Što treba uzeti u obzir kod ulaganja u kriptovalute?!🤑🤔

Dobrodošli na moj blog, gdje ste došli radi štednje, a ostanite radi informacija i edukacije o kriptovalutama 🙂 .

Zadnji post koji sam napisala o vrstama kriptovaluta naišao je na veliki interes, a kako je namijenjen početnicima na tom području, nadam se da se većina vas uspjela snaći u hrpi novih termina.

Utvrdila sam da postoji interes za ulaganje u kriptovalute, a prije nego odlučite što i kako, nudim nekoliko smjernica za pametno i promišljeno ulaganje u kriptovalute;

  • Nemojte se zanositi – sigurno ste čuli priče kako su se ljudi obogatili kupovinom kriptovaluta i prodajom istih za basnoslovne iznose. To su priče i nemojte da vas “povuku”. Kupovina kriptovaluta sigurno nije “get-rich-quick” shema. Da li uključiti i kriptovalute u svoj portfelj ulaganja – zašto ne, ali s istim oprezom kao i recimo dionice. Budući da se tu radi o novijoj klasi imovine, informirajte se gdje god možete, ali naravno pobrinite se da vaši izvori informacija budu pouzdani koliko god to mogu – kao npr. Financial Times ili Yahoo Finances.
  • Upoznajte svoju toleranciju na rizik – Ovo vrijedi ne samo za kriptovalute, već i za druge oblike ulaganja. Burze su od početka godine u padu, ako ste češće provjeravali stanje svojih ulaganja, svaki dan vas je dočekalo neugodno iznenađenje. Ako je vaša reakcija ostala na razini zabrinutog klimanja glavom onda možda možete podnijeti oscilacije što se tiče kriptovaluta – koje znaju varirati i do 10% u jednom jedinom danu. Ako vas uhvati panika, samo razmišljate kako gubite novac, prodajete kad je sve u padu – ima li to onda smisla za vas? Osim toga, morate znati i procijeniti koliko uopće novaca možete izložiti riziku, jer nismo svi u istoj financijskoj situaciji. A neko je opće pravilo da ne ulažete novac koji vam može sutra zatrebati.
  • Pronađite najbolju kripto mjenjačnicu/kripto brokera za sebe – to je naravno “mjesto” gdje ćete kupovati svoje kriptovalute. Postoji također čitav niz takvih mjenjačnica, neke od njih nećete moći koristiti zato što ste stanovnik Europe, a ne recimo SAD-a; druge pak nisu niti “dizajnirane” za početnike, ali evo popisa nekih od poznatijih:

Kod odabira mjenjačnice, informirajte se što bolje možete o mjenjačnici koju želite koristiti, jer nedavno sam pročitala da je upravo najkorišteniji Coinbase 2021. godine bio hakiran i pokraden. Naravno za ulagača početnika bitno je da postoji i mogućnost kupnje frakcija kriptovaluta, jer vjerojatno nećete moći odmah odvojiti cca. 40.000 $ za jedan Bitcoin😉. Dobro je gledati i na godine postojanja neke mjenjačnice, način i jednostavnost registracije i sl. Ja ću vam opet ovdje preporučiti Revolut, preko kojeg možete kupovati frakcije kriptovaluta za male iznose već od par dolara. Registracija je također jednostavna, a možete se učlaniti i preko mog referal linka; https://revolut.com/referral/zeljkaycra!NOV1AR

  • Počnite s malim iznosima – kao i u svemu drugome i u kupovini kriptovaluta predlažem da se krene polako i oprezno. Mislim, kupovinom kriptovaluta za male iznose nećete postati vlasnik te čitave kriptovalute, pa ovdje nema potrebe da govorim o kripto novčanicima i njihovoj zaštiti, ali ćete ispitati svoje granice i vidjeti je li to ulaganje za vas.

Nadam se da sam vam ovim postom pomogla da dobijete neku sliku o ulaganju u kriptovalute, a ako imate pitanja, slobodno napišite u komentarima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s