Štednja

Štedite kovanice – Kako i gdje ih zamijeniti?

Svaki put kad plaćate gotovinom velika je vjerojatnost da će vam ostati nekoliko lipa ili kuna „kusura“, tj. sitniša kojim ne možete baš puno toga kupiti ali…. kuna tamo, lipa ovdje i, ukoliko se odlučite štedjeti ih, polako ali sigurno ćete napuniti staklenku, kasicu ili što već kovanicama.

I što sad? Kako i gdje zamijeniti kovanice većim apoenima ili ih iskoristiti?

Kod plaćanja gotovinom brzo se nakupe kovanice Photo by Pixabay on Pexels.com

Postoji nekoliko mogućnosti što napraviti s kovanicama;

Uplatite kovanice na bankomatu

U nekim bankama postoje uplatni bankomati koji prihvaćaju i kovanice.

Preduvjet za takvu uplatu je da ste klijent te banke.

U uplatni bankomat ubaci se kartica tekućeg računa (ili možda čak žiro-računa), ubace se kovanice i uplatni bankomat će vaše kovanice prebrojiti i uplatiti na vaš račun.

 „Okrupnite“ kovanice u poslovnicama FINA-e ili na šalteru banke

Ako želite kovanice odmah zamijeniti za novčanice bez uplate na račun, možete to obaviti u poslovnicama FINA-e. Kovanice treba prethodno sortirati po iznosima, napisati koliko ih ima (npr. 43 x 0,50 lp) i tako ih predati na šalter – time ćete ubrzati i olakšati posao blagajniku.

Koliko se ja sjećam – jer već neko vrijeme nisam bila u FINA-i na zamjenu kovanica obračunavaju malu naknadu (možda 2,5%). Isti princip je moguće primijeniti u nekim bankama koje nemaju uplatne bankomate za uplatu kovanica.

Kovanice predate na šalteru (opet je poželjno da ih sortirate), prebrojat će vam iznos i uplatiti ga na račun ili možda zamijeniti za novčanice, i zaračunati određenu proviziju. Koliko znam naknade ovise o iznosu koji mijenjate/uplaćujete. Ako je iznos do 100 kuna banke na zaračunavaju proviziju, a inače se provizije kreću od 2,5% – 5% .

Kupite/platite nešto kovanicama
Ako imate “dobre živce” možete pokušati platiti račun kovanicama 🙂 – Photo by cottonbro on Pexels.com

Ovaj savjet je naravno primjenjiv na veće apoene kovanica, npr. one od 5 kn. Jer ipak treba i vremena i strpljenja izbrojati sve kovanice na blagajni, a to može rezultirati i neželjenim komentarima drugih kupaca u redu iza vas. No, ako imate dovoljno vremena i živaca možete pokušati platiti i manjim kovanicama. Da li će vam prihvatiti vrećicu kovanica, ovisi prije svega o dobroj volji blagajnice ili blagajnika.

Nemojte se obeshrabriti radi malo posla koji ćete imati oko kovanica – nećete niti primijetiti da vam nedostaju, a uz nešto truda i strpljenja možete uštedjeti za ono što odavno želite.

Samo hrabro i štedno 😉 !

3 misli o “Štedite kovanice – Kako i gdje ih zamijeniti?”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s