Financije i Covid – drugi val?

Pregledom svojih najčitanijih postova odjednom vidim da je izronio i post napisan u vrijeme kad se smirivao prvi val Covid-a Što smo u financijskom smislu naučili za vrijeme Covid-19 pandemije? To znači da se financijski problemi uzrokovani Covid-om ponavljaju ili čak pojačavaju.

Naš omiljeni kafić ne radi – a sjećam se da smo s vlasnikom nedavno pričali kako je podigao kredit za proširenje. Pizzerie, restorani zatvoreni – neki rade dostave, nekima je i ta varijanta preskupa ili neostvariva…. Nas kupce ili klijente ta situacija pogađa u smislu socijalnog udaljavanja, ali jasno je da ljude koji rade u ugostiteljstvu to pogađa i financijski.

Što napraviti ako vam se primanja smanje ili prepolove u ovom periodu?

Ako do sada niste radili zajednički budžet kao par ili obitelj, sad je vrijeme da se organizirate. Za početak sjednite za stol i napravite ogoljeli budžet ili privremeni budžet za vrijeme krize.

Popišite sve osnovne potrebe i troškove koje morate podmiriti na mjesečnoj bazi za “hladni pogon” kućanstva.

Znači to su prvenstveno krov nad glavom (tu spadaju stambeni kredite ili neki drugi krediti za nekretninu u kojoj živite), hrana, režije i prijevoz ukoliko, bez obzira na mjere karantene, morate negdje putovati radi obavljanja obveza. Dakle te četiri kategorije ulaze u ogoljeli budžet. Njih bi svakako trebalo podmiriti. Pokušajte mobilizirati čitavu obitelj i vidjeti kako stojite financijski, ako netko može trenutno uskočiti i “povuči” u nekoj kategoriji, bilo bi odlično.

Ogoljeli budžet je privremena mjera u kriznim situacijama – Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

No, možete pokušati dogovoriti neki moratorij s bankama, isporučiteljima plina i struje, ili odgodu s obzirom na vašu osobnu situaciju – nemojte samo zaboraviti da je to ipak odgoda, a ne oprost duga, i da ćete na kraju morati nekako podmiriti dug. U svakom slučaju, budite proaktivni, nemojte čekate da vas ovrše ili vam obustave isporuku struje, plina ili nešto treće.

U ogoljelom budžetu nema mjesta za nikakve lifestyle dodatke i to mora svima biti jasno. No, olakšavajuća je činjenica da je ogoljeli budžet ipak samo privremena mjera – dok ne prođe vaša osobna financijska kriza ili dok ne popuste mjere ili nešto treće.

Ako imate hitni fond o kojem sam pisala u nekoliko navrata ( Kako brzo uštedjeti za hitne situacije?) sad je vrijeme da posegnete u njega, jer ako ovo nije hitna situacija ne znam što jest.

Ovo nije lako vrijeme, ali pokušajte izbaciti emocije iz čitave priče, uključiti zdravi razum, planiranje i samo hrabro naprijed!

2 misli o “Financije i Covid – drugi val?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s