Siječanj – najdepresivniji mjesec u godini?🤔

Da sam jučer ubacila kunu u kasicu za svaki put kad sam čula da je treći tjedan u siječnju najdepresivniji tjedan u godini, sigurno bi se nakupilo barem za kavu.

Nije bilo emisije na televiziji ili na radiju, nije bilo novina ili Internet portala koji to nisu barem jednom spomenuli.

Ima li to ikakve veze s financijama?

Prosinac je obično mjesec kad zaboravimo na situaciju oko sebe, kad nas “puca” adrenalin zbog nadolazećih blagdana, a dio toga je svakako i shopping groznica. I nije to nikakav problem ako sve što kupimo platimo novcima koje imamo.

Ali, eto neke stvari se mogu kupiti na rate, na kreditne kartice, s odgodom….i što sve ne.

I čini nam se da nismo ništa potrošili. I jako smo happy, jer smo usrećili nama drage ljude lijepim stvarima.

Ali i uz odgodu potrošeno dođe na naplatu.

I to obično već sljedeći mjesec, a taj je mjesec – siječanj. A onaj adrenalin i osjećaj sreće prilikom kupovine već smo zaboravili….

Pa, rekla bih da stanje osobnih financija doprinosi osjećaju da je siječanj depresivan.

A kad ste već navratili na moj blog – možda slučajno ili namjerno… možda ste poželjeli promijeniti stanje svojih financija ove godine i sljedeći siječanj doživjeti kao i svaki drugi mjesec u godini.

Zašto sljedeći siječanj ne bi bio bolji? – Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Pa, evo za ovaj put ću vam ponuditi nekoliko prijedloga što biste mogli napraviti u 2022. godini, da popravite svoj odnos s novcem.

  1. Prestanite si predbacivati financijske pogreške – U nekoj fazi u životu donijeli ste neku pogrešnu odluku u vezi novca – niste imali dovoljno informacija ili su trenutne okolnosti jednostavno bile takve da ste morali donijeti tu odluku. Danas bi drugačije. Super! Ali ako sređujete “neurednu” financijsku prošlost, duboko udahnite, krenite i nemojte razmišljati o svojim pogreškama. Nitko od nas nema kristalnu kuglu, ne može predvidjeti što nas još čeka, ali možemo se pripremiti najbolje što znamo i možemo za buduće izazove.
  2. Ne bojte se naučiti nove stvari – Ja osobno vjerujem da nije prekasno da napravite dobre izbore, da potražite dobre i korisne informacije i da naučite nove stvari o financijama. Znate i sami da je danas dovoljno upisati u tražilicu pojam koji vas muči, a Internet će vam ponuditi hrpu odgovora na vaša pitanja. Znanje engleskog je vrlo korisno, jer kod nas nema tako opsežnih i strukturiranih stranica kao što je npr. InvestopediaVodič za financijsku pismenost. A možete uvijek navratiti na moj blog gdje ćete sigurno dobiti nove i korisne informacije 😉 .
  3. Ne donosite financijske odluke zbog krivnje ili straha – Emocije su inače odlična stvar, ali trebalo bi ih “odmaknuti” od financija. Osjećaj krivnje može se javiti nama ili nam ga mogu nametnuti drugi, no kako god bilo on nam ne bi trebao biti opravdanje za bezglavo trošenje ili zaduživanja. Strah isto ne vodi do dobrih izbora, jer kad se bojimo nemamo kontrolu i loše odlučujemo. Neću sad pričati o strahovima koji su nas pratili u zadnje vrijeme, ali često nas strah od novog posla, strah od ulaganja, strah od rizika – blokiraju u bilo kakvim akcijama. Prije donošenja odluke razmislite o tome da je odluka da ništa ne poduzmemo također – odluka!

Nova Godina je pred nama – počnimo, ili nastavimo, u optimističnom tonu i fokusirajmo se ponovno na financije.

Ako ste započeli već prethodne godine, sigurno osjećate promjene na bolje, a ako počinjete sada, zapratite ovaj blog i kao što uvijek kažem “samo hrabro i štedno 😉 “!

Za više ideja vidi i Fokusirani na financijske ciljeve i Fokusirani na financije; vrijeme za proljetni pregled vaših financija! 🌺

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s