Upravljanje novcem

Je li osobni automobil zaista samo trošak?

Evo bliži mi se godišnja registracija za osobni automobil. Kad god pala, registracija uvijek dolazi u nezgodno vrijeme 😦 .

I onda se sjetim svih članaka koje sam pročitala i svih youtube videa o osobnom automobilu kao trošku.

Pa sam odlučila podijeliti nekoliko svojih razmišljanja na tu temu, koja se možda donekle razlikuju od uobičajenih savjeta s polja osobnih financija.

Većina blogera koji pišu o financijama savjetovat će vam da je vozilo trošak, da ne donosi nikakav prihod, da se vozite tramvajem, biciklom….

Ja osobno živim na periferiji, niti blizu tramvaja, nisam baš niti u godinama da bih išla biciklom na posao, a sve i da idem posao mi je više od 10 km udaljen od kuće. O stazama za bicikliste da i ne govorim – na većem dijelu rute uopće ih nema. I sad da idem autobusom, pa tramvajem da uštedim? Dok ovo pišem u jeku je pandemija Covid-19…..

No, bez obzira na trenutnu situaciju moram nešto ipak reći – auto je prije svega vaša imovina. Imovina je sve što možete prodati za novac.

Sad će recimo D. Ramsey reći – onog trenutka kad s novim autom izađete iz salona, on gubi vrijednost. Imovina gubi vrijednost tijekom vremena – to se zove amortizacija. A znači li to da je vaš auto bezvrijedan? Naravno da ne.

Dokaz da auto vrijedi – pa pogledajte malo oglase u kojima se prodaju osobni automobili – godište proizvodnje, marka vašeg vozila, prijeđeni kilometri i možete dobiti uvid u tržišnu vrijednost vašeg automobila.

Vaš auto je prije svega vaša imovina bez obzira na vrijednost – Photo by Vlad Fonsark on Pexels.com

Da automobil ima svoju vrijednost dokazuje, npr. i leasing. Ako ne možete plaćati leasing, auto-kuća će uzeti vaš auto jer zna da ga može prodati dalje. Dakle vaš auto ima vrijednost, iako možda umanjenu od trenutka kupnje.

Evo još dokaza; na svoje vozilo plaćate godišnji porez na prometna vozila – što je još jedan dokaz da vaš auto ima vrijednost.

Ako se razvodite, vrijednost auta se može pojaviti u slučaju podjele imovine, a također se može navesti i kod ostavine.

Ako je nad vama iz nekog razloga pokrenuta ovrha, ako se traži nešto što se može ovršiti – opet se može pojaviti vrijednost auta.

Kada računate svoje osobno neto bogatstvo (vidi; Vrijeme za akciju!), i upišete i iznos kredita koji recimo još plaćate za auto, onda svakako uključite i njegovu predviđenu tržišnu vrijednost, jer jedino tako će vaša računica biti točna.

Imovina je nešto što ne mora proizvoditi zaradu i ne mora joj rasti vrijednost – za razliku od investicije. Investicija je nešto od čega očekujete da proizvodi zaradu i da raste u vrijednosti.

Što vi mislite o posjedovanju osobnog automobila?

2 misli o “Je li osobni automobil zaista samo trošak?”

  1. 👍

    Renato Pisk COMITER TRGOVINA d.o.o.

    pet, 23. lis 2020. 10:42 Štedimo je napisao:

    > zzpsk posted: ” Evo bliži mi se godišnja registracija za osobni automobil. > Kad god pala, registracija uvijek dolazi u nezgodno vrijeme 😦 . I onda se > sjetim svih članaka koje sam pročitala i svih youtube videa o osobnom > automobilu kao trošku. Pa sam odlučila podij” >

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s