Keep calm i nastavi štedjeti!😎

SloganKeep calm and carry on!” (Zadrži smirenost i nastavi dalje!) prvi se put pojavio na motivacijskom plakatu kojim su Englezi uoči 2. svjetskog rata pokušali podići moral britanske javnosti prije masovnih zračnih napada. Taj je slogan, uz određene modifikacije, doživio svoj boom tijekom ovog stoljeća, a da ne kažem posljednjih godinu dana, kad nam je motivacija svima trebala.

Dok radimo na uvođenju reda u svoje financije, izgradnji svog osobnog bogatstva, ima dana, tjedana i mjeseci kad su naše navike i napredak super, ali onda se pojave problemi, prepreke i do nas dovede do nazadovanja ili setback-a.

Treba li tada odustati?

Treba li odustati kad se pojave problemi? Photo by energepic.com on Pexels.com

Naravno da ne, treba takve dane ili mjesece prihvatiti kao dio procesa. Ne treba reći probao/probala sam i odustati…treba pronaći nove načine kako napredovati i kako se pomaknuti s mrtve točke.

Možemo se uvijek izvlačiti da nismo učili od roditelja kako štedjeti i upravljati novcem. Sve i da jesmo, stvari su se dosta promijenile od generacije naših roditelja. Školovanje više nije besplatno, doba umirovljenja se pomaknulo, sustav solidarnosti ne funkcionira na isti način, sve je više umirovljenika na teret jednog zaposlenog. U prosjeku se živi dulje, zdravstvena njega se sve više privatizira, pa čak se i načini štednje tj. očuvanja vrijednosti novca mijenjaju. Pročitajte i Je li klasična štednja na “aparatima” 🤔?

Ukratko, jasno je da način na koji mi moramo upravljati financijama razlikuje od onog na koje su naši roditelji upravljali novcem.

Naše prvo iskustvo s novce je uglavnom vezano uz trošenje – kao djeca, kad dobijemo novac od roditelja ili rodbine, kupimo nešto što nas veseli. Kako odrastamo, plaćamo račune, trošimo na mjesečne potrebe – to se čini kao napredak, mislimo kako smo financijski odgovorni, ali to nije dovoljno.

U današnje doba sve više postaje jasno da se treba osloniti na sebe, na svoje sposobnosti zarađivanja i pametnog upravljanja onim što zaradimo.

Trebamo se pobrinuti da izgradimo financijsku sigurnosnu mrežu, tj. da stvorimo svoje financijske zalihe ili fond koji će nas podržati u raznim životnim situacijama; od ostanka bez posla, obiteljskih problema, preseljenja, dječjeg školovanja… Kao što svjedočimo ne možemo se osloniti na državu – koja politiku i pravila mijenja u hodu, ovisno o proračunu i vanjskim faktorima, a nedavno smo osvijestili (ako to kojim slučajem nismo znali) da nam niti banke nisu prijatelji. O tome sam pisala u Može li minus na računu služiti kao hitni fond?

Za izgradnju osobnog bogatstva ili životne ušteđevine dobitna je kombinacija vrijeme + novac.

Što ranije uvedete naviku štednje u svoj život, to bolje! Kažu da nikad nije prerano, ali po meni nikad nije niti prekasno početi štedjeti.

Kad počnete štedjeti i kad vidite prve pozitivne pomake, počet ćete se osjećati dobro jer radite na nečemu što je vama važno, jer stvarate podlogu da financirate život kakav vi želite!

Vidi i Popričajmo o štednji; sabotiramo li sami sebe dok pokušavamo štedjeti?

U sljedećih nekoliko postova pozabavit ćemo se dugovima, procjenom što se događa s vašim financijama, pa ako vas takvi sadržaji zanimaju, pridružite se besplatnoj e-mail listi.

3 misli o “Keep calm i nastavi štedjeti!😎

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s