Upravljanje novcem

Novac u vrijeme Corone

Tek ste se naviknuli na ideju da stvorite hitni fond, a počnete štedjeti na namirnicama zbog nekih drugih većih ciljeva – kad evo zadesi nas Corona.
I ako ste iz Zagreba, kao ja, povrh toga i potres.
Jeste li se obeshrabrili i predali?
Naravno da smo se svi uspaničarili, jer kad priroda udari, osjećamo se malima i nemoćnima – ali opet…. toliko je lijepih i pozitivnih stvari izašlo na vidjelo tijekom ove krize.
Liječnici i medicinske sestre koji danju i noću rade i dežuraju da pomognu svojim sugrađanima pokazuju zašto je to jedno od najplemenitijih zanimanja. Vatrogasci, vojska, policija, geodeti statičari koji su nesebično priskočili kad je nastupio potres. Vozači, trgovci, farmaceuti, blagajnice, pekari…koji nam pomažu u svladavanju svakodnevnog života u vrijeme Covide-19. Koga nije dirnula scena kad su Bad Blue Boysi pomagali trudnicama i bebama u Petrovoj bolnici nakon potresa.
Da ne spominjem sve one koji se jednostavno brinu za svoje susjede, starije i odlaze za njih u dućan.
Odlazak u dućan inače banalna radnja, ali ovih dana kad idete s punom “ratnom spremom” koja uključuje masku i rukavice, čekate sat vremena da uopće možete ući u dućan (po principu pet kupaca van pet unutra), pa onda još barem pola toga vremena provedete čekajući na blagajni pazeći pri tom na svoje zdravlje, zdravlje zaposlenika i ostalih sugrađana, nije to samo tako.
I sad vi mislite – tko će sad voditi računa o financijama.
Pa kada ako ne sada? Da je situacija ozbiljna uvidjela je i vlada, pa čak i banke i svi su ponudili određene mjere da olakšaju prvih nekoliko mjeseci gubitaka.
Ako ste u grupi sretnijih sugrađana koji ne strahuju za svoj posao, zaboravite nevažne troškove i koncentrirajte se na osnovno – hranu, smještaj, prijevoz i režije. Nitko ne zna i ne može trenutno odrediti trenutak kad će ova kriza prestati – pa sve rezerve koje možda imate probajte koristiti za ove osnovne potrebe. Morate li načeti hitni fond učinite to sada jer ovo je jedna krizna situacija! I ovo će jednom proći.
Ako niste sigurni što nosi bliska budućnost – nemojte se bojati. Možda trebate malo pregrupirati svoje obiteljske snage – možda netko mora povući više u smislu troškova ako drugi ne mogu pomoći. Kad prođe ova karantena i zabrana kretanja, vjerujem da ćete uspjeti uz pomoć svoje kreativnosti pronaći izvor prihoda. Uvijek ima grana privrede koje zapošljavaju ili će zapošljavati.
Ako ste učlanjeni u neki dobrovoljni mirovinske fond ili ulažete u neke investicijske fondove, sad vjerojatno s nevjericom gledate kako vaš ušteđeni ili uloženi novac gubi na vrijednosti svakoga dana. I što sad? Pokušate li izvući novac sada kako je rekao Dave Ramsey https://www.daveramsey.com/ to je kao da iskačete iz jurećeg vlaka. Pričekajte da vlak dođe na stanicu. Ovo je pandemija, znači čitav svijet je pogođen, i normalno je da se to reflektira i na burzama. Oporavio se svijet od raznih ratova i katastrofa, pa će i od ove. Samo treba vremena.
Ja vjerujem u vas, u vašu snagu i snalažljivost i prije svega razum i smirenost. Prošli smo mi i gore situacije pa ćemo i ovu. Probajte na ovo gledati kao na “time out” koji nam je život dao, a nakon toga slijedi nova borba i novi izazovi.

Samo hrabro i ostanite zdravi!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s