Koje financijske savjete dati milenijalcima?

Svaka generacija ima neke svoje ciljeve u životu, a milenijalci svakako ne žele ponavljati greške svojih roditelja – žele živjeti drugačije i možda bezbrižnije. No, kako se snaći u šumi informacija koje su dostupne na internetu? Postoji čitav niz financijskih savjeta od milenijalaca milenijalcima, što je super, ali ovi su savjeti sa stajališta nekog tko već ima određeno životno iskustvo, tj. ovaj post bi mogao biti i “koje bih savjete dala mlađoj sebi?” 🙂

Pametno sa zaduživanjem – neka dugovi služe za rješavanje bitnih problema – Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

Budite izuzetno oprezni kad ulazite u dugove – vjerojatno jedva čekate svoj prvi ugovor o radu na neodređeno, kako bi na kredit kupili auto svojih snova. Konačno ste se odlučili kupiti te preskupe cipele na kreditnu karticu, a onda ste još spazili i torbu koja ide uz njih hmm…. Kupnju kreditnim karticama i mogućnost otplate na rate puno ljudi ne doživljava kao korištenje kredita. A upravo o tome se radi. Da ne spomenem da kartice i koštaju – zar ne plaćate na njih godišnju članarinu u iznosu od nekih 300-tinjak kuna? A ako imate najgoru od svih – revolving karticu (bilo koje kartične kuće) – pazite da se ne zapletete u beskrajno otplaćivanje kamata, što će se nužno dogoditi ako iskoristite mogućnost uplate samo minimalnog iznosa od 5 do 10% mjesečno. Rijetko tko uspije svoj život organizirati bez ulaženja u ikakve dugove, ali birajte svoje zaduživanje pametno. Neka vam dugovi služe za rješavanje nekih zaista bitnih i skupih odluka u životu, a za sve drugo… tu je štednja.

Za više informacija o dugovima pogledajte Postoji li dobar dug ili je Dave Ramsey u pravu?

Počnite štedjeti već od prvog posla – Neka vam prijeđe u naviku da od zarađenog iznosa odvojite 10-15% na štednju, a ako možete i više – odlično! Polako ćete si stvarati ne samo ušteđevinu, već i naviku štednje, koju je lakše nastaviti nego započeti. Prednosti štednje su brojne – kada se pojavi neki problem nećete morati ulaziti u dugove, posuđivati od banke, prijatelja i rodbine, prodavati stvari, da ga riješite. Što radite za plaću je bitno, ali što radite s njom je još bitnije! Kad vam se dogodi neka stresna situacija, nemojte si dodavati stres time što nemate financije spremne za rješavanje problema. Evo par savjeta o stvaranju tzv. crnog fonda Kako brzo uštedjeti za hitne situacije?

Stvarajte naviku štednje već s prvim poslom – Photo by Joslyn Pickens on Pexels.com

Osim štednje razmislite i o investiranju – Da bi novac sačuvao svoju vrijednost kroz vrijeme kamate na štednju trebale bi biti veće od stope inflacije. Ako i niste financijski stručnjak možete lako doći do zaključka da godišnje kamate na štednju od 0,01% na a-vista štednje do nekih 0,05% na oročene štednje ni približno ne prate inflaciju koja je između 2 i 3% godišnje. Ako uspijete uštedjeti neki iznos koji možete riskirati (tu ne ulazi crni fond) ili imate neka sredstva koja nećete trebati kroz dulji period (barem 5 godina) trebali bi razmisliti i o drugim načinima štednje. Investiranje je tema u koju se ne bih upuštala, ali postoje osobni bankari, brokerski posrednici i sl. koji vam tu mogu dati više informacija. Na vama je da se informirate prije odluke i ocijenite koliko ste spremni riskirati.

Obrazujte se o financijama – Znanja nikad dovoljno! Da znam, dosta vam je učenja, škole su možda u ovom trenutku stvar prošlosti za vas…ali ovo je ipak drugačije. Ovaj put učite za sebe, širite svoje znanje da izgradite svoje bogatstvo i da budete zadovoljni svojim životom, a ne učite za ocjene. Postoji čitav niz self-help knjiga na temu osobnih financija, ali ako vam je dosta čitanja postoji i čitav niz podcastova za mlade na tu temu – npr. Popcorn Finance (https://popcornfinance.com/), Stacking Benjamins (https://www.stackingbenjamins.com/), Journey to Launch (https://journeytolaunch.com/)…. pa ako vam engleski nije problem, vjerujem da možete dobiti ideje i inspiracije za svoje financije.

Osim knjiga, informacije o osobnim financijama možete dobiti i iz podcasta – Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Postoje naravno i tečajevi na kojima možete proširiti svoje znanje o osobnim financijama, jer su se i neke banke u Hrvatskoj uključile u financijsko opismenavanje građana, što je za svaku pohvalu, a uvijek postoji mogućnost da vam banke na takvim tečajevima ponude i neki svoj proizvod (kredit, fondove i sl.) pa samo pripazite 😉 .

Evo toliko od mene, nadam se da će vam ovi savjeti biti korisni, ili vas barem potaknuti na neku akciju, jer bez akcije nema ni rezultata.

Nemojte da lifestyle upravlja vašim trošenjem, već vi budite gazde svog novca.

Samo hrabro i štedno!

Jedna misao o “Koje financijske savjete dati milenijalcima?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s