Novac u vrijeme korone 😷

Ovaj je post nastao prije više od godinu dana – točnije u travnju 2020. I mislila sam da ga više neće nitko niti gledati niti imati potrebe otvarati.

Jer Covid-19 pandemija neće trajati toliko dugo.

Mislila sam ja 2020.

I užasno su me nervirali raznorazni “prognostičari” koji su najavljivali da će se korona protegnuti kroz čitavu 2021. a možda i dulje.

I evo nas sad ovdje – ne možemo ući u firmu, pojaviti se na poslu bez nekakve potvrde ili testa ili tko zna čega ne…

A radim u firmi u kojoj isplata plaća ne bi trebala biti problem, ali kao što je netko rekao na ulazu jučer; “Tek nas jedna plaća dijeli od granice siromaštva..”

Još čujemo da je stopa inflacije kod nas, pa i svijetu u sve većem porastu. A ne treba nam to nitko niti reći, odemo u trgovinu po namirnice ili neke osnovne higijenske potrepštine i samo “zatiltamo” kad nam iskoči cijena na blagajni.

Mislim da je sad prije svega bitno – a to sam savjetovala i u originalnom postu da se koncentriramo na osnovno – hranu, smještaj, prijevoz i režije. Nažalost u ovom trenutku nitko ne može procijeniti koliko će sve ovo trajati, pa nije vrijeme za neke “egzibicije”.

Ako ste stvorili neke financijske zalihe, sjetite se da ovo jest krizna situacija. Krizna je ako ostanete bez posla, bez nekog izvora prihoda u obitelji – i za to služi krizni fond.

Ono što sam tada rekla, ponovit ću i ovdje – nemojte se bojati! Na neke stvari ne možete utjecati, a strah vam niti može pomoći, niti će išta promijeniti na bolje. Nažalost, neke grane gospodarstva će ovo pogoditi jako i teško da će se oporaviti, ali bit će uvijek onih koji će zapošljavati i plaćati.

Čuvajte sebe, jer tko će to učiniti umjesto vas?! Na ovim prostorima prošli smo ne tako davno i gore situacije, pa ja vjerujem da ćemo prebroditi i ovu.

Nemojte paničariti – dizati uložene novce (osim naravno ako vam trebaju za golo preživljavanje), prodavati nekretnine ili pokretnine budzašto. To je kao da iskačete iz jurećeg vlaka. Neće biti dobro.

Radije se strpite, pričekajte da vlak stane i onda mirno odlučite što i kako dalje.

Žao mi je što ponovno čitate ovakve postove, što se ne bavite nečim veselijim, ali mene jedna stvar tješi – znamo mi Hrvati i nešto drugo nego samo navijati za svoju reprezentaciju.

Štednja Hrvata je u posljednjih godinu dana narasla više od 8% (vidi https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/gradani-hrvatske-povecali-stednju-u-bankama-za-18-milijardi-kuna-139468) što izuzetno brine banke i investicijske fondove, jer eto…ljudi štede, brinu se za sebe, a ne za njih.

Znači imamo mi i pamet i snagu za borbu i samo tako dalje.

Jer i ovo će jednog dana proći.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s