Kriptovalute za apsolutne početnike 💰

Osim ako ne živite negdje izolirano od svijeta, daleko od svih informacija i vijesti, vjerojatno ste čuli za kriptovalute, a prije svega za Bitcoin. Vjerojatno ste čuli i da je nedavno Bitcoin “doživio” strmoglavi pad i to zbog nekoliko tweetova Elona Muska ili možda nečeg drugog 🤔.

Ako očekujete od ovog posta savjete treba li ili ne ulagati u kriptovalute, nećete ih dobiti, ali za sve kojima su pojmovi poput blockchaina, rudarenja(mining), hashova u vezi s kriptovalutama nepoznanice, slobodno pročitajte post do kraja 🙂 .

Što su kriptovalute? – Vrlo pojednostavljeno; to su neregulirane digitalne valute koje se kupuju i prodaju na websitovima kriptovaluta. U principu one i nisu novac, jer ne ispunjavaju osnovne funkcije novca, nisu licencirane od banaka, već se smatraju specifičnom vrstom imovine.

Pojavile su se 2009. godine, a na važnosti su počele dobivati radi pretpostavke da ćemo u budućnosti živjeti u bezgotovinskim društvima, a naravno zanimljivi su i kao mogućnost investiranja.

Budući da kripto tržište nije regulirano od strane vlada i država pojedinih zemalja, kriptovalute su zasada “nedodirljive” i to ih čini osobito privlačnima.

Mislim, praksa je pokazala da vlade uništavaju vlastite valute obezvrjeđujući njihovu vrijednost, tj. devalvirajući ih. Kad neka valuta devalvira morate za proizvode plaćati sve više i više i time se stvara ciklus inflacije. Novac postaje bezvrijedan, štampa ga se sve više, dodaje mu se sve više nula. Ne znam, nekako mi ovo zvuči kao scenarij koji su neki od nas doživjeli – kada smo za običan kruh plaćali novčanicom od 10.000,00 nečega 😲.

Kripto valute privlačne su zbog pseudo anonimnosti
Tržište kriptovaluta raste iz dana u dan – Photo by Worldspectrum on Pexels.com

Bitcoin, na primjer, je kriptovaluta nastala na premisi da je anonimna i pseudo anonimna i da ju se ne može hakirati. Anonimnost joj omogućuje prelazak granica, sposobnost da se imovina “sakrije” od vlada neke države, i da se transakcijama ne može ući u trag.

No, je li to zaista tako?

Nedavni članak iz Wall Street Journal-a piše o tome kako je IRS (američka Porezna uprava) došla do imena trgovaca kriptovalutama i sprema se naplatiti im porez na investiranje u kriptovalute. Toliko o anonimnosti! https://www.wsj.com/articles/bitcoin-irs-comes-for-crypto-investors-who-havent-paid-their-taxes-11620937095

Što su blockchain, rudarenje i hash? Blockchain je glavna ili javna “knjiga” u koju se zapisuju sve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovalute. Svaki zapis se sastoji od alfa numeričkih izraza, oni se slažu jedan iza drugog i stvaraju lanac blokova (što je zapravo i prijevod blockchaina). Kod Bitcoina se novac ne “štampa” u klasičnom smislu (jer se i ne radi o fizičkom novcu), nego se otkriva, tj. “iskopava”. Rudarenje je proces potvrđivanja i dodavanja novih transakcija u “blockchain”.

Rudari su osobe (grupe ljudi, firme) koje potvrđuju transakcije i za to dobivaju određenu količinu jedinica kriptovalute. No, da bi lanac blokova bio siguran od izmjena i tko zna čega još, rudari ga obrađuju i pretvaraju informacije u niz brojeva i slova. I taj niz brojeva i slova, koji se nalazi na kraju lanca blokova, zove se hash. On je neka vrsta digitalnog pečata.

No, osim ovdje često spominjanog bitcoina postoje stotine drugih kriptovaluta i gotovo svakodnevno se pojavljuju nove. Prije nego se uopće pozabavite idejom investiranja u kriptovalute, samo jedna napomena; HANFA – agencija koja nadzire financijske usluge u RH kontrolira tržište kriptovalutama samo u dijelu sprečavanja pranja novca, dok je ulaganje u kripto imovinu potpuni rizik ulagača i nema nikakve zaštite. Država vas neće nikako zaštititi od gubitka.

Nadam se da sam vam malo približila kripto valute, a ako želite više čitati o tome napišite u komentarima. Za kraj evo i jednog zanimljivog članka na temu budućnosti kriptovaluta; https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/kriptovalute-buducnost-financija-ili-prolazni-trend-1927676

4 misli o “Kriptovalute za apsolutne početnike 💰

  1. Povratni ping: Jesu li sve kriptovalute iste – vodič za početnike💱💲 | Štedimo

  2. Povratni ping: Jesu li sve kriptovalute iste – vodič za početnike💱💲 | Štedimo

  3. Povratni ping: Kako čuvati vrijednost novca u ovom nestabilnom trenutku?!💸 | Štedimo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s