Može li minus na računu služiti kao hitni fond?

U nekoliko postova sam pisala o njemu, a i o tome kako bih voljela da mi je netko davno prije rekao koja je važnost hitnog ili kriznog ili crnog fonda. No, eto tako neki dan u neformalnom razgovoru poznanica ubaci da je u plusu, a na dozvoljeni minus se oslanja u slučaju hitne situacije. I malo me zamislila, pa evo jednog posta na tu temu.

Nekako sumnjam da je njezino mišljenje jedinstveno, tj. sigurno ima još vas koji slično razmišljate, ili možda računate na kreditne kartice u slučaju kad novaca ne bude dovoljno za proći kroz mjesec.

Pa, evo jedne kratke pričice na tu temu. Ja sam uglavnom u istoj banci veći dio mog poslovnog života i ta mi je banka odobrila određeni minus bazirano na mojim mjesečnim primanjima, a pretpostavljam i prema njihovoj procjeni jesam li uredan platiša.

Ne tako davno bila sam u tom odobrenom minusu “do daske”. Obično znam kad mi plaća sjeda na račun, ali dogodi se koji put da kasni. Uglavnom “sjedala” mi je jedna od obročnih rata i to na isti dan kad je bila i isplata plaće na tekući – plaća je taj mjesec bila kasnije nego inače. Tako da sam praktički nekoliko sati – ne dana – bila u nedozvoljenom minusu. I što je napravila moja banka? Bez ikakve opomene, bez ikakvog upozorenja ukinula mi mogućnost obročne otplate. U roku od nekoliko sati 😦 . I to bez obzira na činjenicu što su si naplatili kamatu na nedozvoljeni minus koja je veća od redovne.

Nazovem banku, pitam o čemu se radi – objasnim da je isti dan sjela i plaća i sporna obročna otplata, u call centru me uredno saslušaju. Na pitanje kad ću dobiti natrag mogućnost obročne otplate samo kratko kažu – “Kada i ako banka tako odluči!” A to što sam bila uredni platiša godinama – ništa. A to što se radilo o samo nekoliko sati – nikome ništa. 😦

Dobro razmislite jesu li kartice i minusi vaš crni fond? – Photo by Pixabay on Pexels.com

I vidim ja odnio vrag šalu – još samo čekam da mi ukinu dozvoljeni minus i opozovu karticu.

Iako se to nije dogodilo, bio je ovo jedan od A-ha trenutaka, kad sam shvatila da moram imati neki novac sa strane i to spremljen na nekom drugom mjestu, tj. u drugoj banci.

Znam – neki će pomisliti – moja banka to ne bi napravila, ja bih na tvom mjestu promijenio/la banku i slično…

Sve su to mogućnosti, ali poanta je ove stvarne situacije koju sam vam prepričala, da razmislite o svom odobrenom minusu ili prekoračenju kao načinu za izlazak iz financijskih poteškoća.

Dakle, dok god radite i dok imate redovna mjesečna primanja, imat ćete i dozvoljeni minus. Na kojemu, ako ga koristite, banke odlično zarađuju jer pogledajte samo kolike kamate plaćate mjesečno na minus pa to pomnožite s 12 mjeseci.

Hitni fond će vam zatrebati ako ostanete bez dijela primanja (umanjenje plaće), bez posla, kad se jave neki vjerovnici ili slično. A banka kad utvrdi da ne dobivate isti iznos na tekući račun, prvo smanjuje, a onda i ukida vaš dozvoljeni minus ili prekoračenje.

I to prema vlastitoj odluci – neće vas ništa pitati. Mislim da isti princip vrijedi i za kreditne kartice – sigurno to piše negdje sitnim slovima u Općim uvjetima poslovanja vaše banke.

Ja sam od toga dana odlučila podvući crtu, i iako nisam promijenila banku, preuzela sam svoju sudbinu u svoje ruke – ne čekam više da banka odlučuje o mojim financijama i da ovisim o njihovim hirovima.

Neke prijedloge o tome kako napraviti hitni fond pročitajte u postovima Kako napraviti hitni ili crni fond? i Kako brzo uštedjeti za hitne situacije?

Sviđaju vam se sadržaji na mom blogu? Pridružite se mojoj e-mail listi za nove objave, za inspiraciju i motivaciju za štednju, kao i savjete o upravljanju financijama.

2 misli o “Može li minus na računu služiti kao hitni fond?

  1. Povratni ping: Game over – tko još razmišlja o štednji?! | Štedimo

  2. Povratni ping: Keep calm i nastavi štedjeti!😎 – Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s