Jesu li Hrvati financijski čarobnjaci?! 🧙‍♂️ – Još izazova štednje malih iznosa

Advent u Zagrebu (ako se to tako može nazvati ove krizne i štedne godine)!

Turisti iz Austrije u posjetu Zagrebu ipak zadovoljni, jer mogu prošetati gradom – nema lockdown-a, u gradu uobičajene gužve, ljudi bez maski na cesti, slikaju se selfiji, pije se kava, vino, sve izgleda normalno.

Meni malo neugodno jer im, zbog mjera štednje u mom gradu, nemam što za pokazati, a oni ipak zadovoljni, jer za njih bolje nego doma 🙂 .

I tako sjednemo mi vani – na kuhano vino, na grijanu terasu i razgovor krene uz puno zamuckivanja jer ipak pričamo englesko-njemačko-tko_zna_koji_jezik….

I nakon nekoliko takvih rundi, dođemo i do pitanja financija, što i nije baš česta tema u društvu… I pričaju oni o iznosima socijalne pomoći u Austriji, o kojima mi možemo samo sanjati. I onda kažu onak’ zabrinuto – “Ali tko može živjeti od 1.000,00 EUR-a mjesečno? – Može li se preživjeti s tim u Hrvatskoj?” i pogledaju me polu-zabrinuto.

I što da im ja sad kažem – može se i mora.

Prosječna plaća u Hrvatskoj je prema DZS u listopadu bila 7.175,00 kn, a znamo koliko je 1.000,00 EUR-a po srednjem tečaju. I nije to niti najmanja plaća.

I onda, ako imamo tako ograničena sredstva na raspolaganju, znači li to da uopće ne možemo niti preživjeti. Umjesto komentara samo kratko; prema podacima HNB-a tijekom pandemijskih godina štednja Hrvata se još i povećala i tu govorimo o milijardama kuna.

Bravo! 🏆

A da ne odustanete od štednje, da vam štednja i dalje bude zanimljiva, a opet da ju možete provesti, predstavljam dva nova izazova štednje za 2022. uz koje prilažem i tablice za praćenje ušteđenog.

  1. Uštedi 30 kuna svaki tjedan – kao što znamo godina ima 52 tjedna, tako da ako svaki tjedan uštedite 30 kuna na kraju godine skupit ćete 1.560,00 kuna. Možete ta sredstva upotrijebiti za povrat dugova, za stvaranje hitnog fonda, za vaše osobne ciljeve… Naravno da si možete i prilagoditi tablicu prema mogućnostima i potrebama, ali ovo je moj prijedlog 🙂 .
  2. Uštedi 1000 kuna za 30 dana – drugi prijedlog je da u “kasicu” odvajate manje iznose (najveći je 55 kuna) u periodu od 30 dana – bilo to 30 dana za redom ili kako već možete. Druga tablica navodi iznose koje možete stavljati na stranu i zamišljena je za bojanje ušteđenih iznosa. Kad su svi obojani (ili prekriženi) znači da bi trebali imati ušteđenih 1000 kuna.

Za još ideja o štednji malih iznosa, pogledajte moje Besplatne alate #besplatnialati, gdje ćete naći inspiraciju i tablice pomoću kojih ćete lakše pratiti svoju štednju.

Ako vam se sviđaju moje ideje i ako želite još izazova za štednju napišite mi u komentarima.

Vidi i; Još ideja za štednju malih iznosa – Izazov štednje 26 tjedana

Želite li smanjiti bankovne troškove, štedjeti na zasebnom računu ili ulagati male iznose, kupujući dijelove dionica? Zatražite Revolut karticu i pridružite se meni i više od 15 milijuna korisnika koji obožavaju ovu aplikaciju za digitalno bankarstvo. Prijavite se putem moje veze u nastavku i pogledajte jednokratne virtualne kartice za sigurnu kupnju: https://revolut.com/referral/zeljkaycra!NOV1AR