Alisa u Eurolandu 🤨

Imate li od početka ove godine osjećaj da ste upali u neku čudnu, fantastičnu zemlju, u kojoj još niste bili?!

Kao Alisa u zemlji čudesa? Jedino što se naša zemlja čudesa ne zove Wonderland nego Euroland.

Kažu da stvari ne treba uzimati preozbiljno. Treba u svakodnevni život ubaciti dozu humora, jer humor je najbolje oružje protiv stresa.

Dobijem ja tako neki dan preko WhatsApp-a poruku; “Dobri ovi Euri – niti znaš koliko što košta, niti koliko imaš para 🙂 🙂 🙂 !”

Mislim da ta poruka sažima kako se osjećamo i što prolazimo ovih dana. Plaćamo neke iznose za koje ne možemo sa sigurnošću reći ništa. Niti da su veliki, niti da su mali, jer prave usporedbe zapravo još i nemamo – barem dok malo ne zapamtimo nove cijene.

Neki ljudi stalno vade svoje mobitele, preračunavaju iznose u kune, zabrinuto klimaju glavama. Da povučem paralelu s Alisom u Zemlji Čudesa – kao Bijeli Zec, koji stalno gleda na sat i zabrinuto klima glavom.

Ranije nismo uopće obraćali pažnju na kovanice – a sad? Ne samo da skačemo kad nam trgovci “zaborave” vratiti 2 ili 3 centa, već zaista gledamo kovanice eura.

S prednje strane su sve iste, ali ako okrenete poleđinu možete vidjeti koja ih je država “iskovala”. Pa tako hrvatske eurokovanice imaju na poleđini npr. kunu, Teslu (čovjeka, a ne auto), glagoljicu. Njemačke eurokovanice imaju na poleđini između ostalog Brandenburška vrata i orla. Slovenske eurokovanice prikazuju motive lipicanaca, Triglava kao i likove France Prešerna i Primoža Trubara. Na Austrijskim eurokovanicama mogu se vidjeti i Mozart, katedrala sv. Stjepana, dok su na talijanskim Botticelijeva Venera, Dante Alighieri i poznati crtež Leonarda da Vincija.

I zar se ne ponašamo sad kao djeca – gledamo te kovanice i uspoređujemo ih po principu “moje su ljepše od tvojih!”

Nakon što Alisa u svom Eurolandu proživi svoje avanture, na kraju knjige se probudi.

A što se dogodi nama u Hrvatskoj? Zaspimo u Hrvatskoj, probudimo se u Schengenu, bez kune u džepu! 😉

Budući da je to naša realnost sada, najbolje da se počnemo privikavati. A ako vas uhvati nostalgija za kunom pročitajte i Oproštaj s kunama – sitno postaje još bitnije.

Ako vam se sviđaju sadržaji na mom blogu, lajkajte, podijelite, puno mi to znači. Hvala!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s