Kako izgraditi osobno bogatstvo u 40-ima i 50-ima

Štedite da biste imali, a ne samo štedjeli!

Mislite da je u ovim godinama kasno započeti s izgradnjom osobnog bogatstva? Vjerujte mi, nikad nije kasno.

Neki ljudi tek u tim godinama imaju onaj AHA-moment! kad shvate da se nitko drugi neće pobrinuti za njihovu financijsku situaciju osim njih samih.

Moja prijateljica npr. se zamislila kad je nju i muža kućni prijatelj upitao “I vi štedite, jel da?”. I nakon toga se primila štednje.

Ako nemate još niti jednu ušteđenu kunu, krenite odmah – bolje ikad nego ikad 🙂 . To je naravno sve pod pretpostavkom da radite i zarađujete za život.

Ja sam u 40-tima započela s konsolidiranjem nekih dugova – pobrinula sam se da dobijem povoljnije kamatne stope i time se naravno može uštedjeti na kamatama, ili se može prilagoditi mjesečna rata. Možete baciti pogled i na moj post Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi. Samo jedna mala napomena – ako još niste ovladali upravljanje novcem konsolidiranje dugova neće vam nužno pomoći, jer možete se čak dovesti u napast da uđete u veće dugove. Razliku koja vam ostane od konsolidiranja treba uštedjeti, a ne iskoristiti za trošenje.

Vodite računa o zdravlju i uživajte u sitnim radostima! – Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Ako niste dosada, sada ste u najboljim godinama da počnete brinuti o svoj zdravlju. Vježbajte, šetajte, a usput imajte i dopunsko zdravstveno osiguranje jer ono će vam pomoći kad život udari. Možda vam se 70 kn dopunskog osiguranja čini puno mjesečno, ali ako iz nekog razloga završite i bolnici, a nemate pokrivene troškove liječenja – tek to će biti koma.

Naravno, ponovit ću da vas i hitni fond štiti od nepredviđenih životnih udara – jer nije pitanje da li će se neka hitna ili krizna situacija pojaviti već je samo pitanje kada. Par savjeta o hitnom fondu možete pogledati i ovdje; Kako brzo uštedjeti za hitne situacije?

Osim zdravlja, vrijeme je da razmislite i o mirovini – tj. načinu da pojačate svoju mirovinu. Naime da vam malo pokvarim raspoloženje reći ću samo da možete računati na cca. 40% svojih neto primanja u mirovini. Ako biste željeli zadržati svoj lifestyle možda to neće biti dovoljno. Kako si onda pomoći? Pa za početak ću spomenuti dobrovoljni mirovinski fond jer i sama uplaćujem u jedan. To je također jedna vrsta investiranja ili ulaganja u budućnost. Postoje zatvoreni i otvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi – u bilo koji od otvorenih se možete uključiti (ima ih 8 – izvor https://hrportfolio.hr/mirovinski-fondovi ), dok zatvorene mirovinske fondove osnivaju pojedine firme koje se i same onda uključuju u taj fond uplatom godišnjih poticaja za svoje zaposlenike.

Što ćete dobiti od dobrovoljnog mirovinskog fonda; 750,00 kn državnih poticaja na maksimalnu godišnju uplatu od 5.000,00 kn, a osim toga će fond ulagati uglavnom na hrvatsko tržište i pobrinuti se za kakav-takav prinos. Također od kada smo ušli u EU država jamči za vaša sredstva u tom fondu do iznosa od 100.000,00 EUR-a. Više o fondovima, o svim prednostima i nedostacima bit će više riječi nekom drugom prilikom, ali zasada samo preporuka da razmislite i krenete što ranije s dobrovoljnom mirovinskom štednjom.

Čitajući strane blogove primijetila sam savjete da ne dirate svoju mirovinsku štednju za podmirivanje nekih drugih troškova – ali eto, nas naša vrla država štiti od trošenja novaca iz dobrovoljnog mirovinskog fonda do naše 55. godine, a rekla bih i kasnije jer vaš ušteđeni i kapitalizirani novac ne možete nikako dobiti odjednom, već u obrocima.

Zajedničko za stvaranje osobnog bogatstva u bilo kojoj dobi je; učite o osobnim financijama, odredite si ciljeve i zapamtite vrijeme je novac. Razmislite kako najbolje iskoristiti svoje vrijeme za zaradu, a onda pokušajte svoje zarađene novce ne samo sačuvati, nego i oploditi.

Krenite sa štednjom jer nikad nije kasno!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s