Kako pojačati motivaciju za štednju?

Uvijek smo početkom godine iznimno motivirani za promjene, i obećamo sebi da će ova godina biti drugačija od drugih. No, kako ta ista godina odmiče, tako nekako splasne naše oduševljenje i volja da odluku provedemo do kraja. Ili negdje na pola puta utvrdimo da nismo ostvarili niti trećinu zacrtanih ciljeva i onda odustanemo od svega. Od toga sindroma nije pošteđena niti naša motivacija za “obračun” s vlastitim financijama. Zašto je tome tako?

Prije nego bacimo pogled na motivaciju, razmislite još jednom zašto ste počeli razmišljati o financijama? Koji je vaš razlog što čitate ovaj blog? Nešto vas je sigurno potaknulo da se zamislite nad financijama.

Želite se izvući iz hrpe dugova?

Želite stvoriti bolji život za sebe i svoju obitelj?

Želite živjeti opuštenije, a ne u stalnom grču uzrokovanom manjkom novaca?

Zapišite svoj razlog, svoje zašto! Neka vam to bude podsjetnik kad vas uhvati malodušnost, kad se osjećate kao da plivate protiv struje.

Nismo svi na ovom mjestu zato što smo doživjeli a-ha trenutak, neki se bore s financijama čitav svoj odrasli život. Ne startamo svi sa istog mjesta, i ne, nije svejedno jesu li vam roditelji osigurali stan i ostavili pozamašnu svotu novaca ili se sami borite za svaki svoj korak.

No, i kad vam je jako teško, samo se sjetite da je i to nazovimo ga “bogatstvo” jedna generacija morala početi stvarati. A zašto to ne bi bila baš vaša generacija? Na kraju krajeva, pogledajte i Warrena Buffetta – jednog od najbogatijih ljudi na svijetu – i on je self-made milijarder.

Moje je mišljenje da naš odnos prema novcu treba gledati u cjelini, pa ću zato malo “posuditi” neke termine iz psihologije, da pokušamo razumjeti vlastitu motivaciju.

Motivacija se može podijeliti na vanjsku (ekstrinzičnu) i unutarnju (intrizničnu) motivaciju. Pronašla sam odličan članak o motivaciji https://www.krenizdravo.hr/zdravlje/psihologija/intrinzicna-motivacija-sto-je-i-kako-je-povecati i preporučam da ga pročitate.

Uglavnom, da malo pojednostavim, motivacija je sve ono što nas pokreće prema nekom cilju, a to mogu biti vanjski poticaji u vidu nagrada i pohvala ili nešto što proizlazi iz naših unutarnjih potreba. Naravno da je svaka vrsta motivacije dobra ako vas vodi do željenog cilja, ali ako radimo nešto iz zadovoljstva, zato što nas to čini sretnim – takva će motivacija trajati dulje i biti učinkovitija.

Dakle, put do financijske stabilnosti počinje vašom motivacijom, ali isto tako bez akcije neće biti rezultata, već će sve ostati na razini sanjarenja, a kad ste već ovdje, nemojte to dozvoliti 😉 .

Bilo bi mi drago da me zapratite, da podijelite ovaj ili neki drugi post prijateljima, jer ovdje mogu uvijek naći inspiraciju i motivaciju.

Samo hrabro i štedno!

3 misli o “Kako pojačati motivaciju za štednju?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s