Postoji li besplatno financijsko savjetovanje?

Mogu li financijski savjeti uopće biti besplatni? Kažu da nema besplatnog ručka….

I ako malo dublje istražite utvrdit ćete da iza većine besplatnih savjeta ipak stoji još nešto drugo, tj. obično vam netko želi nešto prodati u vidu osiguranja, bankovnih proizvoda ili nešto treće.

No, što ako vam na kućnu adresu dođe obavijest da vam taj i taj vjerovnik sprema ovrhu da se naplati zbog vašeg dugovanja.

Ili dobijete Poziv za jednostavni stečaj?

I nemate pojma kome se obratiti niti od kuda početi.

Odete li na FIN-u u Ulicu grad Vukovara 70 u Zagrebu po Očevidnik dugova, najvjerojatnije će vas usmjeriti na Udrugu za financijsku inkluziju „Padobran“, koja ima svoj mali prostor unutar poslovnice.

I tamo ćete naići ili na Igora, Marina ili Mladena. Tamo su od 9,00 do 17,00 h.

Kako sam pronašla njihov oglas na ne znam niti sama, ali onda sam pronašla još njihovu stranicu www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr i više informacija o osnivaču Udruge.

I čula se s Igorom i dogovorila sastanak u FIN-i da mi da nekoliko informacija iz prve ruke, jer u razgovoru možete saznati više i detaljnije nego samo čitanjem članaka na internetu.

Igor Škrgatić je po struci diplomirani inženjer strojarstva, ali od 2003. godine radi u financijskoj industriji. Prošao je razne firme od PBZ leasinga, preko Triglav osiguranja, a trenutno je direktor BE-ON financijskog savjetovanja i predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Zvuči zastrašujuće?!

Ne treba biti – Igor je vrlo pristupačan, jednostavan, i iako smo oboje imali maske – djeluje skromno i simpatično. A opet ima specifična znanja, potrebne licence i iskustvo koje vam mogu pomoći ako ste prezaduženi.

Zasada je preduvjet da vam se pomogne izaći iz dugova da ste zaposleni.

Kao i većina Hrvata sam skeptična prema obećanjima da će mi netko besplatno pomoći, pa sam odmah prešla u napad – Kako se financiraju i iz kojih sredstava? Kaže da nije lako, jer je ova godina izrazito zahtjevna na svim poljima – sredstva iz EU fondova i Grada usmjeravaju se za razne druge potrebe, ali eto snalaze se. Naravno da se napad nastavlja – u današnje vrijeme gdje su samoživost i sebičnost normalni – ovo je nešto vrlo humano – pa naravno da sam sumnjičava. Ali ne mogu ga zbuniti – smješka se, barem koliko vidim ispod maske i kaže da mu je valjda horoskop takav, voli pomagati 🙂 .

“Padobran” vam može pomoći s financijskim problemima – Photo by Pixabay on Pexels.com

A bojim se da će Hrvatima pomoć u ovoj godini itekako još trebati – ove najnovije mjere karantene mnoge će baciti na koljena.

A da nije tako teško upasti u financijske probleme i da se to može dogoditi svakome potvrđuje mi i Igor – ljudi ostanu bez posla, nešto se neočekivano dogodi u obitelji pa se počnu trošiti financijske zalihe. A mnogima su se dogodili i krediti u Švicarcima, ili nepovoljno kratkoročno zaduživanje preko interneta i evo blokade.

Jednom kad se nađete u blokadi, vaša banka će vam automatski ukinuti minus, zablokirati kreditne kartice i naravno ulazite u neslavnu „dvoranu“ neuredne kreditne povijesti 😦 .

Zato se udruga i zove Udruga za financijsku inkluziju. Jer blokirani su naravno financijski isključeni iz društva, što za sobom povlači i čitav niz drugih problema socijalne isključenosti (problemi u braku, obitelji i sl.), pa treba poraditi na ponovnom uključivanju u društvo.

Izlaz iz gore opisanih scenarija moguć je uz individualno financijsko savjetovanje, ali ne državno, već neovisno – i upravo to nudi PADOBRAN. Pitam ga za uspješnost rješavanja problema i ima li feedback od klijenata s kojim je radio. Kaže da se problemi uvijek riješe – naravno ako je klijent spreman za njihovo rješavanje – makar koji put uz veće ili manje zastoje i neočekivane prepreke (npr. klijent zaboravi prijaviti osobnu posudbu od prijatelja ili rodbine).

Da ovaj post ne bi bio predugačak, samo još kratka obavijest da je PADOBRAN do kraja siječnja 2021. u Zagrebu u poslovnici FINE, Ulica grada Vukovara 70, a nakon toga se planiraju pojaviti i u drugim gradovima – Osijek, Rijeka i Split.

Ako ste u blokadi, ili samo imate financijske probleme, obratite se Padobranu i ublažite pad 🙂 .

Jedna misao o “Postoji li besplatno financijsko savjetovanje?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s