Prednosti loyalty programa

Nedavno provedena anketa na ovim stranicama pokazala je na moje iznenađenje da ste dosta zainteresirani za ovu temu.

Čak 52% vas ju je stavilo ispred teme mirovine – drugi i treći stup i ispred teme ulaganja.

To ne znači da neću pisati i o drugim dvjema temama, ali krenimo redom.

Rekla bih da su programi lojalnosti win-win-situacija i za trgovce i za nas kupce.

Zašto su oni dobri za trgovce?

Lojalni potrošači će više i češće trošiti u njihovim trgovinama i vraćati se uvijek iznova po još proizvoda. Trgovci trebaju znati kako privući kupce, ali još je važnije znati i zadržati kupce, jer ako je kupac jednom obavio kupovinu koja ga je zadovoljila, to još uvijek ne znači da će i vraćati.

Znate da kad god uzimate novu karticu lojalnosti morate ispuniti formular s vašim podacima – što uključuje i broj telefona i naravno e-mail. Ti podaci služe trgovcima da si naprave bazu kupaca koje će redovno informirati o akcijama, popustima, novostima u trgovinama. Jer u današnjem svijetu prezasićenom informacijama trgovcima je ovo jednostavan i relativno povoljan način reklamiranja.

Proizvod programa lojalnosti su kartice lojalnosti koje mogu ponuditi kupcima jednu od opcija;

  • nagrađivanje u vidu popusta na sljedeću kupovinu,
  • popust na kupovinu koju trenutno obavljaju,
  • prikupljanje bodova, koji će potrošačima donijeti određene pogodnosti.

Naravno da mi kao kupci ne možemo koristiti sve kartice lojalnosti svih mogućih dućana, ali ako već kupujemo u trgovinama po svom izboru, zašto ne iskoristiti ponuđene pogodnosti ili dodatnu vrijednost prilikom kupovine. Moram ovdje napomenuti da imam i brojne tzv. kartice lojalnosti s kojima zaista ne znam što dobivam. Mislim da bi se trgovci kad već uvode te kartice mogli i potruditi da razrade svoj program lojalnosti da on zaista ima i smisao.

No, počnimo s konkretnim karticama ( ovo nije sponzorirano) koje koristim i koje ja smatram najkorisnijima;

MultiPlusCard od Konzuma– vrijedi u Konzumovim trgovinama, trgovinama partnera, a popusti se skupljaju i kod plaćanja Mastercard i Maestro karticama Zagrebačke banke. Ako vas zanima tko su partneri MultiPlusCard programa možete ih pronaći na stranici https://www.multipluscard.hr/partneri. Tko je koristio Konzumove kartice ranije zna da su se kvartalno dobivali kuponi ili bonovi s iznosom kuna (neka vrsta payback-a). Sad se kod svake kupovine skupljaju bonus kune, koje se odmah vide na računu, a vrijede i do godinu dana. Ako ih želite potrošiti jednostavno informirate blagajnicu da želite potrošiti kune – vrlo jednostavno.

Sličan princip koriste i DM active beauty program i BIPACard, jedino koliko ja znam oni nemaju partnere kod kojih skupljate popuste. Ali zato ima jedna lijepa stvar kod BIPACard kartice – na rođendan dobijete popust od 15% na ukupnu kupovinu 🙂 . Rođendanski popust dobijete na blagajni BIPA-e nakon što vam rođendan prođe – ne morate uopće razbijati glavu ovo toga, BIPA će vam jednostavno dati poklon kupon kad vas vidi.

Jedna napomena: Ovaj način skupljanja popusta nije brz (npr. kod zadnje kupovine u Konzumu na potrošenih 343,73 kn dobila sam bonus kuna 1,14 kn?!), ali pomaže ako više ljudi u obitelji koristi istu karticu. U svakom slučaju – kad već kupujete u dućanima s kojima ste zadovoljni, zašto ne bi dobili dio novca natrag?

Bonuse u Konzumu skupljate i korištenjem Master i Maestro ZABA kartica – Photo by Pixabay on Pexels.com

INA loyalty card – ova je kartica najnovija – mislim da se pojavila prije mjesec dana ili malo više. Za njezino korištenje potrebno je instalirati aplikaciju na vaš mobitel. Instaliranje je uz neke dječje bolesti relativno jednostavno. Čim instalirate karticu INA vam ponudi bon za besplatnu kavu i bon za popust na INA Class Plus goriva (15 lp/litri) koje prihvatite ili ne. Nude se i mogućnosti popusta na autoplin (tko ga koristi), na proizvode koji se nude na INA prodajnim mjestima (slatkiši, sokovi i sl.).

O ovoj ću kartici naravno moći napisati više kad je malo bolje isprobam – ali za početak pozdravljam ideju, jer mi se čini korisna za sve vozače koji i inače koriste usluge INA pumpi.

I sad si vi mislite – koliko to mora biti moj novčanik da potrpam sve loyalty kartice. To mi je prije i bio problem – obično bih zaboravila karticu ili bi ju tražila na blagajni i nervirala ostale u redu. I onda sam otkrila aplikaciju Stocard. Neću ići sad u neke detalje jer sam ju već spomenula u postu Može li se uštedjeti na kupovini hrane?, samo ću reći – olakšala mi je život 🙂 .

Koja je vaša najdraža loyalty kartica?

Ako vam se sviđaju ovaj i slični sadržaji, bit će mi drago da se pridružite mojoj e-mail listi i budete u tijeku s novim objavama.

2 misli o “Prednosti loyalty programa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s