Kako trošiti novac bez naknadne grižnje savjesti?

Pregledom starijih postova utvrdila sam da pišem o štednji, o ne-trošenju, pa ste se možda malo i umorili od tih tema. Evo zato jedna malo laganija tema – post o trošenju i to trošenju koje nam neće uzrokovati grižnju savjesti niti glavobolje. Postoji li takvo što uopće? Pa pogledajmo zajedno;

Lakše je trošiti novac na druge nego na sebe

Ovo je nešto što svaki roditelj, pa i djeda i baka jako dobro znaju – i kad sebi zbog štedljivosti ne želimo priuštiti neku novu stvar, nije nam problem odvojiti određeni, ponekad i poveći, iznos na novu igračku, gadget ili komad odjeće za naše dijete, nećaka, unuka. I ne samo naše dijete. Koliko puta smo pozvani na proslave rođendana, na krstitke, proslavu diplome, vjenčanja i koliko puta smo se istrošili na poklonima. Ali vrijedilo je – vidjeti iznenađene, vesele i zahvalne izraze na licima onih koji su primili poklon. Jer ako malo bolje razmislite, naše zadovoljstvo u životu proizlazi iz odnosa s drugima.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Bolje je trošiti na skupljanje iskustava nego stvari

Nakon što sam izgubila/polomila nekoliko stvari koje sam dobila od njega za razne prilike (rođendane, godišnjice i dr.) moj muž je rezignirano utvrdio “Ti ne voliš stvari!”. Koliko god me to razljutilo u tom trenutku, malo bolje sam razmislila i zaključila da vjerojatno ima nešto u tome što je rekao.

Ugodan izlazak i druženje s prijateljima na kavi nešto je o čemu razmišljam, putovanje s prijateljicama do Graza i natrag nešto je što prepričavam i tako proživljavam uvijek iznova. Iskustva su ono što čine naš život, a moja je životna filozofija da svoj život ispunim iskustvima raznih vrsta, ugodnim i neugodnima, jer to je nešto čega se sjećamo i o čemu uvijek možemo pričati drugima. Što je još bolje, iskustva u pravilu uključuju i druge ljude, a prepričavanjem iskustva izgledaju još i bolja nego što su bila u originalu. 🙂

Bolje je kupovati s odgodom

Photo by Jess Bailey on Pexels.com

Ovdje ne mislim na odgodu plaćanja, nego na odgodu same kupnje dok ne skupimo dovoljno novaca. To bi također značilo i izbjegavanje impulzivne kupnje – po principu vidim, svidi mi se, kupim na kartice i rate iako nemam novaca. Odgađanje potrošnje ne treba uvijek smatrati teškim radom. Štedimo li recimo za novi trosjed, zamišljamo taj novi trosjed, kako ćemo uživati u njemu i riješiti se starog koji nam sada nagrđuje dnevni boravak. Štedimo za godišnji odmor ili putovanje na neku novu destinaciju; istražujemo po internetu iskustva drugih putnika, razmišljamo što vrijedi posjetiti, gdje ćemo odsjesti – dakle unaprijed se veselimo godišnjem ili putovanju.

Zaključak: Bit štednje i odricanja je između ostalog imati dovoljno novaca za ono što nam treba, a ponekad i za ono što želimo. Ima li što ljepše nego ne brinuti o tome imamo li dovoljno novaca za trošenje na stvari koje nas vesele i koje možemo podijeliti i sa nama bliskim ljudima. Naravno kako bismo došli do te faze, treba osvijestiti potrošnju, Za neke ideje kako početi štedjeti – kako uopće razviti navike štednje pogledajte moj post Snaga malih iznosa ili izazovi štednje.

One thought on “Kako trošiti novac bez naknadne grižnje savjesti?

  1. Draga moja suprugo, hvala što si me spomenula u još jednom od tvojih zanimljivih i poučnih postova. Samo da znaš vezano na ono “da ne voliš stvari” bila je to zafrkancija sa malom žaokom koje već povremeno sijevaju u braku. Pusa!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s