Kako čuvati vrijednost novca u ovom nestabilnom trenutku?!💸

Jeste li blago zabrinuti, ili vas pomalo već hvata panika zbog trenutne situacije?!

Svakodnevno osjećamo inflaciju, za koju kažu da se opasno približava onoj iz 2008. godine.

Ako imate ikakve novce vezane uz burze, pa makar to bili udjeli u mirovinskim fondovima, nemojte gledati stanje, jer će vas uhvatiti očaj – sve je u padu, pitanje je samo u kojem postotku.

Naravno da je zabrinutost razumljiva, a možda čak i produktivna jer nas potiče da budemo oprezni, da planiramo što napraviti i da se pripremamo za budućnost.

I onda se uvijek sjetim kolege s kojim sam radila, iz dobrostojeće obitelji, a koji je i sam bio pametan u upravljanju financijama i koji mi je savjetovao da imovinu treba rasporediti na sljedeći način; 1/3 u banci, 1/3 u zlatu i 1/3 u nekretninama.

Pa, da vidimo koliko njegovi savjeti još “drže vodu”, jer kako se sve mijenja, tako se mijenjanju i razmišljanja o novcu i načini čuvanja njegove vrijednosti.

O štednji u bankama sam pisala ovdje i svakako preporučam da pročitate ako još niste Je li klasična štednja na “aparatima” 🤔? .

Bez ikakve ušteđevine dovodimo se u situaciju siromaštva onog trena kad zakasni ili izostane plaća ili ako neki mjesec ništa ne zaradite. Bez ušteđevine, živimo od plaće do plaće. Bez ušteđevine i najmanji nas neočekivani trošak, poput npr. kvara na perilici rublja ili automobilu, baca u dug. Svi koji umjesto dugova imaju neku ušteđevinu, ipak će lakše prebroditi krizne situacije, inflacije, recesije i sve ovo što se trenutno događa u svijetu.

Je li zlato najbolje ulaganje?! Photo by Michael Steinberg on Pexels.com

Ako ste u zadnje vrijeme kupovali neki poklon ili nakit, primijetili ste da su cijene zlatnog nakita porasle. Ali kad govorim o zlatu u ovom kontekstu ne mislim na nakit, nego na investicijsko zlato. Čemu zapravo služi zlato? Možete kupovati i prodavati investicijsko zlato ili zlatnike, ali oni se rijetko koriste u zamjeni ili za svakodnevne kupovine i imaju više kolekcionarsku ili špekulativnu vrijednost. Zašto špekulativnu? Cijena zlata ovisi i o njegovoj potražnji, pa se možemo nadati da će trebati i u budućnosti, npr. u proizvodnji elektroničkih uređaja ili zrakoplova.

Ulaganje u nekretnine je na ovim prostorima vrlo je popularno. Nešto od toga leži i u povijesnim elementima; vlade su dolazile, odlazile, države se stvarale i propadale, a nekretnine su ostajale. Plus trenutno je još kod nas dobra situacija što se tiče vlasništva nad nekretninama – nema posebnih poreza na vlasništvo, ne mora se plaćati osiguranje na nekretninu, nema kazni ako ne održavate nekretninu, kao što je to slučaj u nekim drugim državama. No, s druge strane – ako niste te sreće da ste nešto naslijedili, sada ćete teško uspjeti nabaviti nekretninu, jer znamo kakve su cijene. I ne zaboravimo još jednu stvar – nekretnine su vrlo nelikvidna imovina, tj. ako vam naglo zatreba novac, možda ju nećete uspjeti brzo prodati.

Naravno da su se u novije vrijeme pojavili i neki noviji alati pomoću kojih pokušavamo sačuvati vrijednost novca kao što su kriptovalute – o kojima sam nešto pisala u Kriptovalute za apsolutne početnike 💰.

Iz svega što sam pročitala mislim da su kriptovalute ili digitalni novac tu da ostanu. No, hoćete li se na njim obogatiti teško je reći jer je kripto tržište podložno izmjenama i variranju vrijednosti.

I sad mislite, u svemu postoji neki problem, što napraviti?

Prije svega, ne paničariti, ne gubiti glavu i ne tražiti idealno rješenje, jer takvog nema.

Treba razmišljati o vlastitoj likvidnosti prije svega jer ako ništa drugo, to će nam umanjiti razinu stresa i nećemo donositi neke panične ili nepromišljene odluke o našim financijama.

U svakom slučaju treba zadržati i dozu optimizma i ako ste započeli s rješavanjem dugova i štednjom, pa čak i investiranjem, nemojte odustati. Niste sami, svi smo u problemima, ali ekonomije su prolazile kroz ovakve cikluse u povijesti, pa treba vjerovati da će proći i kroz ovaj.

Samo hrabro i štedno!

Želite li smanjiti bankovne troškove, štedjeti na zasebnom računu ili ulagati male iznose, kupujući dijelove dionica? Zatražite Revolut karticu i pridružite se meni i više od 15 milijuna korisnika koji obožavaju ovu aplikaciju za digitalno bankarstvo. Prijavite se putem moje veze u nastavku i pogledajte jednokratne virtualne kartice za sigurnu kupnju: https://revolut.com/referral/zeljkaycra!NOV1AR

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s