Štednja

Štedite kovanice – Kako i gdje ih zamijeniti?💰

Svaki put kad plaćate gotovinom velika je vjerojatnost da će vam ostati nekoliko lipa ili kuna „kusura“, tj. sitniša kojim ne možete baš puno toga kupiti ali…. kuna tamo, lipa ovdje i, ukoliko se odlučite štedjeti ih, polako ali sigurno ćete napuniti staklenku, kasicu ili što već kovanicama.

I što sad? Kako i gdje zamijeniti kovanice većim apoenima ili ih iskoristiti?

Iz iskustva znam da postoji nekoliko mogućnosti što napraviti s kovanicama;

Uplatite kovanice na ATM uređaju – koji nudi tu mogućnost

U nekim bankama postoje uplatni bankomati, ili kako ih same banke zovu – kovinomati, gdje možete ubaciti svoje prikupljene kovanice i koji ih prepoznaju. Moja banka – neću je sad reklamirati, ima dva takva kovinomata, tj. uplatna bankomata u Zagrebu, a za više detalja pogledajte moj post Gdje pronaći uređaje za uplatu kovanica?

Preduvjet za takvu uplatu je da ste klijent neke banke, da imate njihovu karticu kojom podižete novac na bankomatu.

Dakle, u uplatni bankomat ubaci se kartica tekućeg računa (ili možda čak žiro-računa ako funkcionira na bankomatu), upiše se PIN, ubace se kovanice i uplatni bankomat će vaše kovanice prebrojiti i uplatiti na vaš račun.

“Okrupnite” kovanice u poslovnici FINE ili banke

Ako želite kovanice odmah zamijeniti za novčanice bez uplate na račun, možete to obaviti u poslovnicama FINA-e. Kovanice treba prethodno sortirati po iznosima, napisati koliko ih ima (npr. 43 x 0,50 lp) i tako ih predati na šalter – time ćete ubrzati i olakšati posao blagajniku.

Koliko se ja sjećam – jer već neko vrijeme nisam bila u FINA-i na zamjenu kovanica obračunavaju malu naknadu (možda 2,5%). Isti princip je moguće primijeniti u nekim bankama koje nemaju uplatne bankomate za uplatu kovanica.

Kovanice predate na šalteru (opet je poželjno da ih sortirate), prebrojat će vam iznos i uplatiti ga na račun ili možda zamijeniti za novčanice, i zaračunati određenu proviziju. Koliko znam naknade ovise o iznosu koji mijenjate/uplaćujete. Ako je iznos do 100 kuna banke ne zaračunavaju proviziju, a inače se provizije kreću od 2,5% – 5%.

Iskoristite kovanice za plaćanje

Ako imate “dobre živce” možete pokušati platiti račun kovanicama 🙂 – Photo by cottonbro on Pexels.com

Ovaj savjet je naravno primjenjiv više za kovanice kuna (ne za lipe).

Jer, ipak treba i vremena i strpljenja izbrojati sve kovanice na blagajni, a to može rezultirati i neželjenim komentarima drugih kupaca u redu iza vas.

Da li će vam u trgovini prihvatiti vrećicu kovanica, ovisi prije svega o dobroj volji blagajnice ili blagajnika. (makar smo svi svjedoci da uvijek “kukaju” kako im nedostaje sitnog 🙂 ).

Naravno da ih možete iskoristiti i za plaćanje na raznim automatima, npr. za plaćanje parkinga ili za kupnju kave ili sokova u samoposlužnim automatima.

Dok štedite, nemojte se unaprijed obeshrabriti radi posla koji će vam zadati zamjena kovanica.

Ako svaki dan odvojite kovanice iz novčanika i stavite ih u neku kasicu-prasicu – nećete niti primijetiti da vam nedostaju, a uz nešto truda i strpljenja možete uštedjeti za ono što odavno želite.

Za više ideja o štednji malih iznosa pogledajte i Napravimo štednju zabavnom! i Snaga malih iznosa ili izazovi štednje

Samo hrabro i štedno 😉 !

Ako vam se sviđaju sadržaji na ovom blogu pretplatite se (bez brige, besplatno je 🙂 ) i tako ćete automatski dobivati informacije o novim objavama.

Pridruži se 317 drugih sljedbenika

3 misli o “Štedite kovanice – Kako i gdje ih zamijeniti?💰”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s