Zašto ne uspijevam uštedjeti?

Koje pogreške često radimo kod štednje?

Svi bismo mi htjeli biti štedljivi, možda i jesmo, željeli bismo staviti neke novce na stranu za razne velike ciljeve u životu, ili jednostavno za miran san, ali nekako nam ne uspijeva. U čemu griješimo? Evo nekoliko mogućih pogrešaka koje nas sprječavaju u uspješnoj štednji:

  • Ne znamo motiv(aciju) za štednju – Prije nego što započnemo s bilo kakvom promjenom u životu, trebamo prilagoditi i svoj način razmišljanja. Štednja radi štednje, to većinu nas neće niti motivirati, niti pokrenuti na akciju. Trebamo se zapitati zašto baš sada želimo započeti sa štednjom. Koji su naši razlozi i motivacija. Štednja za kupnju stana, za obrazovanje svoje djece, za mirovinu…. što god od toga bio razlog za vašu promjenu razmišljanja, razlog mora biti dovoljno jak da vas održi u vašoj namjeri. Jer, morate biti svjesni da, bez obzira što odlučili i kako se dobro pripremili rezultati neće doći u roku tjedan dana, pa možda čak niti nakon nekoliko mjeseci. Samo se zapitajte koliko vam je vremena trebalo da uđete u dugove i probleme. Ali zato je bitno ne odustati, biti uporan i discipliniran. Dobra priprema je pola posla – a moj je savjet da počnete izradom budžeta Počnite ovdje – izradom kućnog budžeta.
  • Nismo iskreni u vezi trošenja – često puta nismo iskreni prema samima sebi što se tiče načina i razloga zašto smo ušli u dug(ove). Na što trošimo najviše novca? Imamo li problem s impulzivnom kupnjom? Potiču li nas reklame na trošenje ili nešto drugo? Mislimo li da zaslužujemo stvari koje si sa svojim prihodima realno ne možemo priuštiti? Bitno je uzeti si malo vremena prije početka bilo kakve promjene i razmisliti o ovim pitanjima, jer ćemo lakše prepoznati svoje “okidače” za trošenje i, ako smo ozbiljni u svojoj namjeri štednje, pokušati ih izbjeći.
Često trošimo na stvari koje nam nisu nužne – Photo by Piotr Adamovics on Pexels.com
  • Nemamo plan otplate dugova – Znate li uopće koliko dugova ukupno imate – na karticama, kreditima, Leasing-u i sl.? Znate mjesečni iznos koji plaćate, ali znate li sve o dugovima; trajanje kredita, godišnju ratu, iznos ostatka duga….. Ako niste sigurni – napravite si tablicu ili jednostavno sve zapišite na komad papira. Možete koristiti i moju tablicu Tablice za praćenje napretka u vraćanju dugova ✍ Kad dobijete uvid u stanje, postavite si pitanje – od kuda da počnem? Naime, kad uspijete pronaći neki višak novca u budžetu, koji nećete potrošiti, dobro je početi otplaćivati dugove, jer niti jedna štednja vam ne može dati kamatu koju plaćate na kredit, tj. dug. A od kojeg duga početi otplatu – od najmanjeg, od najvećeg? To naravno ovisi o vama. Moj je sistem otplatiti prvo manje dugove, jer se brže vide rezultati, a osim toga jedan me otplaćeni dug motivira za dalje.
Ne treba čekati bolju zaradu da se počne odvajati za štednju – Photo by Miguel Á. Padriñán on Pexels.com
  • Čekamo da zaradimo više pa da počnemo štedjeti – ili još bolje da dobijemo na lotu ili nekoj igri na sreću 🙂 . Većina misli kako ne zarađuje dovoljno kako bi mogla voditi život kakav želi ili čak misli da zaslužuje. Prihodi jesu takvi kakvi jesu, i ako realno ne očekujete povišicu ili promjenu posla, ovo je samo izgovor. Ako ćete čekati na tako nešto, nećete nikad početi štedjeti niti ćete ikada izaći iz dugova. Bitno je početi, početi odmah pa barem s malim uštedama, jer bitno je stvoriti naviku i promijeniti način razmišljanja.
Ne treba očajavati, već djelovati – Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com
  • Ne dogovaramo se s partnerom – iako dijelimo sve u životu s nekim, informacije o financijama nam je teško podijeliti. Uzrok velike većina svađa u vezi i braku je upravo novac. Ako je jedan partner štedljiviji, drugi troši više, evo već razloga za predbacivanje i svađu. Probajte se dogovoriti. Bit će vam puno jednostavnije ako zajedno štedite, možete udvostručiti iznos ušteđenog ili skratiti vrijeme štednje, ili ako ste tek u fazi izrade budžeta i planiranja, možete biti jedan drugome potrebna podrška. Ako vas zanima tema novac i brak pogledajte i ovaj post Vječna tema u braku: zajedničke ili odvojene financije

Zaključak: Možda ste već počinjali štedjeti i odustajali, ali nije niti to loše. Znači da već imate neke navike štednje 🙂 . Za dobre rezultate budite ustrajni i uporni. Pogreške će se uvijek događati, jer svi smo mi ljudi. Ali oprostite si poneku impulzivnu kupnju, ili potrošeni dio ušteđevine – bitno je da se vratite na štednju i otplatu duga. Nemojte odustati! Možda će potrajati dok ne ostvarite planirano, ali bit će i malih uspjeha na tom putu, a zamislite osjećaj zadovoljstva, sreće kad ostvarite što ste planirali. I zato, samo hrabro dalje!

Ako vam se sviđaju sadržaji na ovom blogu, slobodno ih podijelite, stavite lajkić da znam koju vrstu sadržaja želite čitati. Možete se i pretplatiti, što vas ništa ne košta, a uvijek ćete biti u toku s novim savjetima – gdje i kako uštedjeti i kako stvarati osobno bogatstvo.

Jedna misao o “Zašto ne uspijevam uštedjeti?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s