3 stvari u kojima griješimo kod nabave namirnica

Znate ono kad pročitamo neki savjet o uštedama u kupovini za kućanstvo i pokušamo ga direktno primijeniti na svoje kućanstvo.

I nekako taj savjet ne funkcionira ili ne osjećamo neke znatnije pomake na bolje.

Zašto je tome tako?

Možda su savjeti na koje smo naletjeli previše, kako moj sin to kaže, “generički”, tj. nisu prilagođeni nekoj konkretnoj situaciji, već su previše općeniti.

Ili smo pogrešno razumjeli bit savjeta.

Ponekad je teško razlikovati što bi bilo korisno za nas, a što nas može uvući u još veće troškove.

Možda vam ovih par razmišljanja pomogne da razumijete kako biti odgovoran s osobnim financijama, i da nije bit slijepo slijediti savjete, već ih treba prilagoditi sebi.

  1. Kupnja na veliko – sigurno ste naletjeli na savjet tipa “kupnjom na veliko plaćate manje po komadu”. Ok – to je generalno točno, ali postoji tu nekoliko nazovimo ih “začkoljica”. Kupovina na veliko isplati se za velika kućanstva naravno. Ako je vaše kućanstvo od dva člana, onda je velika šansa da nećete potrošiti sve što kupite, dakle bacit ćete hranu, a to je kao da bacate novac. Prema statističkim podacima godišnje se baci i po 75 kg hrane po stanovniku Hrvatske. Postoji tu i još jedan problem – odredili ste si neki iznos koji ćete platiti za određenu količinu proizvoda koji trebate i ako kupite više – cijena na veliko je možda povoljnija po komadu proizvoda, ali ukupno ćete platiti više. Ima li to smisla?
  2. Kupnja najjeftinijih proizvoda – kolegica s posla vas uvjerava da je “no-name” čokoladni namaz iz diskonta odličan – ma isti kao i brend na koji ste navikli. I povedete se za njezinom informacijom – kupite jeftinu trgovačku marku, a vaši doma je ne žele niti pogledati. Bačen novac! Moje iskustvo rada u nabavi je takvo da puno puta osim cijene treba voditi računa i o drugim faktorima. Za vaše kućanstvo prije svega – hoće li se proizvod zaista potrošiti kad ga kupite. Zato možda umjesto da kupujete najjeftinije, pričekajte da vaš omiljeni brend bude na akciji – pa ćete tako platiti manje za ono što zaista koristite.
  3. Ne vodimo računa o sezoni ja spadam u generaciju koja je ljeti uživala u rajčicama, na jesen u šljivama, u kasno proljeće smo jedva čekali jagode 🙂 . Zahvaljujući staklenicima, uvozu, danas je svo povrće dostupno praktički kroz čitavu godinu. Bez namjere da vas uvjeravam u kvalitetu i okus voća i povrća u njihovoj pravoj sezoni, samo na upozorim na “mali” problem – cijenu! Hoću reći da je voće i povrće van sezone značajnije skuplje nego ono u sezoni. Zato ako ste u štedljivom modu razmislite jesu li trešnje zimi baš potrebne. Mali podsjetnik na sezonske namirnice možete preuzeti na kraju ovog posta.

Cilj je ovog posta samo da se zamislite o svojim troškovima i da vidite što bi mogli promijeniti u svojim navikama, jer vjerujem da uvijek ima prostora za napredak – ma koliko se pomaci činili malima na početku.

Čitajte i dalje o načinima štednje, informirajte se, ali i filtrirajte informacije, jer vi najbolje poznate svoju situaciju i potrebe.

Možete pogledati i Male promjene navika pomoću kojih možemo uštedjeti i 3 stvari na koje rasipamo novac, a da (možda) nismo ni svjesni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s