Kako uštedjeti na benzinu uz rastuće cijene?🎶🚗

Tko kaže da ne vodimo računa o štednji?! Možda ste jučer čekali u redu da napunite rezervoar gorivom, ili ste samo prošli pokraj neke pumpe i vidjeli automobile kako u dugim redovima čekaju pred pumpama.

Prizor koji već dugo nismo vidjeli! Kažu da je izlaznost na pumpe bila preko 80% 😉.

Budući da cijene goriva više neće biti “fiksirane” od strane vlade, tj. formirat će se manje-više ovisno o cijeni barela nafte – naravno još uvijek uz malu intervenciju države – kao što možemo vidjeti usporedbom s nama susjednim zapadnim zemljama, cijena litre goriva brzo može dosegnuti i 15 kuna po litri.

Ako ste jučer dakle napunili rezervoar gorivom, mirni ste – koliko? Tjedan dana, deset dana?!

U svakom slučaju ako imate vozilo, dobro je razmišljati o načinima kako uštedjeti na benzinu, pogotovo ako je to jedan od troškova na koje možemo utjecati.

Pa, da ne dužim evo nekih prijedloga kako uštedjeti na gorivu;

  • Štedite pri vožnji – tu prije svega mislim na učinkovitost vožnje u što spadaju održavanje stalne brzine, postepeno ubrzavanje, izbjegavanje gužvi… Naravno da se nemoguće uvijek i svuda pridržavati savjeta tog tipa, pogotovo ako morate stići na određenu destinaciju u zadanom vremenskom roku, ali ako i kad imate vremena, vodite računa o tome da je najmanja potrošnja goriva na brzinama između 50 i 80 km/h. Također kažu da se održavanjem stalne brzine može uštedjeti i do 20% na potrošnji goriva. Naravno da je to teško primijeniti u gradskim gužvama, ili tamo gdje ima brdo semafora, ali recimo na autoputu možete podesiti brzinu. Neki noviji modeli automobila imaju čak i tempomat pomoću kojeg auto sam drži zadanu brzinu, ali ta je mogućnost iskoristiva uglavnom na autoputu gdje nema gužvi, neočekivanih uletavanja drugih vozila i sl. I da, možda vam se to ne čini logičnim, ali što brže vozite, automobili više troše. Isto tako, ako pratite promet, usporavate motorom umjesto naglog kočenja, možete uštedjeti gorivo.
  • Vodite računa o – tlaku u gumama, gašenju motora na semaforima, nepotrebnom pretrpavanju vozila. Mjerite tlak u gumama, jer vožnja na preslabo napuhanim gumama može povećati potrošnju goriva za oko 4%. Uz napomenu, da vam noviji modeli automobila možda i sami jave ako se tlak u gumama spusti 🙂 . Kažu da je dobro ugasiti motor ako ste zapeli u gužvi, jer to štedi gorivo, a opet noviji modeli imaju i automatsko gašenje motora tijekom perioda praznog hoda. Što se tiče pretrpavanja vozila – puno nas se uhvati u situaciji da nam auto služi kao privremeno skladište za stvari koje ćemo možda zatrebati 🙂 . Ali, ozbiljno – za svakih 25 kg više koje vaše vozilo prevozi, potrošnja goriva raste za 1%. Dobro je o tome razmisliti.
  • I na kraju, ali ne manje bitno – planirajte svoje vožnje unaprijed, kombinirajte zadatke, vozite rjeđe. Dobro je prilikom vožnje slušati radio gdje možete dobiti informacije o gužvama, sudarima, tako da planirate svoju rutu izbjegavajući takva mjesta – naravno ako je moguće. Kod kombiniranja zadataka mislim prije svega da kad već sjedate u automobil obavite nekoliko zadataka – npr. odlazak u trgovinu ili apoteku, vraćanje knjiga u knjižnicu, posjet prijateljima i sl. I da, naravno da će zadnji savjet biti u stilu – ako ikako možete podijelite vožnju s nekim, kombinirajte vožnju automobilom i prijevoz nekim sredstvom javnog prijevoza, a sve u svrhu štednje naravno 😎.
Pametnom vožnjom možete prorijediti odlaske na pumpu – Photo by yunszyveli on Pexels.com

Za više na temu osobni automobili pogledajte i;

Je li osobni automobil zaista samo trošak?🚘🚦

Načini štednje koje bi trebali probati

Ako vam se sviđaju sadržaji na mom blogu, možete mi pokazati lajkom ili pretplatom (koja vas ništa ne košta). Hvala!

Jedna misao o “Kako uštedjeti na benzinu uz rastuće cijene?🎶🚗

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s