Napravimo štednju zabavnom!

Nakon svega i uz sve što se događa oko nas ne želite razmišljati o financijama i štednji. Želite se odmoriti od briga i problema.

Razumijem vas u potpunosti – i mene zaboli glava od prevelikih brojki i brda kombinacija. Zato sam i razmišljala kako potaknuti vas – i sebe naravno – na štednju, kako je učiniti kreativnijom i zabavnijom.

Tko malo surfa po bespućima interneta u potrazi za inspiracijom vjerojatno je naišao na izazove štednje iliti na engleskom govornom području savings challenges. O jednom od takvih izazova više u mom postu Izazov štednje 52 tjedna.

Kome su namijenjeni ti izazovi štednje? Pa, zapravo svakome tko se želi pozabaviti svojim financijama i štednjom. Budući da se obično štede manji iznosi, mogu ih provoditi svi koji zarađuju stalno ili povremeno. Bit izazova štednje je stvoriti naviku štednje, i – ako to do sada niste prakticirali -uvesti nove navike u svoj život.

Ja sam prošle godine uvela dva nova izazova štednje – prvi je; uštedi svaku novčanicu od 20 kuna koju dobiješ kod plaćanja gotovinom. Nisam vodila točnu evidenciju koliko sam uspjela uštedjeti tijekom godine – točnije pola godine, jer mi je ta ideja pala napamet negdje u lipnju, ali skupilo se više od dvije tisuće kuna sigurna sam. Zašto baš 20, a ne 10 ili 50 kn? Pa zapravo, odlučite sami ili odaberite sami kakav izazov želite. Ja sam zaključila da je 20 duplo više od 10 pa se brže skupi 🙂 . Gdje je tu zabava; moram priznati da nisam to očekivala, ali baš se razveselim kad dobijem “kusur” od 20 kuna i već ga zamišljam u kuverti za štednju. Tijekom mjeseca kad se nakupi desetak, petnaestak 20-tica odnesem ih na štedni račun koji pomalo raste.

Drugi izazov koji sam uvela bio je – isprazni džepove i novčanik i uštedi kovanice. I tu sam vodila evidenciju i također se nakupilo nekih tisuću i pol kuna. S kovanicama štednja ide malo sporije, ali ipak se nešto uštedi. S kovanicama je malo veći problem kako i gdje ih upotrijebiti kad se skupe, ali neke savjete možete naći i u postu Štedite kovanice – Kako i gdje ih zamijeniti? . Gdje je tu zabava? – sjetite se sebe kad ste bili dijete i uredno ubacivali kovanice u kasicu-prasicu…i tada ste zamišljali što ćete napraviti s ušteđenim….takva štednja pomalo vraća taj dobar osjećaj.

Štednja kovanica vraća nas u djetinjstvo, ali daje i rezultate 🙂 – Photo by Skitterphoto on Pexels.com

A ove godine imam i još nekoliko izazova za vas;

  • Tijekom jednog mjeseca, kojeg sami odaberete, stavite svaki tjedan 75 kuna na štednju.
  • Dok još ne rade kafići, pokušajte izračunati koliko ste uštedjeli na kavama i stavite taj iznos na štednju
  • Dobijete račun u dućanu na kojem piše – ukupan popust 11,84 kn. (to je radi akcija koje dućan ima ili sniženja) – stavite iznos tog popusta na štednju
  • Uvedite kasicu za loše navike – npr. svaki put kad izleti neka psovka stavite u kasicu 10 kuna.

I zapamtite – kad se počinje štedjeti – svaka kuna se računa!

Pratite i bilježite napredak, nemojte se nervirati ako ide polako, glavno je da ide.

Zabavite se dok štedite – na kraju ćete ipak biti zadovoljni jer nešto ste uštedjeli, a počeli ste i mijenjati svoje navike i mindset.

Vidi i Što je “Money Mindset” i može li se na njemu “poraditi”?

4 misli o “Napravimo štednju zabavnom!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s