Izgubili ste debitnu ili kreditnu karticu – treba li paničariti?😟

Na odmoru ste u drugom gradu, idete u nabavu, posegnete u torbu, kopate, tražite, ali kartice tekućeg računa nema – jeste li se ikada našli u takvoj situaciji?

Takva situacija nije nemoguća, ja sam svoju karticu tekućeg gubila u nekoliko navrata, u nekoliko bizarnih situacija; npr. zadnji put mi je ispala iz torbe u javnoj garaži, a da ja to uopće nisam niti primijetila, dok me nije nazvala banka i obavijestila da se moja kartica nalazi kod poštenog nalaznika 😅 .

U današnje doba beskontaktnih kartica problem gubitka kartice još je veći, jer neki nepošteni nalaznik može bez PIN-a, bez potpisa, plaćati vašom karticom jednostavnoj je prislonivši na POS uređaj. Moja banka ima ograničenje od 100,00 kuna na beskontaktno plaćanje, a iznad tog iznosa treba upisati PIN. No, 100 po 100 pa se nakupi. Zato treba reagirati brzo! Što ranije obavijestite svoju banku o gubitku ili sumnji u gubitak – bolje za vas. Svaka banka će vam, vjerovali ili ne, u takvom slučaju odmah pomoći.

Kako? Blokiranjem kartice! To znači da više nitko neće moći koristiti vašu karticu, pa ni vi, ako je u međuvremenu slučajno pronađete. Vjerojatno će tijekom telefonskog razgovora (u kojem pripremite i osobnu za davanje potrebnih podataka) službenik ili službenica banke provjeriti vašu zadnju transakciju karticom, da vidi koliko je potrošeno i je li bilo kakvih neovlaštenih transakcija. Pretpostavljam da znate da banke pokrivaju određeni iznos transakcija koje niste sami napravili – to sigurno piše u općim uvjetima vaše banke.

Ako vaša banka za prijavu gubitka kartice koristi brojeve koji počinju s 0800 – znači da se radi o usluzi besplatnog poziva. Osim toga, svaka banka koja drži do sebe ima dežurni call ili kontakt centar koji je dostupan od 0-24 sata.

Izdavanje nove kartice traje nekih tjedan dana, a trošak izdavanja nove kartice ćete nažalost morati sami platiti, a naknade se kreću između 30 i 80 kuna za novu karticu. No, bolje platiti taj iznos nego dozvoliti da vam netko neovlašteno nabija troškove na tekućem računu ili na kreditnoj kartici.

A što ako vam u međuvremenu, dok čekate novu karticu, zatreba novac? Najbolje bi bilo otići u poslovnicu vaše banke, objasniti situaciju a, prema mojem iskustvu, većina banaka će vam isplatiti željeni iznos uz predočenje osobne iskaznice.

Dakle da ponovimo; 1. ne paničariti, 2. pronaći brojeve kontakt službe svoje banke, 3. nazvati i prijaviti gubitak kartice, 4. po potrebi otići u poslovnicu i podići novac, 5. nastaviti godišnji kao da se ništa nije dogodilo 🙂 .

Sad kad vidite kako je to jednostavno, nemojte da vam gubitak kartice pokvari dan!

Ako vam se sviđaju sadržaji na ovom blogu, lajkajte, šerajte, pridružite se mojoj e-mail listi i budite uvijek u tijeku s novim objavama. Hvala!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s