Male promjene navika pomoću kojih možemo uštedjeti

Kad je moj muž prvi put predložio da prestanem kupovati sokove na dnevnoj bazi radi uštede – moja prva reakcija je bila; Pa kako ću to objasniti dečkima 😮?! No, kad sam s vremenom prestala kupovati sokove, ispalo je da možemo bez njih. A da ne kažem da se otvorio prostor u budžetu za štednju.

Zašto sam to sad spomenula – pa samo da ilustriram da smo svi nekako robovi svojih navika – koje ne moraju uvijek biti baš najbolje.

Postoje neke sitne promjene koje bi mogle pomoći ako ste odlučili ostati fokusirani na financije i štednju. Nekoliko ušteđenih kuna tu, nekoliko tamo i nakupi se. Evo mojih prijedloga za neke navike koje biste mogli uvesti/promijeniti;

#1 Izazov niskog trošenja (low spending challenge) – često na internetu pronalazim savjete tipa “no spending challenge” (izazov ne-trošenja) gdje se predlaže da se kroz određeni period odreknemo bilo kakvog trošenja osim na osnovne potrebe (hrana, režije i sl.). Meni osobno se to čini previše radikalno, kao neka stroga dijeta. Kad završi taj period koji smo si odredili za ne-trošenje, može se pojaviti i neki jo-jo efekt, da zbog osjećaja odricanja i uskraćivanja počnemo trošiti i puno više nego ranije. Moj bi prijedlog bio da se fokusirate na ne-trošenje na jednom području i to u relativno kratkom periodu. Odaberite nešto na što ste npr. prema vlastitoj evidenciji previše trošili (npr. naručivanje hrane) ili nešto što vam nije toliko bitno (npr. kupovanje knjiga, jer uvijek postoje knjižnice 🙂 ). To je manje radikalan potez, a tko zna možda s vremenom utvrdite da bez nekih stvari možete živjeti.

#2 Uvedite bezmesne dane – nemojte ovo shvatiti kao poziv da postanete vegetarijanac ili vegan – to je osobna odluka i nema veze sa štednjom. Većina nas planira ručkove ili večere s mesom u “glavnoj ulozi”. Trebamo proteine za funkcioniranje, ali zašto bi protein uvijek morao biti meso? Postoje i jaja, mahunarke (grah, leća, slanutak, grašak…), grčki jogurt, tuna u konzervi i razne druge alternative. Da ne kažem jeftinije alternative. Više o proteinima možete pogledati i ovdje https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Jeftini-izvori-zdravog-proteina.aspx. Uostalom, sjetite se i svojih baka i mama – jesu li baš svaki dan pripremale meso za ručak?

#3 Zadajte si osobni cilj koji ne košta puno – npr. pročitat ću pet knjiga mjesečno, počet ću vježbati 10 minuta dnevno, malo ću premjestiti namještaj u dnevnom boravku i slično. Sigurno postoji čitav niz projekata koje ste planirali započeti ili ste ih čak započeli, a niste ih završili. Pa zašto ih se ne biste primili? Vjerojatno ste u nekom periodu planirali složiti fotografije u album ili čak napraviti neki zid s obiteljskim fotografijama. Možda imate par utega koji su skupili već dovoljno prašine – a s druge strane teretana vam je preskupa. Postoji čitav niz prijedloga za vježbe na YouTube-u , pa zašto ne pokušati? Takvi će vas projekti zabaviti i zaposliti i nećete razmišljati npr. o trošenju na proljetnu garderobu 😉 .

Možda je vrijeme da se pozabavite namještanjem boravka – Photo by Skylar Kang on Pexels.com

#Kuhanje s “ostacima” ručka – kad sam ovo napisala baš mi riječ ostaci i nije zazvučala primamljivo – puno je ljepša engleska verzija “leftovers”. Ostao vam je višak riže, tjestenine, nekom povrću ističe rok i već je povenulo – pripremite si recepte za takve slučajeve (naravno ako ste naučili kuhati 🙂 ). Pa evo samo da nabrojim nekoliko recepata koji se mogu napraviti s ostacima; gusta povrtna juha (i povenulo povrće dolazi u obzir), kruh od banane (prezrele banane), granola pločice (ostaci orašastih plodova, suhog voća i sl.), smoothie (voće, povrće, svježe i smrznuto), pečena riža i stir fry (od ostatak skuhane riže naravno), omleti (ubacite sve što ima u frižideru + jaja), razni složenci (npr. s ostacima tjestenine, povrća, mesa, sira…). Možda sad ne zvuči tako loše 🤔.

Kod štednje nema nekog idealnog i univerzalnog savjeta koji će vrijediti svima, ali bitan je napredak. Svaka ušteđena kuna vodi vas bliže vašem cilju, pa ostanite uporni i strpljivi.

3 misli o “Male promjene navika pomoću kojih možemo uštedjeti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s