Želite li poboljšati stanje svojih financija, promijenite svoj financijski „mindset“

Kažu da je pobijediti u igri s financijama vrlo jednostavno; umjesto da razmišljate kao potrošač, počnite razmišljati kao vlasnik imovine.

Razmislite kako bi bilo postati vlasnikom imovine koja dobiva na vrijednosti ili barem održava vrijednost tijekom vremena.

Znači treba poraditi na vlastitom financijskom mindsetu. Zašto ne prevodim taj pojam?

O money mindsetu sam već pisala u Što je “Money Mindset” i može li se na njemu “poraditi”? i tada sam rekla da je pojam kompleksan – on označava jedinstveni set uvjerenja i odnosa prema novcu. Ovisno o njemu donosimo odluke o štednji, o potrošnji i upravljanju novcem.

Pogledajte malo oko sebe i priznajte si – sa svih strana na nas “vrebaju” proizvodi koje možemo kupiti 😉 .

Vaša omiljena youtuberica vas uvjerava da je baš taj-i-taj brand najbolji u dječjoj opremi; ili na nekoj od društvenih mreža čujete da je ta-i-ta marka high-end (visokokvalitetne) preparativne ili dekorativne kozmetike vrijedna vaših novaca.

I nema u tome ništa loše, nešto vam treba od toga, zašto ne poslušati preporuke, osobito koje se baziraju na nečijem dobrom iskustvu.

Nije problem ako kupujemo stvari koje zaista trebamo i koristimo, pa bilo to na preporuku ili ne, već problem nastaje kad previše trošimo na stvari koje gube na vrijednosti. A ideja za trošenje nikad ne ponestane 😉 .

Trošenje sigurno donosi trenutno zadovoljstvo, ali ne i financijsku stabilnost. Photo by Tim Douglas on Pexels.com

Možda da za početak pogledate svoje ormare?

Nosite li sve što visi na vješalicama ili stoji složeno na policama? Ili – možete li mi bez gledanja točno nabrojati sve što se nalazi u vašem ormaru?

I uvjeravate sami sebe da su nove tenisice koje ste poprilično platili … odlična investicija – vrijede svake kune. Možda vama vrijede ako ih nosite i iznosite, ali kao ulaganje – sumnjam. Koliko biste vi platili za nečije Second-hand stvari? Možda ih ne biste uzeli ni da vam ih poklone.

Dakle, umjesto potrošačkog mindseta probajte se prebaciti u onaj vlasnika imovine. Pod uvjetom da imate neki prihod i da imate neki iznos o kojem možete odlučiti na što ga potrošiti – razmislite i o štednji, ulaganju. Te stvari, na žalost mnogih, ne donose trenutno zadovoljstvo, ali ako želimo postići financijsku stabilnost i jednog dana i financijsku nezavisnost, ne možemo ih mimoići.

I što spada u imovinu koja čuva vrijednost? To bi po nekim starim podjelama bili nekretnine, zlato i gotovina. No, kako se društvo mijenja, tako se pojavljuju i novi oblici imovine i novi načini očuvanja vrijednosti novaca, a tu spadaju i ulaganja. Naravno da postoji likvidna imovina i ona manje likvidna – to jest imovina koju je lakše ili teže prodati ili zamijeniti za novac ako nam isti brzo zatreba. Nekretnine bi svakako spadale u ovu drugu kategoriju. Ako razmišljajte o zlatu, nemojte misliti na nakit, koji je vama sigurno vrijedan i uspomena na neki lijepi trenutak ili drage osobe, već na investicijsko zlato, koje je jedino oslobođeno PDV-a prilikom kupovine i drži vrijednost. A što se tiče gotovine? Kao što sam već pisala nešto o tome – Je li klasična štednja na “aparatima” 🤔?, klasični oblici oročene štednje sve su manje isplativi, jer banke zapravo žele da podijelimo rizik s njima i uložimo u neke druge oblike proizvoda – investicijske fondove, dionice, obveznice ili nešto treće.

Kako god bilo, vrijeme je da počnete razmišljati o načinu očuvanja svoje imovine, jer tako razmišljaju vlasnici. Nemojte se olako odreći svojih teško zarađenih sredstava, mislite na sebe i svoju budućnost 🙂 .

Sviđaju vam se sadržaji na mom blogu?! Pridružite se e-mail list za motivaciju i ideje za uštedu.

Jedna misao o “Želite li poboljšati stanje svojih financija, promijenite svoj financijski „mindset“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s