Ako ne stvorite naviku štednje je li bitno koliko zarađujete?!

Pronašla sam na Youtube-u jednu zanimljivu pretpostavku; Štedljiv način života neće vas dovesti daleko, već je bitnije puno zarađivati.

Pisala sam već o tome u postu Nije sve u tome koliko zaradite, već koliko “zadržite”– pa vas pozivam vas da bacite pogled na post.

No, vjerojatno i sami (po)znate ljude koji super zarađuju, a opet su u dugu, a s druge strane poznate i ljude koji imaju skromne prihode, a čini vam se da sve uspijevaju riješiti sve svoje financijske dubioze bez zaduživanja.

Mislim da je važno da vam još jednom napomenem, ususret danu štednje, da će pri stvaranju vašeg osobnog bogatstva prevagnuti koliko mjesečno odvajate za štednju.

Uzmemo na primjer osobu A, koja zarađuje npr. 100.000,00 kuna godišnje i štedi 5% od toga – dakle potrošit će 95.000,00, a uštedjeti 5.000,00 kn. A sad uzmemo osobu B koja zaradi godišnje cca. 75.000,00 kuna. Potroši od toga 60.000,00 i uštedi 15.000,00 za razne ciljeve ili investiranje.

Kako ja to vidim osoba B ima dvije prednosti; kroz isti vremenski period stvorit će veću ušteđevinu, s kojom će onda moći raspolagati kako želi i treba. A ako tu ušteđevinu ulaže, skupit će i više kamata (znate onaj štos sa složenim ukamaćivanjem).

Druga prednost za osobu B je ta što će naučiti živjeti ispod svojih realnih mogućnosti – a to je dobro za slučaj nekih nepredviđenih situacija (npr. gubitak posla, bolest, viša sila) kad se realne mogućnosti zarađivanja znatno smanjuju.

“Novac je tu da se troši!” koliko ste to puta pomislili i koliko ste puta uz tu ispriku “preskočili” štednju?

Naravno da je novac napravljen da se troši – to mu je svrha i namjena, ali treba pronaći ravnotežu između trošenja i pretjeranog trošenja.

Pretjerano trošenje, ili trošenje preko granica onoga što zaradite je zapravo to što će vas dovesti u probleme. Pretjerano trošenje je skupo! Ono košta puno više od novaca; košta vas u vidu zateznih kamata, opomena pred ovrhu, poziva raznih agencija za naplatu potraživanja, neprospavanih noći, obiteljskih svađa…

Pretjerano trošenje može se odraziti i na vašu obitelj. Photo by Alex Green on Pexels.com

Pa čak i ako ne nastupi sve što sam nabrojala, tj. ako ne dođe do najgoreg scenarija, vaše veselje zbog nečeg na što ste potrošili novac umanjuje se zbog činjenice da ste si stvorili dug. Moći ćete uživati u nečemu što ste kupili, ako se vaše veselje ne miješa s osjećajem krivnje.

Na kraju jedan kratak citat iz knjige Jamesa Clear-a “Atomske navike”;

Ako ste milijunaš, a trošite više nego zarađujete, onda ste na lošoj putanji. Ako ne promijenite svoju naviku trošenja, to neće dobro završiti. Jednako tako, ako ste bez novca, ali svaki mjesec nešto malo uštedite, onda ste na putu prema financijskoj slobodi, čak i ako se to događa sporije nego što biste vi željeli.”

Više o Jamesu Clearu možete pročitati ovdje Atomske navike – kako ostati motiviran?!.

Nadam se da sam vas malo zamislila i da, sretan vam dan štednje!

Jedna misao o “Ako ne stvorite naviku štednje je li bitno koliko zarađujete?!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s