodove ili novce – koje onda možete koristiti kao popuste prilikom sljedeće kupovine.

Ako imate problema s nošenjem kartica za skupljanje bodova tzv. loyalty kartica, evo mog savjeta; skinite aplikaciju Stocard. Preko Stocarda možete učitati sve kartice koje koristite za skupljanje bodova u Hrvatskoj, a većina nas ovako i onako nosi mobitel u kupovinu.

Ne samo što tako uvijek imate sve kartice uvijek sa sobom, već, ako odaberete tu opciju na aplikaciji, kad ste u nekom shopping centru ili u blizini neke veće trgovine Stocard vas podsjeti koje kartice od onih koje ste učitali na aplikaciju možete koristiti.

Slobodno kliknite na reklame u ovom blogu – to je za vas besplatno, a meni pomaže u održavanju bloga 🙂

Zaključak:

Iz ovog i prethodnog posta o štednji Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi vidjeli ste da se štedjeti može uvijek, iako je to proces koji zahtijeva disciplinu i vrijeme. No, najvažnije za početak je imati volju za promjenom i pokrenuti se.

I ne zaboravite; Ušteđeni novac dva puta je zarađen!

Samo hrabro i sretno!

6 misli o “Može li se uštedjeti na kupovini hrane?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s