Jesu li sve kriptovalute iste – vodič za početnike💱💲

Kad netko spomene kriptovalute, vjerojatno odmah pomislite na Bitcoin. No, danas postoje na tisuće kriptovaluta, pa ako mislite dio svoje ušteđevine novac pretvoriti u neku kriptovalutu i gledate na to kao na ulaganje, vjerujte izbor je teži nego kod izbora dionica – iza kojih obično stoje firme i njihovi realni rezultati. Zato se je bitno dobro informirati prije donošenja ikakve odluke.

Dobro bi bilo ulagati u kriptovalute koje imaju i druge namjene, osim samo funkcije plaćanja, tj. koje rješavaju neki stvarni problem za društvo zbog čega će uvijek biti izvor potražnje, a ne samo prolazni trend.

Predlažem da malo pogledamo koje su trenutno najinteresantnije kriptovalute i zašto;

#1 BITCOIN – najstarija valuta koja je započela cijeli trend decentraliziranih financija. Kad govorimo o decentraliziranim financijama mislimo na plaćanja koja se vrše bez centraliziranih financijskih institucija, tj. posrednika, kao što su banke. To što je decentraliziran, ne znači da ne postoji evidencija vlasništva nad Bitcoinom i evidencija transakcija. Sve transakcije se bilježe na blockchainu i u glavnoj knjizi transakcija (ledger). Detaljnije o tome možete pročitati u mom postu Kriptovalute za apsolutne početnike 💰.

Bitcoinom se na kripto tržištu najviše trguje (zastupljen je cca. 40%) i to, rekla bih, iz raznih razloga; u njega ne ulažu samo pojedinci, već i neki institucionalni ulagači (hedge fondovi, investicijske firme). Bitcoinom se mogu vršiti plaćanja, a programirano je da se izda svega 21 milijun Bitcoina.

Budući da svemu čega ima u limitiranim količinama, ako postoji potražnja, raste vrijednost – Bitcoin se naziva i digitalnim zlatom. U trenutnoj situaciji kad Kina sve više prijeti da ugrozi dolar kao svjetsku rezervnu valutu, čak i neki veliki investitori poklanjaju svoje povjerenje Bitcoinu.

#2 ETHEREUM/ETHER – iako je po popularnosti i zastupljenosti na tržištu kripto valuta druga najčešća valuta, Ethereum zapravo i nije direktna konkurencija Bitcoinu. Blockchain (lanac blokova) Ethereuma zamišljen je da radi više toga od samo obrade financijskih transakcija. Pomoću njegovog blockchaina mogu se obrađivati i takozvani Smart Contracts ili pametni ugovori. To su zapravo sporazumi ili ugovori šifrirani unutar blockchaina koji se realiziraju ako se ispune uvjeti “if-then” ili “if-then-else“. Na primjeru osiguranja od nepogoda to bi funkcioniralo ovako; “Ako temperatura padne na -10°C onda se Peri P. isplaćuje 5.000,00 EUR-a”. Za takve ugovore ne trebaju pravni posrednici, a upravo njihov algoritam “ako….onda” osigurava da će se ugovor ispuniti samo ako se zadovolje svi uvjeti. Naravno da se za uslugu “posredovanja” Ethereumu plaća i određena naknada za izvršavanje transakcije i rada mreže – koja se naziva GAS. Zasada postoji i problem kod ovakve vrste ugovora – može se obraditi 15 transakcija u sekundi, što nije puno, pa ako više ljudi želi koristiti taj sustav, može doći ili do zagušenja mreže ili naknade za sklapanje ugovora porastu do granice isplativosti izvođenja.

#3 CARDANO /ADA – ovu je blockchain platformu i kriptovalutu stvorio jedan od kreatora Ethereuma, a kako se radi o manjoj, ali bržoj verziji Ethereum, možemo ovdje govoriti o međusobnoj konkurenciji između te dvije kriptovalute. Cardano je kriptovaluta treće generacije koja se bazira na fiksnoj monetarnoj politici – bit će stvoreno ukupno 42 milijarde ADA tokena, a trenutno ih je u optjecaju oko 32 milijarde. Prednost Cardana u odnosu na Bitcoin i Ethereum je u blockchain sustavu koji koristi a koji se naziva Proof-of-Stake (POS) koji je decentraliziran i koristi manje električne energije, te može brže obrađivati transakcije. Cardano želi riješiti i problem međusobne komunikacije blockchainova. Na tom problemu rade i SOLANA i POLKADOT. Što to znači? Pa, ako želimo zamijeniti npr. Bitcoin za Ether, trenutno trebamo posrednika, tj. kripto mjenjačnicu.

#4 USDT/Tether – ovdje se radi o predstavniku Stablecoina, tj. vrsti kriptovalute koja je napravljena da pruži više stabilnosti (s obzirom na to koliko su kriptovalute volatilne – kod njih su moguće oscilacije i do 10% u jednom danu). Cijena stablecoina vezana je uz cijenu neke imovine (ili kako se to stručno kaže one su kolaterizirane); npr. uz dolar je vezan upravo Tether, uz robu – PAXG-USD (uz zlato), uz druge kriptovalute npr. DAI-USD. Stablecoin-i su za razliku od drugih kriptovaluta centralizirani, što ih čini manje privlačnima, jer kao što sam na početku rekla, kriptovalute su stvorene upravo zato da tržište učine decentraliziranim.

Nadam se da sam vam ovim postom malo približila svijet kriptovaluta i možda ga pojednostavila. Ako vas još nešto zanima u vezi kriptovaluta – napišite mi u komentarima.

Dobro je razumjeti ono u što investirate, ili investirati u ono što razumijete 🙂 .

Ako vas privlači ideja “igranja” s kriptovalutama, a da pri tom ne ulažete neke velike iznose, već kupujete frakcije tih kriptovaluta, pogledajte Revolut. Možete koristiti i moj link preporuke ako želite otvoriti račun kod Revoluta https://revolut.com/referral/zeljkaycra!NOV1AR. Revolut vam može biti koristan i za neke druge situacije; možete štedjeti, ulagati male iznose kupujući frakcije dionica i konvertirati valute za ulaganje po najboljem tečaju i bez naknada.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s