Kako što povoljnije opremiti dijete za povratak u školu?!🤷‍♀️

Hoće li udžbenici i ove godine biti besplatni? Treba li nabaviti novu torbu ili torbe, ako ima više djece u obitelji? A što sa bilježnicama i školskim priborom; olovke, flomasteri, bojice… Radite mentalnu matematiku, a brojke se samo penju.🥺

Ljetni praznici polako ali sigurno idu kraju i roditelje školaraca polako oblijeva znoj kad se sjete svih troškova vezanih uz povratak u školu.

I sitni troškovi kao školski pribor se zbrajaju

Povratak u školu, povratak u stvarnost! Kakva god vaša situacija bila ne treba paničariti već treba planirati. Budući da sam i sama imala dva školarca evo nekih savjeta iz mog iskustva;

1. Prije kupovine napravite inventuru

Slično kao i kad idete u nabavu namirnica izvucite sav školski pribor od prošle godine. Ako je nešto upotrebljivo, kao flomasteri, tempere, pernica i sl. zašto kupovati nove? Zamijenite istrošeno ili neupotrebljivo, ali probajte ne dodavati nepotrebno. I nemojte upadati u zamku tipa “svi kupuju novo, pa…”. Ako je vaše dijete zadovoljno svojim prošlogodišnjim školskim ruksakom – super! Za početak ga operite, a zamijenit ćete ga kad bude potrebno.

2. Idite u nabavu s popisom i po mogućnosti sami 😁

Jedna ili dvije bilježnice s kockicama, koliko s crtama, male ili velike, meke korice ili tvrde? Zato služi popis. Tu vam može pomoći jedino vaš školarac za kojeg kupujete. A zašto predlažem da odete sami u nabavu? Znate da trgovine koriste razne taktike da vas potaknu na dodatnu kupnju, a djeca će sigurno poželjeti još svašta nešto… U slučaju nedoumice možete se poslužiti i mobitelom, slikati npr. bilježnice, pernice prije kupovine i pitati svoje dijete za mišljenje.

3. Navratite i u diskontne trgovine, usporedite ponudu i cijene

Naravno da u trgovinama tipa Offertissima ili TEDI nećete naći knjige, ali možete pronaći školski pribor i bilježnice. E sad, kupiti tamo ili ne kupiti? Pa uzmite u ruke tu bilježnicu, taj pribor i pokušajte sami procijeniti. Ako je odnos cijene i kvalitete ok – kupite! Ako je kvaliteta loša, vidite npr. da će se bilježnica raspasti nakon nekoliko otvaranja – ostavite! Danas se povoljne i dobre bilježnice mogu pronaći i u drogerijama tipa DM i Muller, pa čak i u trgovinama prehrambenih proizvoda. Ako sad imate malo vremena, došli ste s godišnjeg, do škole ima još par tjedana, krenite u potragu i usporedite cijene.

Prije početka školske godine svi se pitaju – hoće li udžbenici biti besplatni? -Photo by Pixabay on Pexels.com

4. Što ako udžbenici nisu besplatni?

Za početak da vas utješim – po mojim “insajderskim” informacijama u Zagrebu se situacija neće promijeniti u odnosu na prethodnu godinu. No, nije svugdje situacija ista. Ako već kupujete udžbenike ne trebate kupovati nove – posjetite antikvarijate, pogledajte oglasnike tipa Njuškalo, nazovite prijatelje i rodbinu koja imaju stariju djecu i uštedite ponešto. Ponekad su u tim udžbenicima dodane bilješke ili je nešto podcrtano, ali nemojte da vas to obeshrabri – bar će dijete znati što je bitno zapamtiti 😉 .

To bi bili moji kratki savjeti, koji su zapravo više principi kako planirati povratak u školu i neke troškove povezane s tim. Naravno da ovo nisu svi troškovi, dijete treba i obući, svi znamo da preko ljeta rastu kao gljive. A da ne spominjem troškove koje vam sama škola najavi na prvim roditeljskim sastancima.

Netko voli tijekom kupovine za školu, nakupovati zalihe bilježnica i pribora, jer će školarci sigurno tijekom godina, pa i polugodišta, zatrebati dodatne, a početkom školske godine mogu se naći dobre akcije. No, na vama je da odlučite trebate li trošiti više nego što trebate, ako me razumijete. Ponekad su školske torbe i slično na akciji upravo kad prođe val masovne kupnje.

Toliko od mene ovaj put i samo hrabro i štedno!

Ako vam se sviđaju moji savjeti o štednji i upravljanju financijama slobodno ih podijelite, lajkajte i pridružite se mojoj e-mail listi za lakše praćenje objava. Hvala!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s