Ima li štedljivost svoje benefite?🤔🤑

Kao što sam već rekla ovaj blog nije nastao zato što sam nešto negdje pročitala o financijama. (vidi: Kako brže izaći iz dug(ov)a?😟) Netko uči na vlastitim dobrim ili lošim iskustvima, a nekome pomaže da čuje i tuđa iskustva, pa možda ne napravi iste pogreške.

Zašto onda ne podijeliti i iskustvo što se promijenilo u mom životu otkad sam osvijestila potrebu za štednjom.

I štedljiv način života ima svoje prednosti! 😉
  • Slabije financiram banke – znate ono kad ste u minusu do daske iz mjeseca u mjeseca i vaša izabrana banka vam još k tome naplaćuje kamate na minus (zvao se on dozvoljeni ili prešutni ili kako već ne…). Mogu reći da je moja banka prilično dobro “zarađivala” na mom minusu. I sad, kad više nisam u tom istom minusu, jadna moja banka…može si naplatiti samo naknadu za vođenje računa, a meni ostane svaki mjesec više novaca.
  • Ne peglam više – znate dobro na koje peglanje mislim, makar da se mene pita pravi benefit bi bio odricanje od peglanja odjeće. Zašto je to benefit? Ne trošim plaću unaprijed, već kupujem za novce koje imam. Istina, neke stvari si ne mogu priuštiti, ako ih nisam isplanirala, ali ne trpam si novi dug.
  • Bolje spavam – mislim, ima još hrpa stvari zbog kojim se budim noću, ali barem što se tiče financija spavam mirno. Nema više buđenja usred noći, kad sam bila svjesna da mi ujutro sjeda rata kredita, a nisam sigurna da imam dovoljno sredstava na računu. Noćna mora! Mislim da to nikome ne treba u životu.
  • Postala sam otpornija na reklame – neki ljudi reklame uopće ne registriraju, isključe se…blago njima! Ja nisam takav tip, pa su me reklame ne jednom navukle na kupnju nekih proizvoda koje sam upotrijebila jednom ili je ispalo da nisu očekivane kvalitete. Sad kad sam promijenila način razmišljanja o trošenju i štednji, ne dam se “navući” na reklame.

Ovo sve što sam nabrojala su zapravo posljedice moje promjene u načinu razmišljanja, a pravi benefit je to što jednostavno imam više novaca koji mogu (po)trošiti kako želim.

Poboljšala sam likvidnost, radim planove za svoje financije i umjesto kupovine “šarenih artikala” novac mogu iskoristiti za stvari i ljude koji su mi bitni u životu.

Možda ste primijetili novu stranicu na blogu Besplatni alati – Free printables, gdje možete pronaći besplatne alate i tablice za printanje pomoću kojih možete sebi postaviti neki izazov štednje (izazovite sami sebe da uštedite neki novac 🙂 ) ili jednostavno početi voditi evidenciju svojih troškova i dugova. Slobodno navratite, downloadajte i isprintajte!

Samo štedno i dalje!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s