Kako brže izaći iz dug(ov)a?😟

Kao što smo utvrdili u prethodnom postu, svi se mogu naći u dugovima, jer mogućnosti zaduživanja su beskrajne.

Ali što kad se odlučite da vam je dosta…ne možete mirno spavati, dugovi vas opterećuju, odlučili ste poraditi na stvaranju osobnog bogatstva i sad razmišljate kako dalje, ili odakle početi?

Da prekinete spiralu zaduživanja – obećajte sebi za početak da se više nećete zaduživati!

Savjeti koji slijede nisu nešto što sam negdje pročitala (iako sam dosta čitala o financijama prije nego što sam započela sa sređivanjem svojih), već se baziraju na mom iskustvu – radi se o isprobanim savjetima.

Prije nego što sam samoj sebi rekla “DOSTA!” dobro sam razmislila o svojim navikama, stavovima i ponašanju i odlučila da nešto moram ozbiljno promijeniti ako namjeravam stvoriti ušteđevinu, a ne nove dugove.

Osim ako ste zaista na rubu egzistencije i trebate pomoć sa strane, većina nas može i sama poraditi na vraćanju dugova, pitanje je samo jeli nam to prioritet? Ako još niste u fazi da vas brinu dugovi, onda vam ovaj post nije bitan.

Dakle, kao što sam rekla, savjeti se baziraju na iskustvu – u jednoj fazi života moji dugovi – krediti, pozajmice, minusi, revolving kartice i sl. – iznosili su preko 70% mojih primanja.

I onda kad sam čitala savjete tipa; rasporedite prihod na sljedeće postotke 50:30:20 (osnovne potrebe: dugovi ili trošenje : štednja) bilo mi je jasno da to ne mogu jer nemam dovoljno sredstava na raspolaganju za takav model.

Pitajte me kako sam prebrodila mjesec, pitajte me jesam li dobro spavala?!

Preveliki dugovi su i izvor stresa – Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Kad sam odlučila da želim promijeniti situaciju, krenula sam u akciju na sljedeći način;

Prvo popišite sve dugove – to je možda i najteži dio cijelog procesa jer se treba suočiti sa situacijom, koja je sve samo ne bajna. Ne zaboravite niti jedan dug – minus na računu, obročne otplate, osobne pozajmice i kreditne kartice. No i taj zadatak ima jednu dobru stranu – kad ga odradimo, ako nam se realnost ne sviđa krenemo ju mijenjati. Polako će se početi stvarati osjećaj da vi preuzimate kontrolu nad financijama, a ne obrnuto.

Odlučite koji dug ćete prvo riješiti – naravno da ih ne možete sve riješiti odmah, osim ako ne dobijete na lutriji, a znamo kolika je vjerojatnost za takvo nešto 😉 . Ja sam se odlučila obračunati prvo s najmanjim iznosom u tom trenutku – radilo se o kreditnoj kartici. Sve sam snage i sredstva usmjerila da ju otplatim što ranije i, nakon što sam je otplatila, otkazala sam karticu. Novac koji sam “oslobodila” jer nisam više morala plaćati tu karticu, koristila sam za plaćanje sljedećeg duga.

Promijenite svoj način trošenja – to ima veze i s prethodnim savjetom. Što vam vrijedi da vratite dug na kartici, ako ćete idući mjesec ući u novi dug. Promjena navika je proces koji traje i koji je prilično “bolan” (ne kao vađenje zuba ali slično 😦 ). Koliko puta sam se morala sama sa sobom boriti da ušteđenih 200 kuna ne potrošim na novu majicu, nego da ih usmjerim na povrat duga.

Budite kreativni u pronalaženju novaca – kao što sam već nekoliko puta rekla, treba stimulirati mozak na pronalaženje ideja i rješenja. Ne možeš si to priuštiti – zar zaista? 🤔 Svaka ideja je dobro došla; prodaja nečega što ne koristite, davanje instrukcija ako ste stručnjak za neko područje, peglanje, šetanje pasa, što god vam padne na pamet.

Dugovi jesu teška tema, ali ne i nerješiva.

Svaki put kad otplatite neki dug, čestitajte sami sebi, proslavite to nekako – bez trošenja 🙂 .

Vodite evidenciju povrata dugova, radi praćenja napretka i motivacije!

I pratite moj blog jer sljedeći put stavljam tablicu za evidenciju dugova.

Samo hrabro i štedno!

Ako vam se sviđaju sadržaji na ovom blogu, pridružite se mojoj e-mail listi za ideje i motivaciju u upravljanju financijama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s