Preskakanjem odlazaka na kavu do milijunaša? ☕

Ne jednom sam, čitajući savjete o uštede, naišla na one tipa “skuhajte i ponesite kavu od kuće i obogatit ćete se…” 😕

A je li to zaista tako? Prije svega ovisi o tome koliko trošite na odlaske na kavu s prijateljima ili kolegama. Kad bi trošak odlazaka na kavu iznosio 40% ili 50% vašeg mjesečnog budžeta, onda bi neodlascima na kave zaista uštedjeli dovoljno za poboljšanje svoje financijske situacije. Ali, znamo da to nije tako!

Najveći udio troškova odlazi na stanovanje, hranu, prijevoz i možda odjeću. A odlaske na kavu bih smjestila u kategoriju “sitna zadovoljstva”. Nisam ja toliko luda za kavom, kako možda ispada po ovom uvodu, meni je to više prilika za druženje, a pretpostavljam i mnogima od vas.

Neki dan sam tako “nabasala” na novi projekt Tonija Miluna i na kratak video, zapravo razgovor s mlađim čovjekom o načinu na koji on štedi; https://www.youtube.com/watch?v=71zE-TenC8Q

Možda niste čuli za Tonija Miluna, predavača matematike i statistike na Algebri, ali ste možda primijetili simpatičnog voditelja emisije “Financijalac”. On ne samo što pokušava, i nadam se uspijeva, objasniti srednjoškolcima matematiku na jednostavan način, već pokušava podići i razinu financijske pismenosti. Pa naravno ako znamo da se radi o profesoru s PMF-a koji je za postdiplomski studij odabrao Ekonomiju.

E, pa da se vratimo na i malo prokomentiramo kratki filmić “Kako uštedjeti pola plaće svaki mjesec?”

U njemu Toni zapravo razgovara s mladim čovjekom na početku karijere, koji ima neredovita primanja, živi kao podstanar, putuje biciklom na posao i naravno jede se i oblači – sve za pola svoje plaće. I pritom se ne odriče odlazaka na kavu s prijateljima 🙂 .

Zvuči malo na tragu onoga o čemu sam pisala u postu Postoji li veza između brkova i pokreta F.I.R.E.?, gdje je Mr. Mustache u periodu od nekih 10-tak godina ostvario svoju financijsku nezavisnost zahvaljujući štedljivosti i ulaganju.

Znam…niste svi koji čitate ovaj blog samci, bez djece ili studenti koji žive blizu centra…..

Ipak, mislim da je korisno pogledati video da dobijete ideju odakle i kako početi ozbiljnije štedjeti. Znači, ako uštedite na stanovanju (živite u svojoj nekretnini ili imate sustanare kad plaćate najam), ako ne trošite previše na hranu (pronaći ćete puno ideja na ovom blogu npr. Kako nam planiranje obroka štedi novac?), ako uspijete umanjiti troškove za prijevoz i racionalno kupujete odjeću sigurno će se novac za štednju i ulaganje pojaviti. A ako imate dugove, pričekajte sljedeće postove, kad ćemo više o dugovima i kreditima 🙂 .

I još nešto sam primijetila u videu – mladiću štednja ne pada teško, jer ima jasan cilj pred sobom – skupiti dovoljno novaca za željena putovanja!

Možda je vaš cilj nešto drugo, ali bitno je imati cilj, jer iz jasno definiranog cilja dolazi i motivacija.

Više o motivaciji možete pogledati na Kako pojačati motivaciju za štednju?

I da se vratimo na kavu – koliko vi mjesečno trošite na kavu?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s