Je li štedjeti dosadno i kako to promijeniti?! 🤔💰

Koliko puta ste čuli da je štednja najvažniji korak na putu prema financijskom uspjehu i slobodi. No, zašto imamo osjećaj da je štedjeti dosadno?! Tako dosadno!

Ako se na kavi s prijateljima pohvalimo da smo uštedjeli 100 kuna na kupovini u diskontu, dok oni pričaju o svom vikendu u planinama ili novom tipu mobitela, ne zvučimo li dosadno?!

Želimo popričati s obitelji o štednji u kućanstvu i povratu dugova – tko to uopće želi slušati! Dosadnooo!!

No, isto tako je i činjenica da velik broj ljudi ne zna kako štedjeti. Mnogi misle da ako se odričete trenutnih zadovoljstava u životu, uopće ne znate živjeti i da ćete uvijek biti samo škrtica koja si nikad neće priuštiti ništa zabavno ili uzbudljivo.

Ovogodišnje ljetovanje na našem moru (najljepšem na svijetu😉) platila sam bez dugova, zato što sam se tijekom godine odricala nekih stvari kako bih štednju za ljetovanje stavila na prvo mjesto. I bilo mi je zabavno, opušteno, uzbudljivo. I to je jedna od prednosti kad naučite štedjeti.

No, ne dolazi potreba za štednjom svima i sama od sebe – netko je iz vlastitog bolnog iskustva naučio što znači biti bez novaca i kakav je to osjećaj, i to eto može biti snažan motivator za štednju. Drugi snažan motivator (ono što nas potiče na djelovanje) je zadovoljstvo. Želimo raditi stvari u kojima uživamo, koje nam pružaju zadovoljstvo.

A štednja, tj. čin štednje je sve samo ne ugodan…On povlači za sobom odgađanje zadovoljstva. Vidite te brojke na računu i mislite “Novac je tu da se troši!”. Štednja, razmišljanje o budućnosti, investiranje i mirovina – sve to zvuči tako dosadno! (Koliko sam puta danas ponovila dosadno 🤔?!)

Mora li štednje uvijek zvučati dosadno?! -Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

Ako je to razlog zašto ne štedite – što bi moglo biti rješenje?

Postoje neki savjeti koje nudi financijski psiholog (da i to postoji) na kojeg sam nedavno naišla – čije ime vam mogu dati ako vas zanima – i koji bi vam mogli pomoći. Nakon što odredite svoje ciljeve štednje, nazovite ih nekim zabavnim imenima.

Npr. štednja za promjenu posla može biti “Bye, bye šefe!” ili štednja za mirovinu može biti “Konačno spavam do deset 🙂 “. Tako ćete stvoriti jaču emocionalnu vezu s vašim ciljem štednje i nećete imati osjećaj da se nečega odričete bez razloga.

Bilo bi se dobro da se emocionalno jače vežete uz štednju nego uz trošenje – što je priznajem lakše reći nego ostvariti. Jer tu opet dolazimo do odgađanja zadovoljstva.

Ali samo da vam nešto kažem; o odgađanju zadovoljstva možete popričati sa nekim studentom, sportašem ili čak kvizašem 🙂 . Oni imaju iskustva u učenju, treniranju, odricanju, pripremajući se za taj ispit, to natjecanje, taj kviz.

Rezultati koji dođu nakon dosta vremena su primjer odgođenog zadovoljstva, ali opet… taj osjećaj kad konačno ostvarite ono za što ste se dugo pripremali.

Kakav je to super osjećaj! I kako ste ponosni na sebe!

Ponekad je lakše naći izgovore nego nešto poduzeti, ali treba početi malim koracima.

Svaka nova informacija, mala promjena navika, malo odricanje sada mogu vas jednog dana dovesti do mjesta na kojem želite biti.

Samo hrabro i štedno!

Pogledajte i; Napravimo štednju zabavnom! i Atomske navike – kako ostati motiviran?!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s