Što smo u financijskom smislu naučili za vrijeme Covid-19 pandemije?

Neznam u kakvoj ste se vi konkretno financijskoj situaciji našli kad nas je zadesila ova svjetska kriza, ali ako su se primanja u kućanstvu prepolovila, ako niste imali hitni ili crni fond vjerujem da se javio strah, panika, zbunjenost, osjećaj da ne kontrolirate situaciju. Zato evo, izvucite neke pouke iz ove situacije, koja je doduše bez presedana u povijesti, ali ipak je uzrok globalne recesije.

  • Napravite rezervni plan – napravite barem grubu skicu – “skenirajte” situaciju u vašem kućanstvu – što se promijenilo, što je ostalo isto, napravite kratki presjek stanja, ali nemojte tu stati. Postavite se i neka pitanja tipa “Što ako ostanem bez posla?”, “Što ako mi se plaća smanji?” i slično. Razmislite koliko vam novaca treba za osnovne potrebe, koliko mislite da ćete imati kroz sljedeći period, i koje su vaše mogućnosti da poboljšate ili barem održite situaciju pod kontrolom. Razmislite gdje ćete i na koji način pristupiti traženju novog posla, koje su vaše vještine, znanja, iskustva, što sve znate i možete raditi za preživljavanje.
  • Napravite “hitni fond” – što je hitni ili crni fond i zašto ga trebate imati pogledajte u mom postu Hitni fond i kako ga napraviti. Hitni fond ili neki novac sa strane trebate imati i prije nego otplatite sve svoje dugove – u ovakvim situacijama potreban vam je da možete živjeti i plaćati osnovne troškove. Obično se preporuča da hitni fond ima barem 7.000,00 kn, ali sad se pitate koliko “daleko” vas može dovesti taj iznos? Vi sami najbolje znate koliko trošite mjesečno na hranu i režije, i ostale osnovne potrebe. Ako ste ostali bez prihoda, taj iznos bi trebao pokriti vaše minimalne mjesečne troškove dok se ne snađete i ne nađete novi izvor prihoda. Je li vam taj iznos dovoljan, ili bi ga trebalo povećati da možete mirno spavati (recimo uštedjeti cca. 6 mjeseci minimalnih mjesečnih troškova vašeg kućanstva)? Što veći iznos imate u hitnom fondu, to će stres prilikom traženja novog posla biti manji, jer ćete znati da se možete još uzdržavati od ušteđenih sredstava.
  • O dugu se može pregovarati – ovdje prvenstveno mislim na dug prema bankama i kartičarskim kućama. Kao što ste mogli čuti, banke su odmah nakon što je proglašena kriza ponudile moratorij na hipoteke i na kredite. Bankama nije u interesu da propadnete i da proglasite bankrot. Ako imate dug, to ne znači da nemate opcije; opcije promjene plana otplate postoje. Postojale su i prije ali puno ljudi ih nije bilo svjesno ili jednostavno nisu bili informirani o njima. Ovo je možda iznimna situacija kad vas banke proaktivno informiraju o opcijama otplate duga. No, vi morate djelovati sami i biti proaktivni, jer iako banke nude opcije, vi morate reći “Da želim to iskoristiti” jer ništa ne ide automatski. I zapamtite: moratorij na kredit nije oprost od kredita nego samo odgoda!
Naši problemi s Covid-om nisu samo naši – svPhoto by Anna Shvets on Pexels.com
  • Važnije je da budete likvidni, nego bez dugova – ova će vas izjava sada možda zbuniti – jer cilj štednje je upravo da se izvučemo iz dugova. No, zamislite situaciju u kojoj ste otplatili sve dugove, a novac ne pritječe mjesečno niti iz jednog izvora. Kako onda platiti režije, kupiti hranu i osnovne stvari potrebne za preživljavanje? Upravo je likvidnost ono što će vam pomoći da prebrodite financijsku krizu, ili da još jednom ponovim; hitni fond vam “kupuje vrijeme” dok ne počnete ponovno zarađivati i novac ne počne pritjecati.
  • Budite fleksibilni u svojim planovima – sada je vrijeme da preispitate svoje životne navike, prioritete, da procijenite svoje vrijednosti. Ono što nam se jučer u smislu održavanja lifestyle-a činilo izuzetno bitnim, možda vam iz ove nove perspektive izgleda potpuno nevažnim. Ova kriza je bila šok-terapija za sve nas, i vidjeli smo kako brzo možemo sve promijeniti u životu i prilagoditi se novoj situaciji.

Nadam se da ova kriza nije za vas još jedan povod za smišljanje teorija svjetskih zavjera, za paničarenje ili malodušnost, već da je bila neka vrsta poziva na buđenje, da ste kroz nju uvidjeli da trebate biti snažni, da ste shvatili da možete i više nego što mislili da možete i da ste spremni na promjene.

Samo hrabro i štedno!

Jedna misao o “Što smo u financijskom smislu naučili za vrijeme Covid-19 pandemije?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s