Sitne promjene navika koje mogu poboljšati vaše financije u 2022.💰

Krajem svake godine ili početkom sljedeće obećamo sebi da ćemo nešto promijeniti.

U Novoj godini počinjem štedjeti!

Pa zašto ovo ne bi bila godina u kojoj ćete to ostvariti?!

Moj je savjet ne razmišljati previše, nego jednostavno krenuti s promjenama, pa evo nekoliko prijedloga kako započeti 😉 .

  • Postavite tajmer kad idete u shopping! – Znate ono, kao tajmer kod kuhanja. Dajte si 15 ili 20 minuta fore da nešto odaberete – što naravno ne bi trebao biti problem ako vam nešto treba – znate kakve cipele trebate i koji broj. No, kad kupujemo iz drugih razloga, najčešće da se utješimo, ili kad kad kupujemo ono što baš i ne trebamo, možemo potrošiti sate i sate. Zato, ako ništa ne pronađete u zadanom vremenu, izađite iz trgovine i uštedjeli ste!
  • Uvedite dnevnik trošenja! – ne treba kupovati sad neke ekstra planere radi ovoga, jednostavno uzmite bilježnicu ili rokovnik, upišite datum i koliko ste potrošili i na što. Zašto je to dobra navika? Dobit ćete uvid u svoje troškove, a i u svoje financijsko ponašanje, pa možete bolje planirati i vidjeti treba li uvesti više discipline kod nekih troškova.
  • Uključite se u program štednje sitniša – neke banke su uvele program uštedi sitniš, gdje postoji mogućnost ugovaranja štednje kod koje će vam se kod svake kupnje ili plaćanja automatski odvajati određeni iznos na štednju. Koliko ja znam, ta mogućnost postoji u PBZ-u za klijente i zove se e-kasica. Ako vaša banka ne pruža tu uslugu, možda da sami uvedete nešto slično – zaokružite recimo iznos kupovine na cijeli broj i razliku stavite na štednju 🙂 .
  • Novac za diskrecijsko trošenje stavljajte na posebnu karticu – To bi bila novija i modernija verzija kuverti s gotovinom. Kao što sam rekla u nekoliko navrata odricanje i samo odricanje brzo će vas dovesti do toga da se osjećate demotivirano, nezadovoljno što može uzrokovati i jo-jo efekt kod trošenja. Zato nije loše dati si malo oduška u trošenju na ono što vas veseli. No, da biste i tu imali kontrolu, dobro je novce, koje ste uštedjeli ili isplanirali za tu svrhu, prebaciti na neku pre-paid karticu kojom možete također i platiti, a uz to nećete potrošiti više nego što je na kartici.
  • Kod online kupnji dodajte Browser – Ne znam jeste li čuli za npr. Karma – shopping assistant ili Honey – to su browseri koje možete vrlo jednostavno dodati na svoj Google Chrome i onda kad kupujete nešto online oni će vam pretražiti postoje li kodovi za popust za tu stranicu, koje možete iskoristiti i tako uštedjeti.
  • Zašto platiti više?! – postoje različite stranice ili platforme preko kojih se možete informirati gdje se ono što želite kupiti može nabaviti jeftinije. Pa tako za kupnju tehnološke opreme u Hrvatskom možete prvo posjetiti www.nabava.net ili http://www.jeftinije.hr na kojima ćete dobiti popis trgovina i cijena za vaš željeni proizvod. Ako kupujete osnovno osiguranje za vaš automobil, zdravstvena osiguranja ili telekom paketi dobro je posjetiti https://kompare.hr/ i dobiti najbolju cijenu za ono što trebate.

Nadam se da će vam barem neki od ovih prijedloga biti korisni, da nećete odustati od štednje i da ćete nastaviti pratiti moj blog.

Možda ste primijetili i novu stranicu na blogu Besplatni alati – Free printables gdje možete pronaći tablice za vođenje evidencije što se tiče izazova štednje, praćenja povrata dugova i sl.

Samo hrabro i štedno!

Želite li smanjiti bankovne troškove, štedjeti na zasebnom računu ili ulagati male iznose, kupujući dijelove dionica? Zatražite Revolut karticu i pridružite se meni i više od 15 milijuna korisnika koji obožavaju ovu aplikaciju za digitalno bankarstvo. Prijavite se putem moje veze u nastavku i pogledajte jednokratne virtualne kartice za sigurnu kupnju: https://revolut.com/referral/zeljkaycra!NOV1AR

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s