Koje brojke su bitne kad govorimo o financijskoj slobodi?

Što je za vas financijska sloboda? U SAD-u postoji čitav pokret pod nazivom F.I.R.E.Financial Independence Retire Early (ili u prijevodu Financijska nezavisnost – rano umirovljenje), koja je zapravo pokret Milenijalaca (generacije rođene nakon 80-ih godina prošlog stoljeća). Oni su vjerojatno poučeni lošim iskustvima generacija prije njih odlučili uzeti stvari u svoje ruke i sami ostvariti svoju financijsku slobodu – i iskoristiti je ili za rano umirovljenje ili za odabir posla koji će ih osobno ispunjavati, a da pri tom ne moraju brinuti o financijama.

Tko ne zamišlja ovakvu mirovinu? – Photo by Rebeca Gonçalves on Pexels.com

Ako se želite približiti tom idealu, trebate napraviti plan – plan štednje, po mogućnosti i plan ulaganja, kako bi povećali svoj kapital i došli do željenog cilja. Da vidimo koje brojke su vam bitne pri tome:

  1. Vaše osobno neto bogatstvo – Neki od vas su možda čuli za taj pojam, a za one koji ne znaju o čemu se radi; to je ukratko presjek vašeg trenutnog stanja imovine i dugova. Dakle, neto vrijednost vaše imovine dobijete nakon što popišete svu svoju imovinu i od nje odbijete sve svoje dugove. Pod imovinu spadaju nekretnine (da čak i ona 3/245 zemljišta od pradjeda), automobili (ukoliko ih možete prodati na tržištu), namještaj, ušteđevina, itd. Neto vrijednost nije nešto uklesano u kamenu – ako ste trenutno u minusu, tj. ako vaši dugovi prelaze vrijednost vaše imovine – to ne znači da kroz određeni vremenski period ne možete preokrenuti situaciju. A to je upravo ono što želite – povećati neto vrijednost svoje imovine.
  2. Višak u mjesečnom budžetu – Znam, već vam je dosta pričanja o budžetu, ali kako ćete znati koliko trošite i na što trošite ako ne napravite budžet. On vam daje neka ograničenja, ali daje vam i slobodu da odlučite na što ćete potrošiti eventualni višak koji se pojavi. Nemojte se obeshrabriti ako kod prvog budžeta ne pronađete višak. To je isto kao i neto vrijednost – treba raditi na tome da se višak “pojavi”. Ako želite štedjeti, onda treba napraviti neku verziju “ogoljelog” budžeta – gdje ćete unijeti sve fiksne troškove, potrebe, a izostaviti neke stavke koje se odnose na lifestyle. Možda se tu već pojavi višak. Ako ne – pogledajte gdje bi se dalo uštedjeti na fiksnim troškovima ili potrebama. Evo nekih prijedloga; Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi.
  3. Idealni prihod – novaca nikad dosta naravno – ali jeste li se ikad zapitali koliko bi vam trebalo za život kakav želite ili štednju koju trebate? Usporedite to sa sadašnjim primanjima i razmislite; ako više ne možete i nemate gdje rezati troškove, pokušajte povećati prihode. Možda je to u trenutku u kojem se nalazimo lakše reći nego ostvariti, ali treba biti proaktivan. Svakako prije razmišljanja o velikoj promjeni razmislite i o tome što ona sa sobom povlači. Idealan posao i super zarada vjerojatno će tražiti više vašeg vremena, pa svakako uzmite i taj element u obzir kod donošenja odluke.
  4. Datum za ostvarivanje financijske neovisnosti – Ako želite ostvariti financijsku neovisnost, osigurati se za budućnost, a ne prepustiti sve slučaju, počnite planirati. Nemojte odgađati, jer što ranije krenete sa štednjom, za štednju ćete morati odvajati manje iznose, a vrijeme je moćan saveznik ako ga dobro iskoristite. Evo samo jedna mala usporedba – želite uštedjeti npr. 30.000,00 EUR-a – ako taj iznos pokušate uštedjeti kroz 10 godina mjesečno bi trebalo odvajati 250 EUR-a, a ako krenete recimo 7 godina ranije, odvajati ćete mjesečno 147 EUR-a.
Vrijeme je saveznik u stvaranju bogatstva – Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Nadam se da će vas ovaj post potaknuti na drugačije razmišljanje o financijama i stvaranje drugačijih navika.

Osobno bogatstvo ili barem financijsko blagostanje ne dolaze sami od sebe, ako želite, morat ćete sami izgraditi svoj put do financijske slobode. I nikada nije kasno započeti – bitno je imati cilj i kako vaš cilj ne bi ostao samo san, krenite u akciju!

Samo hrabro i štedno!

Processing…
Success! You're on the list.

2 misli o “Koje brojke su bitne kad govorimo o financijskoj slobodi?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s