Ne ide vam štednja – pokušajmo to promijeniti!💸💰

Svi mi mislimo za sebe kako smo razumni ljudi, koji se ponašaju odgovorno i donose racionalne i informirane odluke, bilo na poslovnom planu, privatnom planu ili što se tiče naših financija.

Da je to zaista tako, ne bi bilo blokiranih, ne bi bilo nedozvoljenih (pa čak niti dozvoljenih) minusa na tekućim računima, ne bi bilo brdo drugih financijskih problema.

Često puta upravljanje financijama i štednja nisu samo pitanje matematike, postotaka i izračuna, već se tu često puta ubace i razni drugi faktori, a najveći problem od njih su naše emocije i mentalni sklop.

Već sam pisala nešto o tome što tvori money mindset, pa da se ne ponavljam možete pogledati ovdje Što je “Money Mindset” i može li se na njemu “poraditi”? i Želite li poboljšati stanje svojih financija, promijenite svoj financijski „mindset“.

Mi smo kao ljudi programirani tako da tražimo u svemu neku ugodu i trenutno zadovoljstvo, i ako to ne pronađemo zaustavimo se u svojim akcijama. A štednja, kao što znamo, ne donosi instant zadovoljstvo.

I kako onda tome doskočiti?

Ne znam kako vam to reći – sigurno svi u životu imamo situacije kad je nagrada ili zadovoljstvo odgođeno, a da ni ne razmišljamo o tome.

Kad dobivate plaću za svoj rad, dobijete li ju odmah nakon izvršenog posla, ili morate čekati mjesec dana, a možda i dulje?

Ako danas trenirate, rezultate svog truda vidjet ćete i osjetiti tek nakon nekog vremena, bilo u vidu poboljšanja kondicije i boljeg izgleda ili nečeg trećeg. I svejedno to radite, iako zadovoljstvo nije trenutno.

A s druge strane neka navika koja vam je danas ugodna može dugoročno povući za sobom loše posljedice. Ako svaki tjedan uživate u brzoj hrani (hamburger, krumpirići i sl.) možete zamisliti kako će se to odraziti na vaše zdravlje i formu u budućnosti.

Neki dan sam tako slagala stare rokovnike i pronašla jedan u koji sam pisala stanje duga, ušteđeni iznos i slično i prilično sam se razveselila kad sam vidjela napredak, tj. koliko sam uspjela pomaknuti stanje na bolje.

Nemojte se uplašiti od vođenja evidencija – one pokazuju i vaš napredak! Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

Rekla bih da su napredak i kad dobijemo potvrdu da napredujemo također dobri motivatori.

I ako se pitate zašto sam učitala tolike tablice na Besplatni alati – Free printables– za praćenje dugova, za praćenje ušteđenog iznosa, za praćenje osobnog neto bogatstva – odgovor je upravo da možete pratiti napredak. Te tablice su na neki način vizualni dokaz vašeg truda i rada.

Da znam, sama činjenica da ćete trebati voditi evidenciju, nešto bilježiti i mjeriti kod nekih stvara određeni otpor i mislite kako nemate dovoljno vremena. No, pokušajte odvojiti vrijeme za vođenje evidencije, barem jedno tjedno i vidjet ćete da se može.

I na kraju; Što ako vas život izbaci iz kolotečine zbog nekih nepredviđenih situacija i preskočite neku naviku štednje koju ste započeli?

Kao što znamo savršeni scenarij ne postoji, ali ne biste trebali dozvoliti da vas to omete u planovima već se što ranije pokušajte vratiti na započeti režim. Možete pauzirati štednju, ali gledajte da se prvom prilikom vratite na navike koje ste odabrali.

Za ovu godinu toliko od mene – kad radite svoje planove za Novu godinu, uplanirajte i uvođenje navike štednje. Vjerujte mi – život će vam se poboljšati na puno načina!

Nastavljam s novim postovima početkom sljedeće godine, a do tada samo hrabro i štedno!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s