3 stvari na koje rasipamo novac, a da (možda) nismo ni svjesni

Možete živjeti kao većina Hrvata, a i većina ostalih naroda kad smo već kod toga, trošiti novac od plaće do plaće (koja obično nikako da stigne), ne razmišljati o trošenju, ne razmišljati o štednji, potrošiti tako 20, 30 godina i nazvati to životom. Ili se možete malo zamisliti nad svojim navikama i mijenjati ih.

Trošenjem često ispunjavamo sitna nezadovoljstva, praznine i frustracije u životu, a često i ona veća. Pisala sam ponešto o tome u Kako kontrolirati emocionalnu potrošnju? i Kako trošiti novac bez naknadne grižnje savjesti?

Dogodi li vam se da recimo pospremajući ormar pronađete nešto što ste kupili – ne sjećate se kad, niti zašto – ali potrošili ste određeni novac na tu stvar – koja vam uopće nije bitna u životu. Bez brige – dogodi se to svima nama. No, malo se zamislite jer ako trošite na nebitno neće vam ostati novaca za bitno u životu.

Pa, evo par stvari na koje rasipamo novac;

  • Biramo komfor umjesto uštede – negdje sam pročitala da je život prekratak da bismo svaki dan jeli nešto što sami skuhamo. A ima nešto i u tome, ali svejedno malo razmislite. Koliko puta ste prošle godine naručili pizzu, hamburger ili nešto slično? Jeste li posegnuli za nekim od servisa za dostavu bilo čega umjesto da se obučete i krenete sami u nabavu? Mislim, nema tu ničeg lošeg, ali je bit je u tome da svaki komfor košta. I to je u redu, jer i drugi trebaju zaraditi. Samo se pitajte koliko puta mjesečno birate komfor i kuda vas to vodi?
Kad ste u modu štednje razmislite o trošenju na komfor – Photo by Norma Mortenson on Pexels.com

  • Ne planiramo na vrijeme – Je li vam se ikad dogodilo da se godišnji odmor opasno približava, a vi još uvijek niste rezervirali smještaj ili organizirali gdje ćete provesti godišnji? Ne kažem… ponekad se može i u zadnji čas uhvatiti neki popust, ali to je češće iznimka nego pravilo. Ako krenemo planirati na vrijeme, možemo i uštedjeti, istražiti gdje su popusti, usporediti cijene, i to će nam pomoći da ne rasipamo novac na nepotrebne troškove.
  • Kupujemo zato što je na sniženju – Ako nešto košta samo 29,99 kn, ne znači da to trebate kupiti 🙂 . Pogotovo ako vam to nešto ne treba. Ja bih uvijek savjetovala da se koriste sniženja i popusti, jer zašto platiti punu cijenu ako možete dobiti popust. Ali, tu mislim na ono što vam zaista treba. Ako si nešto možete priuštiti, ne znači da to trebate i kupiti. No, tko od nas nije lutajući dućanom u potrazi za lukom nabasao na super povoljni set ručnika, pa, iako imamo već 20 ručnika kod kuće, dodajemo i ovaj set našoj kolekciji.

Evo ovo je samo nekoliko stvari koje sam ja primijetila, a sigurna sam da se i vi možete sjetiti još situacija u kojima”novac curi” iz vašeg novčanika.

Ako ste u modu štednje pokušajte osvijestiti svoje sitne, a nebitne troškove i fokusirajte se na ono što je bitno, jer kažu da i puno malih rupa može potopiti brod.

Samo fokusirano i štedno!

Jedna misao o “3 stvari na koje rasipamo novac, a da (možda) nismo ni svjesni

  1. Povratni ping: 3 stvari u kojima griješimo kod nabave namirnica – Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s