Planirate vjenčanje – jeste li zbrojili troškove?!

Veljača se smatra mjesecom ljubavi, a znate onu pjesmu na početku serije Bračne vode; “Love and marriage go together like a horse and carriage“..😉.

Možda ste vi u situaciji da organizirate vjenčanje, ili ste pozvani na vjenčanje prijatelja, mlađih članova obitelji, pa bi vas ovaj post mogao interesirati. Također, često si ljudi postave pitanje – što pokloniti mladencima; ako se daje novčani prilog, koliko dati – pa zašto ne bi bili u tijeku s trenutnim troškovima organizacije vjenčanja.

Pretpostavljam da svi koji planiraju vjenčanje naprave i neki plan ili budžet koliko žele ili mogu potrošiti za taj događaj.

Izvori financiranja su razni; od vlastitih ušteđenih sredstava, preko velikodušnih roditelja (što je sve rjeđi slučaj 😉 ), pa do priloga baka, djedova ili rodbine.

Pokušat ću napraviti sliku svega bitnog što ulazi u budžet vjenčanja. Na kraju ovog posta nalazi se i tablica koju možete “downloadati” i u nju upisati troškove, koji će se automatski zbrojiti.

Vjerojatno je početak čitave priče oko vjenčanja prsten – zaručnički ili možda odmah vjenčani prsten. Prema nekim mojim “istraživanjima” cijene zaručničkog prstena kreću se od cca 2.200,00 kn pa nadalje, a za vjenčano prstenje to još pomnožite sa 2. Naravno da je najjednostavniji dizajn i najpovoljniji, a svaki dodatak u vidu “kamena”, kombinacije više vrsta zlata – bijelo, gold, rose – plaća se dodatno.

Sljedeća je velika stavka naravno rezerviranje dvorane ili sale. E, sad tu treba gledati i na veličinu sale s obzirom na broj gostiju koje ste pozvali i što im želite ponuditi. Trošak sale se računa po “stolcu” ili po glavi. Iako sam neki dan čula na radiju da je prosječan trošak po stolcu 90 EUR-a, moguće je naći dvorane, i to pristojne, koje računaju 50 EUR-a po gostu. Pritom ne zaboravite se raspitati je li u cijenu dvorane uključena i posluga i do koliko sati, jer moguće da ćete morati doplatiti konobare nakon nekog vremena i to po satu.

Najvažnije na svakom vjenčanju su naravno – mladenci i od njih se očekuje da izgledaju – wow!

Ako se sve isplanira na vrijeme, mladenci mogu uživati u svom danu – Photo by Wesner Rodrigues on Pexels.com

A za taj vau efekt kod mladenaca treba naravno izdvojiti i popriličnu svotu; cijena najma vjenčanica skoro se izjednačila s cijenom nove vjenčanice i cijene kreću od par tisuća kuna do par tisuća EUR-a (barem dok se i mi ne prebacimo na EUR).

Svečano odijelo za mladoženju (uključivši i košulju, kravatu, prsluk), prilagođeno po mjeri, košta od 7.500,00 kn nadalje.

Što se tiče mladenke i vjenčanice, samo da napomenem, neki saloni naplaćuju i termin za isprobavanje haljina – od 70 do 200 kuna po posjetu ili terminu.

Muzika i fotografiranje su još dva elementa bez kojih je teško zamisliti vjenčanje. Svi žele uspomenu s vjenčanja, sliku s mladencima, a naravno da mladenci žele taj dan što dulje zadržati u sjećanju i albumu ili na videu 🙂 . Pa se tako cijene najma fotografa kreću od 4.000,00 -15.000,00 kn.

Znam, neki od vas će pomisliti – pa danas svi imamo mobitele, u čemu je fora s fotografiranjem?

Bacila sam pogled na neke ponude po internetu i vjerujte mi, neki od uradaka su prava mala remek djela – filmovi u kojima se koriste i dronovi za snimanje mjesta na kojem se odvija vjenčanje, pa snimaju posebne trenutke pripreme mladenaca i kumova za vjenčanje, organiziraju i profesionalni Photo session. Pa tko ne bi poželio biti glavni glumac u takvom filmu?

Bend, D.J. tj. muzika za vjenčanja je također bitna i veća stavka u budžetu. Ovu stavku nisam detaljnije istraživala, jer muzički se ukusi razlikuju, pa mislim da to svatko mora odlučiti za sebe. Ono što mogu reći je da je neka prosječna cijena oko 13.000,00 kn.

Naravno da ovo nisu svi troškovi – nisam ubrojila torte i kolače (koje neke sale za vjenčanja imaju u ponudi), kao ni cvijeće za ukrašavanje auta, dvorane, crkve i svadbeni buket.

Neki mladenci možda žele i kod kuće organizirati malu feštu prije polaska na vjenčanje, pa treba i te troškove uračunati. Također postoje i troškovi za pozivnice i zahvalnice koje treba staviti na papir.

Jel’ vas zabolila glava od troškova?!

Kažu da je neka zlatna sredina za ne preveliko vjenčanje oko 80.000,00 kn, ali nakon što sam ovo sve nabrojala, svaka čast ako uspijete organizirati vjenčanje za taj iznos.

U svakom slučaju, ljubav treba proslaviti, a ako se kao gost još uvijek pitate koliko treba dati mladencima za uspješan start u novi život, nadam se da ćete uz sliku njihovih troškova moći lakše odlučiti o poklonu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s