Misija ušteda: kako umanjiti račun za struju ljeti?💡💸

Koliki vam je mjesečni račun za struju? Ne bi li bilo lijepo “prepoloviti ga”? Vjerojatno biste uspjeli “osloboditi” nešto novaca za štednju ili zatvaranje dugova, zar ne?

O tome gdje se može pronaći novac za štednju kad se radi o fiksnim troškovima već sam pisala, pa ću link staviti na kraj ovog posta, a sad ću samo nabrojati nekoliko ideja za uštede, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.

  1. Očistite filtere na klimatizacijskim uređajima – naravno pod uvjetom ako imate klima uređaj 😉 . Vaša kućna klima će bolje raditi, jer se neće morati boriti s prašinom i česticama peludi, a i potrošnja energije može se smanjiti do 15%. Ako ne vjerujete meni, pitajte svog klima-majstora.
  2. Pokušajte prati odjeću na nižim temperaturama – naravno ako nije jako zamrljana. Vrijeme “iskuhavanja” odjeće je odavno prošlo, novi deterdženti su prilagođeni pranju na niskim temperaturama i daju dobre rezultate.
  3. Smanjite temperature na bojlerima vode – i proizvođači bojlera naglašavaju da je bolje podesiti bojlere na Eco-programe, jer su toplinski gubitci manji nego kad bojler radi na višim temperaturama.
  4. Koristite štedne žarulje – prvo su u ponudi bile samo CFL žarulje (koje ipak sadrže živu), a sad postoje i LED žarulje koje mogu uštedjeti i do 80% energije za rasvjetu. Najčešće se zamjera LED žaruljama visoka kupovna cijena i bijelo svjetlo, ali sad postoje i LED žarulje sa žutim svjetlom koje su prirodnije za prostore u kojima se boravi.
  5. Ne koristite sušilicu za rublje – opet pod uvjetom da ju imate. Ljeto je, sunce grije dovoljno jako da osuši rublje; izvadite iz ostave klasična sušila za rublje i “stavite ih u pogon”. Štedite energiju, a ujedno i čuvate svoju odjeću – npr. košulje koje ne bi niti trebalo stavljati u sušilicu.
  6. Tijekom najtoplijeg dijela dana zatvarajte prozore i šalaporke ili žaluzine. Time pomažete da se prozori ne pregrijavaju čime se opet održava neka optimalna temperatura prostora i smanjuju troškovi hlađenja. Osim toga, klimatizacija ima smisla jedino uz zatvorene prozore.
  7. Popravite/poboljšajte izolaciju vrata i prozora – ako imate starije prozore i vrata pomoći će i obična traka za brtvljenje. Toplinska izolacija pomaže da se vaša kuća ne pregrijava ljeti, a naravno da smanjuje i gubitke u zimskom periodu 🙂 .
  8. Ako imate dvotarifno brojilo, uključujte električne uređaje tijekom niže tarife električne energije – ljeti je razdoblje niže tarife, kad je struja jeftinija, između 22h i 8h, pa ako možete u tom periodu “odvrtiti” koju mašinu rublja ili posuđa, uštedjet ćete.
  9. Koristite prirodno svjetlo – možda se ovo kosi s brojem 6 – sve ste zamračili pa nema prirodnog svjetla 🤔. Ovdje sam zapravo htjela reći da bilo dobro organizirate prostor tako da vam npr. radni stol bude bliže prozoru i da koristite prirodno svjetlo što dulje možete.
  10. Isključite punjače za mobitel, tablet ili laptop iz utičnica kad završite s punjenjem uređaja. Naime uređaji troše električnu energiju i u stanju mirovanja (standby mode), a tu prije svega mislim na televizore, prijemnike, računala, pa i punjače mobitela. Ne radi se tu o nekim velikim potrošnjama, ali 24 wata tu, 22 wata tamo pa se nakupi i račun raste.
Kod štednje energije pomaže i isključivanje punjača – Photo by Markus Spiske on Pexels.com

No, ako već provodite sve gore navedeno, a još uvijek vam se čini da je račun za struju previsok, usporedite ponude opskrbljivača električnom energijom.

Usporedbu tarifa raznih opskrbljivača možete pronaći na https://www.hera.hr/hr/tarifni-kalkulator-eek/ ili https://mnalis.com/struja_cijene/ .

Izračuni su naravno informativnog karaktera, pokazuju okvirno koliko možete uštedjeti ili platiti više u odnosu na univerzalnu cijenu defaultnog opskrbljivača (FYI; ako sami ne odabere opskrbljivača, država vas automatski dodjeli “najstarijem” opskrbljivaču), ali za sve detalje se treba raspitati osobno kod opskrbljivača koji vam se čini zanimljivim.

Pročitajte i: Gdje pronaći novac za štednju – fiksni troškovi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s