Kako brzo uštedjeti za hitne situacije?

Možda ste tijekom Covid-19 krize postali svjesni toga da minusi na računu i limiti kreditnih kartica nisu ušteđevina koja će vam pomoći prebroditi krizu. Iako moram priznati da su banke – barem moja – čak i povećale dozvoljeni minus – netko će to u konačnici morati vratiti, a budite sigurni da će taj netko biti vi!

Ako nemate hitni fond, napravite ga uz pomoć malih promjena u budžetu i načinu trošenja, a ako ga već imate, možda vam ove ideje pomognu kako “podebljati” vaš fond za hitne situacije.

  • Sljedećih 30 dana kupujte samo ono što zaista trebate – Zamislite da su iz nekog razloga zatvorene sve trgovine osim dućana s osnovnim namirnicama. Ne rade frizeri, ne rade restorani, ne rade shopping centri, ne rade kina…. Hm, to mi nekako zvuči poznato, a vama 😉 ? Dakle ukoliko i dalje dobivate redovitu plaću bez ikakvih umanjenja, trideset dana se fokusirajte zaista na ono što trebate, a sve što bi inače potrošili na razne lifestyle kategorije stavite na poseban račun za štednju.
  • Sljedećih 30 dana pokušajte nešto dodatno zaraditi – Možda vam se ovaj savjet čini neizvedivim s obzirom na sve vaše obveze i trenutnu situaciju s pandemijom. No, razmislite – možda nekome treba pričuvati djecu, pokositi travu, dati instrukcije iz matematike, peglati ili skuhati… vi to možete ili znate – pa vidite da li se možete što dogovoriti.
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je pexels-photo-1453499.jpeg
  • Svaki tjedan pokušajte uštedjeti na kupnji namirnica – ako uspijete svaki tjedan odvojiti od budžeta za kupnju namirnica barem 50,00 kuna – krajem mjeseca možete uštedjeti 200,00 do 250,00 kuna ovisno o broju tjedana. Naravno da ima puno načina kako uštedjeti; proučite akcije u dućanima u kojima inače kupujete, možda kupite proizvod koji je trgovačka marka nekog dućana pa je zato povoljniji.. Meni osobno je online kupovina korisna jer tako kontroliram potrošeni iznos, a i ostanem fokusirana na stvari koje zaista trebam.
  • Pokušajte prodati nešto što ne koristite – iz iskustva znam da je ovo lakše reći nego ostvariti, ali vrijedi probati. Imate bicikl koji ne vozite, playstation koji ne koristite, neki komad namještaja, nakita i sl. Pokušajte s Njuškalom, Facebook Marketplace-om, za odjeću možda Moje krpice, a zadnja varijanta bi bila neka od zalagaonica (jer ono što ćete tamo dobiti nije niti 30% od cijene).
  • Otvorite trajni nalog u vašoj banci za tjedne uplate – Trajni nalozi se obično otvaraju na mjesečnoj bazi, ali budući da smo si zadali rok od 30 dana za uštedu – probajte nešto uplatiti svaki tjedan. Neka to bude neki mali iznos – recimo odlazak na kavu s prijateljicom vas košta 20,00 kuna, ili toliko platite gablec. Pa eto, odreknete se nečeg u tom iznosu tjedno, uplatite na štednju i počeli ste stvarati vaš fond za hitne situacije.

Nisam zbrajala, ali ako uspijete ostvariti sve ovo, ili barem dio navedenog, sigurno će se u vašem fondu za hitne situacije skupiti neki početni iznos. Bitno je da novac stavljate na zasebni štedni račun, i da ne potrošite što ste uspjeli uštedjeti. Nadam se da će vas ovaj uspjeh potaknuti da i povećate svoju štednju, da razvijete nove navike i da vas nikakva hitna situacija neće izbaciti iz takta.

Photo by Carlos Pernalete Tua on Pexels.com

Za dodatne ideje i inspiraciju pogledajte i ovaj post Kako napraviti hitni ili crni fond?

Ako vam se sviđaju moji savjeti o štednji i upravljanju financijama, pridružite se e-mail listi. Hvala!

6 misli o “Kako brzo uštedjeti za hitne situacije?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s