Gdje pronaći uređaje za uplatu kovanica?

Ovaj post je na neki način dodatak najčitanijem postu na ovom blogu; Štedite kovanice – Kako i gdje ih zamijeniti?.

Primila sam dosta upita o tome gdje pronaći uplatne bankomate za kovanice, pa umjesto da odgovaram svakom pojedinačno, odlučila sam napisati ovaj kratak post.

Zove se kovinomat, uređaj za uplatu kovanog novca ili uređaj za polog kovanica. Radi se zapravo o samoposlužnim uređajima koji automatski broje vaš polog novca (znači i prepoznaju kovanice 🙂 ) i uplaćuju ih na vaš račun. Obično su dostupni 24 sata i vikendima, ali krajem prethodne godine, znamo radi čega, znalo se dogoditi da nisu u funkciji.

Prednost uplate na tim uređajima je što ne trebate prethodno razvrstavati kovanice, niti ih prebrojavati.

Kad tražite uplatne bankomate za kovanice prvo trebate znati čiji uplatni bankomat trebate, tj. bankomat koje banke.

Ako ste npr. klijent Zagrebačke banke, najbolje da potražite uplatne bankomate Zagrebačke banke, ako ste klijent PBZ-a tražite njihove uplatne bankomate i … skužili ste sistem 🙂 .

Zašto je tome tako?

Kad vršite uplate u takve bankomate, koji se često puta nalaze i van same poslovnice, trebat ćete umetnuti karticu svog tekućeg računa, dakle Visu ili Mastercard i upisati svoj PIN – isto kao i kad podižete novac. Nakon toga “iskrcate” svoje kovanice i uređaj ih polako broji. Ako imate veću količinu kovanica – moguće da ćete ih trebati ubacivati i u nekoliko navrata, jer ipak automat broji po nekom svom ritmu.

Samo strpljivo!

Pa, evo za sve korisnike Zagrebačke banke pogledajte ovdje; ZABA _Uređaj za polog kovanica, što se tiče klijenata Privredne banke, popis bankomata za uplatu kovanica nalazi se ovdje; PBZ bankomati.

Klijenti Erste banke mogu se informirati ovdje, ali prema njihovim podacima takvi bankomati ili kovinomati ne postoje u Zagrebu 😦 Erste poslovnice i bankomati

Prema mojim saznanjima druge banke nemaju takve uređaje za građane, ali to ne isključuje mogućnost da vam zamijene kovanice na šalterima vjerojatno uz određenu simboličnu naknadu.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao u odgovoru na pitanje kamo s kovanicama.

Ako vam je ovaj post bio koristan i želite pratiti moj blog pozivam vas da se pretplatite (bez brige, ne košta ništa 🙂 ) i budete prvi koji će dobiti obavijesti o novim objavama.

Jedna misao o “Gdje pronaći uređaje za uplatu kovanica?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s