Tko (ne) želi biti milijunaš?

Znam da su teme ovog bloga osobne financije i štednja, ali nisam mogla odoljeti da ne napišem nešto o mojoj velikoj ljubavi – kvizovima ili game show-ovima  – osobito mom omiljenom Milijunašu. Da bi se uklopili u temu mog bloga recimo da je podnaslov „Mogu li kvizovi biti poslić sa strane? “

Kod nas u kući se redovno prate kvizovi, i moram priznati da me zaista zanimalo kako će izgledati “karantena” izdanje Milijunaš – bez publike. Ugodno me iznenadio. Svi su bili opušteni – prije svega izvrsni voditelj Tarik, a i natjecatelji (kojih je radi potrebne distance sada bilo još manje nego inače). Uveli su i novi džoker ili bolje reći džokere – tri znalca. Radi se o tri natjecatelja iz tekuće sezone koji su pokazali zaista zavidno znanje i osvojili poprilične iznose. Bravo momci!

Nije tajna da sam i ja bila na Milijunašu, ali još u staroj sezoni i došla do drugog praga 🙂 .

Ovaj sam post zamislila u stilu Q&A – jer kad god bih spomenula nastup na kvizu, postavljali su mi ista ili slična pitanja, pa ako ste se mislili prijaviti ili se prijavljuje netko koga poznate možda vam ovo bude korisno;

Photo by Pixabay on Pexels.com

Kako si se pripremala za nastup?

Znate onu uzrečicu; za takav kviz se pripremaš čitav život – skupljaš sva svoja znanja i iskustva i onda ako ti mozak proradi, a često i logika, iskoristiš ih. No, naravno da se svi na neki način pripremaju za kvizove – treba neke stvari ponoviti ili podsjetiti se, a uvijek se nauči i nešto novo pritom.

U vrijeme kad sam se ja pripremala nije bilo pub-kvizova, niti online-kvizova, pa sam se više oslonila na knjige. Budući da znam njemački, pratila sam i „Wer wird Millionär?“ s odličnim voditeljem Güntherom Jauchom.

Je li istina da je kviz namješten?

Osim prijatelja koji su mi čestitali i istinski se veselili mom uspjehu (naravno da je pala i koja runda čašćenja, da se ne „ureknemo“) bilo je i „hejtera“ koji su postavljali ovo pitanje.

Ja znam da je u našim hrvatskim glavama često sumnja da je sve namješteno, unaprijed dogovoreno, ali ovaj game show je licenca. Zar zaista mislite da bi jedna javna televizija riskirala svoj dugogodišnji ugled, a vrlo vjerojatno i financijsku kaznu u slučaju namještanja kviza?

Ponekad se možda čini da pitanja idu natjecateljima na ruku – mislim da tu faktor sreće ima veliku ulogu. Ne znam kakva je sad procedura, ali znam da kad sam se ja prijavljivala na kviz, trebalo je navesti koja su područja jača strana, u kojima se slabije snalazim, jer niti jedan natjecatelj ne može znati baš sve. Je li nečiji set pitanja prilagođen natjecatelju ili je odabir slučajan – teško mi je procijeniti.

Isplate li ti ukupan osvojeni iznos ili se od njega odbija porez?

Iznos koji sam ja osvojila stigao mi je na žiro račun bez ikakvih odbitaka. Pretpostavljam da se nije ništa promijenilo ali svakako možete prije prijave pročitati i upute i pravila u kojima se navode detalji. U pravilima također piše u kojem ćete vremenskom periodu primiti uplatu. Rok se obično počinje računati od datums emitiranja emisije u kojoj nastupate. Ja sam čekala cca. 2 mjeseca od emitiranja emisije da „nagrada osvojena u kvizu“ sjedne na moj žiro-račun.

Zašto ima tako malo žena na kvizovima?

Neki misle da su žene veći „tremaši“ od muškaraca pa se zato se prijavljuju na kvizove. Ja sam osobno veliki tremaš, ali me to nije spriječilo da se prijavim, jer imam potrebu napraviti jednom godišnje nešto što izlazi iz moje “comfort zone”. I mislim da je to i veliki problem jer iako ima jako puno inteligentnih i načitanih žena, ali nekako se ne usude izaći iz zone u kojoj se osjećaju ugodno, a možda se boje kako će izgledati na TV.

Ili možda žene, zbog brda obveza kojima su zatrpane, imaju manje vremena za pripreme, a možda jednostavno podcjenjuju svoje znanje. Ne znam niti ja koji je pravi razlog, ali čini mi se da se ipak u novije vrijeme sve više cura odvaži pojaviti na kvizu.

Pa kako to nisi znala, moj muž/brat/sin je odmah znao odgovor!

Naravno, pa svi smo mi savršeni kvizaši u svom dnevnom boravku ali kad se nađemo u studiju, pred kamerama, publikom, osvijetljeni reflektorima – priča je malo drugačija. Vjerujte mi – zaboravite i ime svog muža i dob svoje djece, a kamoli je li ime nacionalnog parka – kraj kojeg svake godine idete na more – Sjeverni ili Južni Velebit.

Na ovakve komentare odavno odgovaram; “Pa zašto se onda sam ne prijavi na Milijunaša?”

Na što si potrošila novac?

U “staroj” verziji Milijunaša to su nam pitanje postavili prije nastupa, i ja sam zaista planirala novac potrošiti na jedno malo dalje i dulje putovanje. Ali, kako se život događa a nas ništa ne pita, novci su otišli na rješavanje nekih drugih stvari…

Bojim se da bi vas velika većina odgovora na to pitanje razočarala, jer dosta natjecatelja otplati kredit ili slično s osvojenom nagradom. No, ako vam je prvi i jedini motiv za prijavu na kviz novac – možda to i nije dobar put.

Zaključak: Sudjelovanje u kvizu “Tko želi biti milijunaš?” bilo je jedno od najzanimljivijih i nezaboravnih iskustava u mom životu, i ako ste u dilemi da li se prijaviti ili ne možda će vam ovaj članak pomoći da se odlučite prijaviti. Šanse su da ćete upoznati neke vrlo inteligentne i zanimljive ljude, da će se vaša pratnja na kvizu prestrašit kamera i više od vas, da će vas nasmijati voditelj i tko zna što još. Ako pri tom osvojite još i neke novce – tko sretniji od vas 😉 .

Jedna misao o “Tko (ne) želi biti milijunaš?

Komentiraj